facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2016–2017
 
 
 
 
Ημερομηνία: 07-09-2016

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Προς Διευθυντές / Διευθύντριες

Καθηγητές / Καθηγήτριες

Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(Με την παράκληση να αναγνωστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)

 

 

Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2016–2017

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς, η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει σ’ όλους τους συναδέλφους εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Ιδιαίτερες ευχές εκφράζουμε σε όλους τους νέους συναδέλφους, που μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά στο στίβο της εκπαίδευσης, τους οποίους και καλωσορίζουμε στο νέο τους επαγγελματικό χώρο. Τους καλούμε να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, το θεσμικό όργανο των Εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζεται, παραμένει δυναμικά στο πλευρό των Εκπαιδευτικών, για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και γενικότερα για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Η Οργάνωσή μας πιστεύει ακράδαντα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση. Γι’ αυτό η ΟΕΛΜΕΚ παραμένει υπέρμαχη μιας σωστής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, την οποία στηρίζει με θέσεις μέσα από αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων. Βασικός φορέας της υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης δεν μπορεί να είναι άλλος από τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην παιδεία του τόπου μας, για αυτό και η ΟΕΛΜΕΚ στηρίζει καθημερινά το έργο όλων των συναδέλφων. Πιστεύουμε ότι για να επιτύχει ο εκσυγχρονισμός της Εκπαίδευσης απαιτείται διάλογος και συναίνεση εκ μέρους όλων των εταίρων, καθώς και διεκδικητικότητα και δυναμική προάσπιση των δικαιωμάτων και του κύρους των συναδέλφων μας από τα εκλελεγμένα όργανα της Οργάνωσης.

 

Τους τελευταίους μήνες η Οργάνωσή μας αντιμετώπισε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας και διαχειρίστηκε μια σειρά θεμάτων με αρκετή επιτυχία.

 

Μονιμοποιήσεις. Τη φετινή χρονιά δόθηκαν οι 229 μόνιμες θέσεις που διεκδικήσαμε στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας που έγινε μεταξύ της Οργάνωσης και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τουλάχιστον 718 μόνιμες θέσεις κατά την τριετία 2015-2017. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της αλλαγής του Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, με την οποία διασφαλίσαμε τη μονιμοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εν υπηρεσία συναδέλφων πριν την τελική κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων το 2027 και η οποία προνοεί τη δημιουργία 250 νέων μονίμων θέσεων εντός της τριετίας 2015-2017. Ήδη, την περασμένη χρονιά δόθηκαν οι 276 μόνιμες θέσεις που συμφωνήθηκαν και αναμένεται να δοθούν τουλάχιστον άλλες 213 το 2017.

Προαγωγές: Με συστηματική δουλειά της Οργάνωσής μας πετύχαμε την αποπαγοποίηση όλων των κενών θέσεων προαγωγής στη Μέση Εκπαίδευση. Τη φετινή χρονιά πληρώθηκαν όλες οι κενές θέσεις Διευθυντών, Βοηθών Διευθυντών Α΄ και Βοηθών Διευθυντών. Από το 2011 που παγοποιήθηκαν οι θέσεις προαγωγής στο δημόσιο τομέα, στη Μέση Εκπαίδευση με συνεχείς ενέργειες της Οργάνωσης έχουν αποπαγοποιηθεί όλες οι θέσεις προαγωγής τόσο το 2015 όσο και το 2016. Παράλληλα, η Οργάνωση έχει διεκδικήσει και αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2017 η κλίμακα προαγωγής σε όσους έχουν προαχθεί από το 2014 και εξής. Σημαντική κατάκτηση της ΟΕΛΜΕΚ είναι η κατοχύρωση και αναβάθμιση της θέσης του ΒΔΑ μέσα από τον ακριβή καθορισμό των καθηκόντων του ΒΔΑ στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και μέσα από το ρόλο που αναλαμβάνει ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος στο πλαίσιο του προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών. Οι αποφάσεις αυτές ανατρέπουν διαχρονικούς σχεδιασμούς διαφόρων για κατάργηση της θέσης του ΒΔΑ.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα: Η Οργάνωσή μας χαιρετίζει το γεγονός ότι από τη φετινή χρονιά με την εφαρμογή του νέου Ωρολόγιου Προγράμματος και στη Β Λυκείου επισφραγίζεται η κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου, το οποίο κατά γενική ομολογία είχε ολοκληρώσει εδώ και χρόνια τον κύκλο του. Η ΟΕΛΜΕΚ εδώ και χρόνια θεωρούσε την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου ως μια από τις πρωταρχικές προτεραιότητές της. Η Οργάνωση διεκδίκησε και πέτυχε τη δημιουργία διακριτών τμημάτων στις έξι Κατευθύνσεις της Β Λυκείου και στις τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού στην Α Λυκείου, ούτως ώστε η νέα μορφή Λυκείου να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, η Οργάνωση συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΝΩΠ και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν από την εφαρμογή του ΝΩΠ.

Διορισμοί: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, παρά τη φετινή μείωση του αριθμού των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση, και παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας τόσο αντικειμενικών δεδομένων όσο και εξωτερικών πιέσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, με τη διεκδικητική και σοβαρή στάση που επέδειξε η Οργάνωση, μέχρι στιγμής έχουν διοριστεί και θα διοριστούν συνολικά περισσότεροι συμβασιούχοι από το σύνολο της περσινής χρονιάς. Η ΟΕΛΜΕΚ κατάφερε να ανατρέψει σειρά αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας που θα καταργούσαν εργασιακά δικαιώματα και θα οδηγούσαν στην ανεργία πολλές δεκάδες συναδέλφων μας. Ως αποτέλεσμα των διεκδικήσεων της Οργάνωσης αναμένονται ακόμη μερικές δεκάδες διορισμοί. Η ΟΕΛΜΕΚ σε συνεργασία και με τους Συνδέσμους Ειδικοτήτων παρακολουθεί στενά το πρόβλημα της αδιοριστίας μικρού αριθμού συναδέλφων σε συγκεκριμένους κλάδους, ενώ με διεκδικητική στάση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το ΥΠΠ και έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον επαναδιορισμό συναδέλφων που εργάστηκαν για σειρά ετών και κινδυνεύουν να παραμείνουν αδιόριστοι. Η Οργάνωση αξιολογεί σε καθημερινή βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με τις ανάγκες και τις ενέργειες του ΥΠΠ για νέους διορισμούς, ώστε, εάν χρειαστεί, να πάρει τις ορθές αποφάσεις στα συλλογικά της όργανα.

Πρόγραμμα Αλφαβητισμού: Μετά από έντονες συζητήσεις και δημόσια αντιπαράθεση με το Υπουργείο Παιδείας, η Οργάνωση πέτυχε την αναθεώρηση της στάσης του Υπουργού Παιδείας, ώστε να μην καταργηθεί το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού και να μην περάσει εξολοκλήρου σε απογευματινό χρόνο στα ΚΙΕ, όπως ήταν η αρχική του απόφαση που μας ανακοινώθηκε στις 27 Ιουνίου 2016. Η Οργάνωση κατάφερε να αποδείξει τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της αρχικής απόφασης του ΥΠΠ, με την οποία θα έμεναν επίσης αδιόριστοι πέραν των εξήντα συναδέλφων. Με την διεκδικητική της στάση η Οργάνωση πέτυχε την διατήρηση του προγράμματος Αλφαβητισμού σε πρωινό χρόνο και τον διορισμό είκοσι περίπου επιπλέον συναδέλφων. Η Οργάνωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του ΥΠΠ να επαναφέρει το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού σε πρωινό χρόνο μόνο στην Α και στη Β Γυμνασίου. Η Οργάνωση θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του νέου προγράμματος όπως έχει τελικά συμφωνηθεί και θα αναμένει την αξιολόγηση και των δύο προγραμμάτων (πρωινού και απογευματινού), για να συζητήσει εκ νέου το θέμα με τον Υπουργό Παιδείας.

Κανονισμοί Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων: Η Οργάνωση συμμετείχε στην επιτροπή διαμόρφωσης των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι έχουν κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν εντός του σχ. έτους 2016 – 2017. Με τους νέους Κανονισμούς ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων (απουσίες μαθητών, παιδαγωγικά μέτρα, μαθητικές εκλογές, πρόγραμμα ΔΔΚ, διαδικασίες εγγραφών, μετεγγραφών, εξετάσεων, κ.ά), αναβαθμίζεται ο ρόλος του Υπεύθυνου Τμήματος, του Καθηγητικού Συλλόγου, θεσμοθετείται η διευθυντική ομάδα, διευκρινίζονται τα καθήκοντα και οι ευθύνες της κάθε διευθυντικής θέσης, ενώ διασφαλίζεται η θέση του ΒΔΑ. Η Οργάνωση, με τις προτάσεις που κατέθεσε στην επιτροπή διαμόρφωσης των νέων Κανονισμών μερίμνησε για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλους τους συναδέλφους, στο πλαίσιο της πιο εύρυθμης λειτουργίας και της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου.

Εξετάσεις Τετραμήνων : Η Οργάνωση, μετά την απόφαση της τελευταίας ΠΣΓΑ (Ιούνιος 2016), πέτυχε την αναβολή της εφαρμογής της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων, ούτως ώστε να δοθεί το περιθώριο για βελτίωση της πρότασης μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο του Υπουργείου με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, στον οποίο να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες, οι απόψεις και οι εισηγήσεις των μάχιμων εκπαιδευτικών.

Κρατικό Μισθολόγιο : Η Οργάνωση, υλοποιώντας την απόφαση της ΠΣΓΑ του Ιουνίου 2016, έχει συνασπίσει κοινό μέτωπο με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις και πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου, με την κυβέρνηση και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτως ώστε να διασφαλίσει το καθεστώς παραχώρησης των ετήσεων προσαυξήσεων και των αυξήσεων στα μέλη της, τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς, την παραχώρηση της κλίμακας προαγωγής, τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και την κατάργηση της έκτακτης αποκοπής και των μειώσεων που είχαν επιβληθεί στους μισθούς των συναδέλφων. Η Οργάνωση έχει επίσης εκφράσει τις θέσεις της στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και συνεχίζει τις ενέργειές της για την προστασία των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων όλων των συναδέλφων.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τους Εκπαιδευτικούς. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντιξοότητες και δυσκολίες εξαιτίας ποικίλων εξωτερικών πιέσεων προς το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, στενότητας οικονομικών πόρων που διατίθενται για την Μέση Εκπαίδευση, ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και αλλαγών που οφείλονται στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Έχουμε όμως, ως οργανωμένοι Εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά από προκλήσεις, για να προασπιστούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας, αλλά και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το δημόσιο σχολείο.

 

Ευθύνη της Οργάνωσης είναι να συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε όλοι, κυβέρνηση και Βουλή να αντιληφθούν ότι στο χώρο της παιδείας δε χωρούν περικοπές. Η παιδεία είναι το μέλλον της κάθε χώρας και πρέπει μακριά από οποιεσδήποτε δικαιολογίες και αιτιάσεις να ενισχύεται. Ως Εκπαιδευτικοί έχουμε αποδείξει ότι με υπεύθυνη στάση συμβάλαμε στην έξοδο της χώρας μας από την εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση στην οποία βρέθηκε. Δεν είμαστε όμως διατεθιμένοι να μην διεκδικήσουμε όσα σε λογικά πλαίσια αναλογούν στο τεράστιο έργο που προσφέρουμε για την παιδεία των νέων του τόπου μας.

 

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο συστηματικά, μεθοδικά, υπεύθυνα και προγραμματισμένα, έτσι ώστε να αναδείξουμε τα εκπαιδευτικά και τα συνδικαλιστικά μας αιτήματα και να θέσουμε τις βάσεις για την επίλυσή τους.

 

Ευχόμαστε και πάλι κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                          H   Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης Ταλιαδώρος                          Βαλεντίνα Σαλτέ

Λευκωσία,   7   Σεπτεμβρίου  2016

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  103-873.2016

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ