facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Κοινή Διακήρυξη των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
 
 
 
 
Ημερομηνία: 08-03-2022

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Έχουν περάσει 165 χρόνια από τότε που οι γυναίκες αντέδρασαν στις διακρίσεις και την αδικία εναντίον τους και στους χώρους εργασίας. Χιλιάδες γυναίκες διεκδίκησαν δυναμικά, απαιτώντας για ίδια εργασία, ίση αμοιβή και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Διαχρονικά, πολλές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό. Η «8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» έχει γίνει σύμβολο αξιοπρέπειας, οργανωμένου αγώνα και αλληλεγγύης.

Η πανδημία έχει επιφέρει ακόμα περισσότερες δυσκολίες στον αγώνα για ίση μεταχείριση. Η οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, έχει αυξήσει την καταπίεση των γυναικών και την προ υπάρχουσα εισοδηματική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα οικογενειακά βάρη των γυναικών έχουν αυξηθεί ποικιλοτρόπως, καθώς οι γυναίκες αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων στο σπίτι. Παράλληλα έχει αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κυβερνήσεις δεν δημιούργησαν κοινωνικές πολιτικές για να εξασφαλίσουν και να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στις γυναίκες. Στις μέρες μας, ο κόσμος βρίσκεται στη διαδικασία επιστροφής στη νέα κανονικότητα, ωστόσο οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τις γυναίκες, ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής και στη λήψη αποφάσεων για την επίλυση προβλημάτων.

Ενώ ο κόσμος μας βιώνει συγκρούσεις και πολέμους, η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι πρόσφατες εξελίξεις μάς έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα, μιας και είμαστε κι εμείς θύματα ανάλογης κατάστασης και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες του πολέμου στη χώρα μας.

Ως Εκπαιδευτικές  Οργανώσεις της Κύπρου, μέλη της ETUCE (European Trade Union Committee for Education), χαιρετίζουμε τον αξιοπρεπή και οργανωμένο αγώνα των γυναικών και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δηλώνουμε με περηφάνεια ότι η κοινή προσπάθεια θα συνεχιστεί για να κάνουμε βήματα ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα για εξίσωση των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν τις αξίες της Ισότητας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αμοιβαίας Αποδοχής και της Συμφιλίωσης.

 

 

Λευκωσία,   8  Μαρτίου  2022

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ(ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 2022)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ