facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ 21ης Ιουνίου 2022 για το θέμα «Αξιολόγηση μαθητών/τριών»
 
 
 
 
Ημερομηνία: 23-06-2022

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Απόφαση  ΠΣΓΑ  ΟΕΛΜΕΚ  21 Ιουνίου 2022 για το θέμα

«Αξιολόγηση μαθητών/τριών»

 

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στη Λευκωσία στις 21 Ιουνίου 2022, αφού συζήτησε το θέμα «Αξιολόγηση μαθητών/τριών», κατέληξε στα πιο κάτω:

 

1. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει αναδείξει εδώ και καιρό τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα αξιολόγηση των μαθητών/τριών των εξετάσεων τετραμήνων, που εφαρμόστηκε φέτος σε όλο το φάσμα του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών. Τις διαπιστώσεις αυτές της Οργάνωσής μας, τις ασπάζονται και οι Οργανωμένοι Γονείς και Μαθητές.

 

2. Το ΥΠΑΝ, έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζει επίσης προβλήματα που προκαλούν οι εξετάσεις τετραμήνων, όπως αποδεικνύει το περιεχόμενο των επιστολών που απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας στην Οργάνωσή μας στις αρχές Απριλίου και με τις οποίες παραδέχεται ότι αυτές ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, ιδιαίτερα λόγω της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης. Δυστυχώς, όμως, ενώ αναγνωρίζει προβλήματα που επισημαίνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα που του είχαμε υποβάλει από κοινού με γονείς και μαθητές, για πραγματοποίηση ενός ουσιαστικού, επιστημονικά τεκμηριωμένου και συστηματικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης των μαθητών/τριών, που θα λειτουργεί προς όφελος των μαθητών/τριών και του Δημόσιου Σχολείου. Αντίθετα, προχώρησε χωρίς κανέναν διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) στην ετοιμασία ενός Νομοσχεδίου, το οποίο μας παρουσίασε στις 17/6/2022, εκφράζοντας την πρόθεσή του να το καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και, ακολούθως, στη Βουλή για ψήφιση.

 

3. Αναφορικά με το πιο πάνω Νομοσχέδιο εκφράζουμε κατά πρώτον την έντονη δυσαρέσκεια και ενόχλησή μας για το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας παρακάμπτει για άλλη μια φορά τον καθιερωμένο διάλογο. Κατά δεύτερον, θεωρούμε ότι το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου, ενώ δεν επιλύει τα προβλήματα των εξετάσεων τετραμήνων, που και το ίδιο το ΥΠΑΝ πλέον αναγνωρίζει, σκοπεύει να θυσιάσει στο βωμό της διατήρησής τους, έστω και με διαφοροποιημένη μορφή, πολλά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, η Οργάνωσή μας διαφωνεί τόσο επί τους ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, γι’ αυτό και καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην προώθησή του γιατί θα είναι πηγή νέων προβλημάτων και εντάσεων στη Μέση Εκπαίδευση.

 

4. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, για πολλοστή φορά, να αφουγκραστεί επιτέλους τις απόψεις και τους προβληματισμούς των θεσμικών φορέων αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο μαζί τους (βλ. Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Οργανωμένοι Γονείς, ΠΣΕΜ κ.λπ.) για διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών /-τριών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών μας. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για διάλογο με το ΥΠΑΝ και τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της Αξιολόγησης των μαθητών/τριών, ενώ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς 2022-2023, όπως ληφθούν οι ακόλουθες αποφάσεις:

 

α). Τερματισμός των τριών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου, γιατί το σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος αποδείχτηκε εξουθενωτικό για τους τελειόφοιτους, ενώ επέφερε και πολλές αρνητικές παρενέργειες.   Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ενδιάμεση κεντρική εξέταση για τη Γ’ Λυκείου, ενώ απορρίπτουμε τη σκέψη του ΥΠΑΝ για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους και αναγνωρισμένους θεσμούς στην κυπριακή κοινωνία. Η ενδιάμεση γραπτή κεντρική εξέταση θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί και στην Α’ και Β’ Λυκείου.

 

β). Μη επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα Γυμνάσια. Θεωρούμε αδιανόητο, με βάση τα προβλήματα που παρουσίασε η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στον λυκειακό κύκλο, να προχωρήσει η επέκτασή του και στον γυμνασιακό κύκλο.

 

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και δυναμικών, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που πλήττουν μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς λειτουργούς και υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.

 

Λευκωσία,  21 Ιουνίου 2022

Αρ. πρωτ.  ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 (ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ) ΤΕΛΙΚΟ

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ