facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
 
 




Ψήφισμα ΠΣΓΑ 16ης Δεκεμβρίου 2010 στη Λευκωσία για την παραβατικότητα και

αντικοινωνική συμπεριφορά των μαθητών

Η παραβατικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά των μαθητών που παρατηρείται στα σχολεία είναι μείζον ζήτημα για την Οργάνωσή μας όπως και για την κοινωνία.  Η ασφάλεια των καθηγητών κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους έργου, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλει τα μέγιστα στην απρόσκοπτη εκτέλεση των διδακτικών και μη διδακτικών καθηκόντων τους, είναι για την ΟΕΛΜΕΚ εκ των ων ουκ άνευ.

Τα κρούσματα βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο ιδιαίτερα την Οργάνωση των εκπαιδευτικών.  Οι θέσεις / εισηγήσεις της Οργάνωσής μας για την πρόληψη και την καταστολή της σχολικής βίας, οι οποίες εκφράστηκαν επανειλημμένα τόσο στο Συμβούλιο Δημοτικής – Μέσης Εκπαίδευσης όσο και στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, φαίνεται να μην ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα το ΥΠΠ, πράγμα το οποίο μας ανησυχεί πολύ. 

 

Για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και παραβατικότητας, η Οργάνωσή μας θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να προχωρήσει μεταξύ άλλων το συντομότερο δυνατόν, στην υλοποίηση των πιο κάτω εισηγήσεων:

α).     Δημιουργία Κέντρων Εναλλακτικής Εκπαίδευσης για στήριξη μαθητών με αποκλίνουσα συμπεριφορά, με προγράμματα για ομαλή ένταξή τους στις σχολικές μονάδες.

β).     Περαιτέρω ενίσχυση της επιτελικής ομάδας η οποία έχει συσταθεί για αντιμετώπιση της σχολικής βίας, έτσι ώστε να δρα άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

γ).     Δημιουργία αιθουσών Δημιουργικής Απασχόλησης – Ψυχαγωγίας σε κάθε σχολείο με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού υπεύθυνου για τις αίθουσες αυτές.

δ).     (ι).     Αύξηση των διδακτικών περιόδων για εκμάθηση της

ελληνικής γλώσσας στους αλλόγλωσσους μαθητές κατά τη διάρκεια της πρωϊνής φοίτησής τους στο σχολείο καθώς επίσης και υποχρεωτική διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε μη διδακτικό χρόνο (κατά τα απογεύματα).

(ιι).    Δημιουργία τάξεων υποδοχής για τους μαθητές αυτούς πριν την

ένταξη τους στις σχολικές μονάδες, σε υποχρεωτική βάση.

ε).      Επέκταση και περαιτέρω στήριξη του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).

στ).    Φύλαξη των σχολικών μονάδων για προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων από εξωσχολικούς που εισέρχονται παράνομα στους σχολικούς χώρους εν ώρα λειτουργίας των σχολείων.

ζ).      Τοποθέτηση των Συμβούλων Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) ανά έναν στα Γυμνάσια και δύο στα Λύκεια.

η).     Αύξηση του αριθμού των σχολικών κοινωνικών λειτουργών και αναβάθμιση του ρόλου τους.

 

Η ΠΣΓΑ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων που εισηγείται η ΟΕΛΜΕΚ, καθώς και όσων περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία.

 

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των θέσεων της ΟΕΛΜΕΚ στο πιο πάνω θέμα η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. να αξιολογήσει την κατάσταση και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.

 

Λευκωσία, 16  Δεκεμβρίου 2010.

Αρ. πρωτ. ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010(ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ