facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
 
 
 
 
Ημερομηνία: 24-12-2014

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

Απόφαση για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

ΠΣΓΑ, 18 Δεκεμβρίου 2014


Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στη Χοιροκοιτία στις 18 Δεκεμβρίου 2014, ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με το θέμα «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών»:

 

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί την επιμόρφωση και τη συνεχή  επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ως μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την ποιότητα ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίξαμε διαχρονικά κάθε προσπάθεια που οδηγούσε στην αναβάθμιση του πλαισίου, των δομών και των μηχανισμών συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των καθηγητών.

Σχετικά με την τελευταία πρόταση που κατέθεσε το ΥΠΠ για την επιμόρφωση, δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια γενικόλογη και αόριστη πρόταση, ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα, που δεν προτείνει κανένα  απολύτως συγκεκριμένο νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Παραθέτει απλώς γενικές θεωρητικές αρχές, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ολοκληρωμένη κριτική τοποθέτηση εκ μέρους μας, αφού δε διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν αυτές οι γενικές αρχές στην πράξη.

Πέρα από αυτές τις γενικές διαπιστώσεις, η πρόταση περιέχει σειρά κενών και ασαφειών, οι οποίες πιθανόν να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους. Συγκεκριμένα, στην πρόταση αναφέρεται η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής επιμόρφωσης, χωρίς να ξεκαθαρίζει σε ποιο χρόνο θα διεξάγεται (πρωί ή απόγευμα), πόσες ώρες θα διαρκεί, από ποιους φορείς θα διοργανώνεται και αν θα προσφέρεται δωρεάν ή όχι. Ως Οργάνωση τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την υποχρεωτική επιμόρφωση, αν δεν πληροί τα κριτήρια που έχουμε θέσει δηλαδή να διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία θα συμφωνηθούν σε διδακτικό χρόνο και το κόστος της να επιβαρύνει το ΥΠΠ.   Ως εκ τούτου, το ΥΠΠ πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η υποχρεωτική επιμόρφωση θα γίνεται σε διδακτικό χρόνο και θα είναι δωρεάν, πριν να μπούμε σε οποιονδήποτε διάλογο σχετικά με αυτό το θέμα.

Περαιτέρω, στην έκθεση αναφέρεται ότι θα παρέχονται κίνητρα στους εκπαιδευτικούς ώστε αυτοί να επιδιώκουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Συμφωνούμε με την ανάγκη παροχής κινήτρων για την επιμόρφωση και επισημαίνουμε ότι για μας δεν αποτελεί επαρκές κίνητρο η αναγνώριση της προσπάθειας αυτής με πιστωτικές μονάδες που αναφέρεται στην πρόταση. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ίδρυση φορέα πιστοποίησης της επιμόρφωσης ενέχει σοβαρούς κινδύνους και πιθανόν να αυξήσει τη γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Τέλος, η πρόταση αναφέρει ότι θα λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα δημοσιονομικά δεδομένα και περιορισμούς, κάτι το οποίο εγκλωβίζει το όλο σχέδιο και τους εκπαιδευτικούς σε επικίνδυνους ατραπούς. Αξιοσημείωτο θεωρούμε δε το γεγονός, ότι την ίδια ώρα που το ΥΠΠ επικαλείται τα δημοσιονομικά δεδομένα και περιορισμούς, δεν κάνει καμία αναφορά στην αξιοποίηση διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επιμόρφωση. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ΥΠΠ θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει την πρόταση ώστε να διευκρινιστούν οι πολλές ασάφειες που περιέχει τις διαχρονικές θέσεις για να μπορέσει να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος για το κρίσιμο θέμα της επιμόρφωσης.

 

Λεμεσός,  18  Δεκεμβρίου  2014

Αρ. πρωτ.  ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014(ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ