facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημέρωση Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ σε σχέση με τις Εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων
 
 
 
 
Ημερομηνία: 27-03-2018

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Θέμα: Ενημέρωση Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ σε σχέση με τις Εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), που συνήλθε στις 14 Δεκεμβρίου 2017, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με τις εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων, οι οποίες προνοούνται στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά στην Α΄ και Β΄ Λυκείου. Και αυτό γιατί με την εφαρμογή τους:

 

  • Μειώνεται δραστικά ο διδακτικός χρόνος, μετατρέποντας ουσιαστικά τα τετράμηνα σε τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης παραμένει τεράστιος.  Συνεπώς, η διδασκαλία θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τα παραδοσιακά δασκαλοκεντρικά μοντέλα, καθώς δε θα υπάρχει ο χρόνος για καινοτόμες μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης καθώς και για άλλες εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης (π.χ. project).
  • Ακυρώνεται η φιλοσοφία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας.
  • Απομακρυνόμαστε από την επίτευξη των στόχων, που υποτίθεται ότι φιλοδοξούσε να επιτύχει η συγκεκριμένη πρόνοια (π.χ. μείωση των διαγωνισμάτων και συνεπώς μείωση του άγχους και της πίεσης των μαθητών/-τριων).  Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 30(2) των νέων κανονισμών λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρεται ρητά ότι «οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν τους μαθητές τους γραπτώς μία (1) τουλάχιστον φορά το τετράμηνο πλην του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής». Συνεπώς, παραμένουν τα διαγωνίσματα, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται και εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων.
  • Η παραπαιδεία αναμένεται να καταγράψει κατακόρυφη αύξηση,   επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αυξάνοντας τις ήδη σοβαρές παρενέργειες εντός των σχολικών μονάδων.
  • Δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους/στις εκπαιδευτικούς, στους/στις μαθητές/-τριες και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  • Τίθενται τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που όχι μόνο δε θα λειτουργήσουν, αλλά θα προκαλέσουν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες, δημιουργώντας πολλά οργανωτικά προβλήματα και δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες. Προνοείται, για παράδειγμα, εξεταστική περίοδος ελάχιστων ημερών, με αποτέλεσμα οι μαθητές/-ες να παρακάθονται σχεδόν καθημερινά σε εξετάσεις και με σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο οι μαθητές/-τριες να παραμένουν τις τελευτές μέρες πριν από τις εξετάσεις στα σπίτια τους, προκειμένου να μελετήσουν.

 

Αυτό το φαινόμενο της διάλυσης των σχολείων το βιώνουμε και σήμερα με τις Παγκύπριες Εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου.

 

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μας να σας πληροφορήσουμε ότι η απόφαση της ΠΣΓΑ επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που ψήφισαν στο σχετικό δημοψήφισμα της 22ας Φεβρουαρίου 2018. Όπως είναι καλά γνωστό, το 76% των εκπαιδευτικών δικαίωσε την απόφαση της ΠΣΓΑ, τασσόμενο κατά των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων.

Επιπροσθέτως σε όλα αυτά, ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα αυτού του εγχειρήματος, κατέθεσε πρόσφατα στους εκπαιδευτικούς εταίρους κάποιες νέες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς αυτές όχι μόνο δεν απαντούσαν στα βασικά προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, αλλά τουναντίον επιδείνωναν την ήδη προβληματική κατάσταση, όπως αυτή διαγράφεται στους Νέους Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, μετατρέποντας ουσιαστικά το Δημόσιο Σχολείο σε ένα δυσλειτουργικό και εξετασιοκεντρικό χώρο.

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς, τους επιστήμονες που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της Εκπαίδευσης και στα χέρια των οποίων η κοινωνία εναποθέτει την εκπαίδευση των παιδιών της, η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Αυτή όμως θα πρέπει να γίνεται με τρόπο παιδαγωγικά ορθό, να μην αποτελεί αυτοσκοπό, να μην δημιουργεί άλλα προβλήματα που να εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, να μην επιτείνει τον εξετασιοκεντρισμό στον οποίο ήδη είναι εγκλωβισμένο για δεκαετίες το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να μην εξωθεί στην παραπαιδεία και ασφαλώς να μη λειτουργεί σε βάρος του διαθέσιμου διδακτικού χρόνου.

Ως ΟΕΛΜΕΚ εκφράσαμε εξ αρχής την ετοιμότητα μας προς την Αρμόδια Αρχή για εντατικό και ουσιαστικό διάλογο, προκειμένου να προλάβουμε τους επικίνδυνους πειραματισμούς, οι οποίοι, είμαστε πεπεισμένοι, στο τέλος της ημέρας θα αποβούν σε βάρος του δημόσιου σχολείου και των χιλιάδων μαθητών / -τριών μας.

Την ίδια ετοιμότητα δηλώνουμε και προς όλα τα κόμματα, τα κύτταρα της Δημοκρατίας, γιατί θεωρούμε ότι ο στόχος της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Δημόσια Σχολεία είναι κοινός. Συνεπώς, είμαστε στη διάθεσή σας για συζήτηση του σοβαρού αυτού ζητήματος και για περαιτέρω διευκρινίσεις με στόχο την αναθεώρηση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αφορά στις εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                     Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,  26  Μαρτίου 2018

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΚΟΜΜΑΤΑ–308.2018(ΤΕΤΡΑΜΗΝΑ ΜΜΕ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ