facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Να αποσυρθεί η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay»
 
 
 
 
Ημερομηνία: 20-01-2022

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να αποσυρθεί η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου

«test to stay»

 

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αφού ενημερώθηκε για την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay», αναφέρει τα πιο κάτω:

 

1. Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι πάγια επιθυμία της  ΟΕΛΜΕΚ είναι να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά και να λειτουργούν με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, πάνω απ’ όλα με Ασφάλεια και Υγεία, χωρίς την παραμικρή έκπτωση σε θέμα Υγείας για μαθητές, εκπαιδευτικούς, προσωπικό των σχολείων και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

 

2. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίξαμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της  πανδημίας, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που κρίθηκαν απαραίτητα για την ασφαλή, υπό τις περιστάσεις, λειτουργία των σχολείων. Σημειώνουμε δε, ότι τα σχολεία κρατήθηκαν ανοιχτά στο μεγαλύτερο μέρος της δύσκολης διετίας που περάσαμε πρωτίστως λόγω της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν οι διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, παρά τα ανεπαρκή μέτρα του ΥΠΠΑΝ και της Πολιτείας το ίδιο διάστημα (π.χ. αποστάσεις, μονά θρανία, εξαερισμός, αντικαταστάσεις).

 

3. Δυστυχώς, σε μία περίοδο που κανένα σχολείο και κανένα τμήμα Μέσης Εκπαίδευσης δεν είναι κλειστά ούτε και κινδυνεύουν να κλείσουν, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να λάβει το μέτρο «test to stay», το οποίο όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στην επίτευξη του στόχου να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά αντίθετα προκαλεί κινδύνους, ανησυχία και αχρείαστη αναστάτωση, ενώ παράλληλα βρίθει αντιφάσεων.

 

4. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (17/01/2022) εκφράσαμε ξεκάθαρα τους προβληματισμούς της Οργάνωσης με την εφαρμογή του μέτρου, οι οποίοι δεν κάμφθηκαν με την ενημέρωση που λάβαμε.  Μεταξύ άλλων, δεν απαντήθηκε πειστικά γιατί διαφοροποιείται η διαχείριση των μαθητών / στενών επαφών στα σχολεία από όλη την υπόλοιπη κοινωνία, ούτε και η τεράστια αντίφαση να απελευθερώνονται οι ίδιες στενές επαφές το πρωί στα σχολεία και το απόγευμα να τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μόλις αποχωρήσουν από το σχολείο.

 

5. Θεωρούμε έξω από κάθε όριο λογικής την ανομοιομορφία στην πολιτική της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο για τους μαθητές/στενές επαφές εντός των σχολείων και άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο εκτός σχολείων, δίδοντας την εντύπωση της διάκρισης και της πειραματικής εφαρμογής ενός μέτρου σε χιλιάδες μαθητές/εκπαιδευτικούς/προσωπικό των σχολείων.

 

6. Με την εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι λογικό να αυξάνεται ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων εντός των σχολείων, λόγω της υπερμεταδοτικότητας της συγκεκριμένης μετάλλαξης, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος νόσησης μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, αυξάνεται και η πιθανότητα για πρόσθετες απουσίες εκπαιδευτικών, ένα ενδεχόμενο που θα δυσχεράνει περαιτέρω τη λειτουργία των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται ήδη αυτή την περίοδο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που δεν έχει αντικατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

7. Συνεπώς, η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) να αποσύρουν την απόφαση για εφαρμογή του «test to stay». Θέση της Οργάνωσής μας είναι η συνέχιση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας και αναφέρει ότι οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, με βάση το οποίο διατηρήθηκαν τα σχολεία ανοιχτά, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες.

 

8. Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω θέση της Οργάνωσης, το ΚΔΣ εξουσιοδοτεί τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ να είναι σε διαρκή συνεννόηση και επαφή με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις,  για να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα για το «test to stay» και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζονται στα σχολεία, με βασικό γνώμονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                 Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                            Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,  20  Ιανουαρίου 2022

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311-49.2022

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ