facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Βία και παραβατική συμπεριφορά στους σχολικούς χώρους
 
 
 
 
Ημερομηνία: 27-03-2018

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΛΜΕΚ

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ, στην τελευταία συνεδρία του, συζήτησε το σοβαρό θέμα των αυξημένων, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κρουσμάτων βίας  στους σχολικούς χώρους.

Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι οι εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για λήψη πρακτικών και εφαρμόσιμων μέτρων προς αντιμετώπιση των απαράδεκτων συμπεριφορών μερίδας μαθητών σε βάρος των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών τους δεν εισακούονται.

Για το σοβαρό αυτό θέμα, που προσβάλλει την αξιοπρέπεια εκπαιδευτικών και μαθητών και αμαυρώνει την εικόνα του Δημόσιου Σχολείου, η ΟΕΛΜΕΚ εισηγήθηκε εδώ και καιρό, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω:

α)     Αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και Προγραμμάτων και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου για αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος της σχολικής βίας μέσα από έναν σωστό συνδυασμό ολοκληρωμένων μέτρων και συνεργατικών προσεγγίσεων πρόληψης, παρέμβασης και αντιστάθμισης με στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη των μαθητών αυτών, των οικογενειών τους και των σχολείων.

β)     Εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας στα καίρια ζητήματα τα οποία θέτουν εμπόδια και ακυρώνουν τις προσπάθειες των αρμόδιων υποστηρικτικών υπηρεσιών για παρέμβαση και υποστήριξη.

γ)     Στελεχιακή ενίσχυση της επιτελικής Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) και του Παρατηρητηρίου για τη σχολική βία, που έχουν συσταθεί για αντιμετώπιση της σχολικής βίας, έτσι ώστε να δρουν άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

δ)     Αύξηση των κονδυλίων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος, με στόχο τη λειτουργία σχετικών Προγραμμάτων.

ε)      Δημιουργία Κέντρων Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (εντός και εκτός σχολικών μονάδων) για στήριξη μαθητών με ακραία παραβατική συμπεριφορά και με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξη των τελευταίων στις σχολικές μονάδες.

στ)    Φύλαξη των σχολικών μονάδων για προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων από εξωσχολικούς, που εισέρχονται παράνομα στους σχολικούς χώρους.

ζ)      Τοποθέτηση Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ), ένας σε κάθε Γυμνάσιο και δύο σε κάθε Λύκειο.

η)     Αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων, πρόσληψη Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών και Σχολικών Βοηθών για την επίβλεψη των αποβληθέντων μαθητών/-τριών.

θ)     Απαγόρευση της μεταφοράς κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

ι)      Ασφάλιση των εκπαιδευτικών και των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

Η πίστωση χρόνου, που δόθηκε στο ΥΠΠ για λήψη ουσιαστικών μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν μπορεί να είναι απεριόριστη.

Ως εκ τούτου διαμηνύουμε ξεκάθαρα προς το ΥΠΠ ότι η υπομονή των εκπαιδευτικών έχει εξαντληθεί και η αντίδραση της Οργάνωσής μας θα είναι έντονη και άμεση, σε περίπτωση νέων κρουσμάτων.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                     Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,  27  Μαρτίου  2018

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  0311-306.2018(ΒΙΑ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ