facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ αναφορικά με την εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ της 30ης Δεκεμβρίου 2020
 
 
 
 
Ημερομηνία: 31-12-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αναφορικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες (30 Δεκεμβρίου 2020) το ΥΠΠΑΝ, στην οποία αναφέρει ότι «οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα και με προηγούμενες οδηγίες, με ημερομηνίες 9 και 14 Δεκεμβρίου 2020, θα προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους/στις μαθητές/μαθήτριες από τα σχολεία στα οποία είναι τοποθετημένοι», η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι το ΥΠΠΑΝ, επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά αδιαφορία για την υγεία και ασφάλεια των εργοδοτουμένων του, παραβιάζει, ουσιαστικά, τις πρόνοιες του Διατάγματος  που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας της ίδιας Κυβέρνησης την προηγούμενη μέρα για λήψη αυστηρότερων  προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω Διατάγματος του Υπουργού Υγείας νέα μέτρα με σκοπό, όπως αναφέρει, «τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19, την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τυχόν διασπορά του ιού».

Το εν λόγω Διάταγμα προνοεί ότι «μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 05.00 π.μ., ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζεται με φυσική παρουσία του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας στα γραφεία για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών», ενώ «το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται εξ΄ αποστάσεως». Ειδικότερα δε, σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση σημειώνει ότι «από την 29η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18.00 μ.μ. μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 05.00 π.μ., η λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διενεργείται με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση». Από τα πιο πάνω είναι προφανές ότι ο τομέας της Εκπαίδευσης, που δεν συγκαταλέγεται στις ουσιώδεις υπηρεσίες, θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δυστυχώς, το ΥΠΠΑΝ επικαλείται και τοποθετεί δικές του οδηγίες με ημερομηνίες 9 και 14 Δεκεμβρίου 2020 πάνω από το μεταγενέστερο Διάταγμα (29 Δεκεμβρίου 2020) που είναι Νόμος, δίνοντας την εντύπωση  στην κοινωνία ότι τα Διατάγματα μπορούν να εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Με δεδομένο ότι για την Οργάνωσή μας, όπως και για όλο τον κόσμο, προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας, καλούμε το ΥΠΠΑΝ:

  1. Να εφαρμόσει πιστά τις πρόνοιες του Διατάγματος που προβλέπουν την εξ΄ αποστάσεως εργασία και τη λειτουργία των σχολείων με προσωπικό ασφαλείας  (διερωτόμαστε πράγματι με βάση ποια  λογική το ΥΠΠΑΝ επιδιώκει την καθολική προσέλευση των Καθηγητών/τριών δεδομένου ότι όλα τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι τους, ποιοι θα φυλάνε τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών).
  2. Να εκδώσει σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες για το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων από τις 10.30 μέχρι τις 13.35 (αριθμό διδακτικών περιόδων και διαλείμματα), χωρίς να θέτει παράλογες απαιτήσεις στα σχολεία για την ετοιμασία ωρολογίου προγράμματος για δύο μόνο μέρες.

Τέλος, δηλώνουμε ότι ως ΟΕΛΜΕΚ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών και καλούμε το ΥΠΠΑΝ να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, να αντιληφθεί τους κινδύνους αλλά και τις δυσκολίες που επιφέρουν τα όσα αναφέρει στην εγκύκλιό του και να προτάξει την ανάγκη για «περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19, την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τυχόν διασπορά του ιού»  αφήνοντας κατά μέρος  πείσματα ή άλλες σκοπιμότητες που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις ακατανόητες αποφάσεις του.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θέμης Πολυβίου                                                      Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,  31  Δεκεμβρίου  2020

Αρ. πρωτ.  0311-4.2021

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ