facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Λειτουργία Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2021
 
 
 
 
Ημερομηνία: 05-01-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Θέμα: Λειτουργία Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2021

 

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

 

Αναφορικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΠΑΝ στις 30/12/2020 σχετικά με το πιο πάνω θέμα, επιθυμούμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

  1. Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα και με προηγούμενες οδηγίες, με ημερομηνίες 9 και 14 Δεκεμβρίου 2020, θα προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους/στις μαθητές/μαθήτριες από τα σχολεία στα οποία είναι τοποθετημένοι».
  2. Σημειώνουμε ότι η πιο πάνω αναφορά έρχεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας (Αρ. 60, 29/12/2020), που είναι Νόμος, όπου καταγράφεται ότι «μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 05.00 π.μ., ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζεται με φυσική παρουσία του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας στα γραφεία για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών», ενώ «το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται εξ΄ αποστάσεως».
  3. Επίσης, η εγκύκλιος έρχεται σε σύγκρουση με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών προς όλα τα Υπουργεία (Υ.Ο. 21.11.003, 29/12/2020), στην οποία καταγράφεται ότι «ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας θα εργάζεται με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το υπόλοιπο προσωπικό θα παραμείνει στην οικία του προκειμένου να εργάζεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό».
  4. Σημειώνουμε την έκπληξή μας, για το γεγονός ότι το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει τις πιο πάνω οδηγίες πιστά για όλες τις υπηρεσίες του, εκτός από τα σχολεία. Προκύπτει συνεπώς εύλογα το ερώτημα, για ποιο λόγο το ΥΠΠΑΝ διαχωρίζει ΜΟΝΟ τους εκπαιδευτικούς από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα; Ποιος είναι ο λόγος που το ΥΠΠΑΝ αποφάσισε να μην εφαρμόσει το Διάταγμα για τους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που το εφαρμόζει για όλες τις άλλες υπηρεσίες του, «έτσι ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η υγειονομική ασφάλεια του Προσωπικού του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΠΑΝ σε εγκύκλιο προς τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των Τμημάτων και Υπηρεσιών του; Έχει το ΥΠΠΑΝ στα χέρια του μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πιο ανθεκτικοί στον COVID-19 από τους άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου και του υπόλοιπου κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα, ώστε να μη χρήζει προστασίας η υγειονομική ασφάλειά τους;
  5. Η παραβίαση των προνοιών του Διατάγματος και της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών φαντάζει ακόμα πιο αδιανόητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι «από την 29η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18.00 μ.μ. μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 05.00 π.μ., η λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διενεργείται με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση», με αποτέλεσμα η εξ αποστάσεως εργασία να είναι απόλυτα εφικτή, αφού δεν συγκαταλέγεται στις ουσιώδεις υπηρεσίες που καταγράφονται στο υπό αναφορά Διάταγμα.
  6. Με δεδομένο ότι για την Οργάνωσή μας, όπως και για όλο τον κόσμο, προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας, καλούμε το ΥΠΠΑΝ:
  • Να εφαρμόσει πιστά τις πρόνοιες του Διατάγματος που προβλέπουν την εξ΄ αποστάσεως εργασία και τη λειτουργία των σχολείων με προσωπικό ασφαλείας  (διερωτόμαστε πράγματι με βάση ποια λογική το ΥΠΠΑΝ επιδιώκει την καθολική προσέλευση των Καθηγητών/τριών δεδομένου ότι όλα τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι τους, ποιοι θα φυλάνε τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών).
  • Να εκδώσει σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες για το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων από τις 10.30 μέχρι τις 13.35 (αριθμό διδακτικών περιόδων και διαλείμματα), χωρίς να θέτει παράλογες απαιτήσεις στα σχολεία για την ετοιμασία ωρολογίου προγράμματος για δύο μόνο μέρες.

7. Τέλος, δηλώνουμε ότι ως ΟΕΛΜΕΚ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών και καλούμε το ΥΠΠΑΝ να εφαρμόσει τα ίδια μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια των εκπαιδευτικών που προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα.

 

Ο  Πρόεδρος                                                                        Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θέμης Πολυβίου                                                      Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,    4 Ιανουαρίου  2021

Κοινοποίηση:    Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Παιδείας

Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  011-1.2021

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ