facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημέρωση του Προέδρου του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ στην Π.Σ.Γ.Α. της 17ης Δεκεμβρίου 2015
 
 
 
 
Ημερομηνία: 18-12-2015

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ ΣΤΗΝ Π.Σ.Γ.Α. ΤΗΣ 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας σας καλωσορίζω στην Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων.

 

Στην υπό λογοδοσία περίοδο το Κ.Δ.Σ. συνήλθε σε 5 συνεδρίες, ενώ η Γραμματεία της Οργάνωσης συνήλθε σε 26 συνεδρίες.

 

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Κ.Δ.Σ. την περίοδο Ιουνίου 2015 – Δεκεμβρίου 2015 είναι τα εξής:

 

I). ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡYΘΜΙΣΗΣ

 

Η Οργάνωσή μας την περίοδο αυτή διαχειρίστηκε πέντε βασικά ζητήματα που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

1. Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, 2. Διαμόρφωση Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών, 3. Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, 4. Παγκύπριες Εξετάσεις και 5. Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου

 

1. Νέο Σύστημα Διορισμού στην Εκπαίδευση

 

Ένα θέμα που για χρόνια αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης επιλύθηκε κατά τρόπο που ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθετε η Οργάνωσή μας εδώ και χρόνια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 9 Ιουλίου 2015 ψήφισε ομόφωνα το Νέο Σύστημα Διορισμού.

Πριν την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση, το οποίο θα ξεκινήσει το 2017, θα μονιμοποιηθούν τουλάχιστον 718 συνάδελφοι. Εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι θα μονιμοποιηθούν με το υπάρχον σύστημα την περίοδο 2018-2027, κατά την οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα τα δύο συστήματα με μια αναλογία 50%-50%. Με βάση τον νέο προγραμματισμό του ΥΠΠ οι τουλάχιστον 718 θέσεις κατανέμονται ως εξής: 2015: 276, 2016: 200 και 2017: 242 θέσεις (χθες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποπαγοποίησε τις 83 θέσεις μονιμοποιήσεων και έτσι συμπληρώθηκαν οι 276 που θα παραχωρούνταν κατά το 2015). Για να επιτευχθεί ο αριθμός των 718 θέσεων θα δημιουργηθούν 250 πρόσθετες θέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου στη Βουλή η Οργάνωσή μας με έντονο παρασκήνιο απέτρεψε την ψήφιση διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων για τη μεταβατική περίοδο για κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης. Πετύχαμε η μεταβατική περίοδος για τη Μέση Εκπαίδευση να μην είναι πιο σύντομη, αλλά να διαρκέσει όσο και για τις άλλες βαθμίδες, δηλαδή μέχρι το 2027.

Η Οργάνωση αναμένει για να τοποθετηθεί τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους Κανονισμούς που προβλέπονται να θεσπιστούν με βάση τη Νομοθεσία για το Νέο Σύστημα Διορισμού. Οι Κανονισμοί αυτοί αφορούν τις εξετάσεις και την αξιολόγηση των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών.

 

2. Ενιαία Πολιτική για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών

 

Η Οργάνωσή μας πέτυχε, μέσα από την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Αυγούστου 2015, την ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων στους Παιδαγωγικούς Συμβούλους Β.Δ. Α΄, διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση της βαθμίδας αυτής στη Μέση Εκπαίδευση. Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά σε εθελοντική βάση σε έξι Γυμνάσια – Λύκεια. Τα σχολεία θα εφαρμόσουν επιμορφωτικές δράσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Γίνεται επιμόρφωση των Β.Δ. Α΄ που θα αναλάβουν τον συντονισμό της δράσης. Οι συνάδελφοι θα επιμορφωθούν στο πλαίσιο της Σχολικής Μονάδας. Η επιμόρφωση δεν θα συνδέεται με την αξιολόγηση, αλλά με την αυτοβελτίωση και την αντιμετώπιση προκλήσεων / προβλημάτων / αναγκών της Σχολικής Μονάδας και των καθηγητών της. Η Οργάνωσή μας συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της Επαγγελματικής Μάθησης.

Ήδη η Οργάνωσή μας έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και να στελεχωθεί κατάλληλα, αν επιθυμεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει την επόμενη σχολική χρονιά σε καθολική εφαρμογή του Προγράμματος, όπως είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

3. Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

Η Οργάνωσή μας χαιρετίζει το γεγονός ότι από τη φετινή χρονιά άλλαξε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα στο Γυμνάσιο και στην Α΄ Λυκείου, και επισφραγίζεται η κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου, το οποίο κατά γενική ομολογία είχε ολοκληρώσει εδώ και χρόνια τον κύκλο του. Η ΟΕΛΜΕΚ εδώ και χρόνια θεωρούσε την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου ως μιας από τις πρωταρχικές προτεραιότητες της. Ο Γυμνασιακός κύκλος θα λειτουργεί από φέτος με 38 ώρες, ένα αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και οι περιορισμένες επιλογές στην Α΄ Λυκείου που προσανατολίζουν τους μαθητές για την επιλογή κατεύθυνσης στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Μια στρέβλωση κατά την εφαρμογή του νέου Ωρολογίου Προγράμματος είναι η δημιουργία στην Α΄ Λυκείου 34 μικτών τμημάτων, δηλαδή  τμημάτων με μαθητές που ανήκουν σε περισσότερες από μια Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού. Η δημιουργία των τμημάτων αυτών, που ανέρχονται σε ποσοστό 12% του συνόλου, είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία της πρότασης του νέου Ωρολογίου Προγράμματος. Η στρέβλωση αυτή έχει επισημανθεί και από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΝΩΠ. Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει επίσης αποδεχθεί εισήγηση της Οργάνωσής μας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ποιότητα των μαθητών της 4ης Ομάδας Προσανατολισμού της Α΄ Λυκείου, με τη μείωση του ανώτερου αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα της Ομάδας αυτής. Προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν και η τελευταία απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με την οποία διαχώριζε και πάλι τα δύο μαθήματα, του Ελεύθερου Προοπτικού και του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου.

Η Οργάνωση προσδοκεί ότι το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα θα αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο και θα το καταστήσει πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό.

 

4. Παγκύπριες Εξετάσεις

 

Μια θετική εξέλιξη ήταν η υιοθέτηση από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ενός πολύχρονου αιτήματος της Οργάνωσής μας για σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα μελετήσει και θα αξιολογήσει την όλη διαδικασία των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Η Επιτροπή, στην οποία μετείχαν η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Κυριακίδης και εκπρόσωποι της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας. συστάθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, και στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 παρέδωσε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την Έκθεσή της. Ο Υπουργός Παιδείας στη συνέχεια παρέδωσε την Έκθεση στην Οργάνωσή μας.

Βασικές πρόνοιες της Έκθεσης είναι ο διαχωρισμός των Παγκυπρίων Εξετάσεων σε Απολυτήριες Εξετάσεις και σε Εξετάσεις Εισαγωγής στα Δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Στην Έκθεση περιγράφονται η σύνθεση και η λειτουργία των Επιτροπών Θεματοθετών και οι διαδικασίες της θεματοθέτησης. Παράλληλα η Επιτροπή εισηγείται την καθιέρωση εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετραμήνου κατά την οποία θα εξετάζεται η αντίστοιχη διδαχθείσα ύλη.

Το ΚΔΣ της Οργάνωσής μας στις 5 Νοεμβρίου 2015 αποφάσισε, σε σχέση με την πρόταση, τα εξής: «1. Συμφωνούμε με τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης από τις Εξετάσεις Απόλυσης. 2. Θεωρούμε ορθή  την εισαγωγή των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετραμήνου σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. 3. Θεωρούμε ορθή την εισήγηση για μεταφορά των ανεξετάσεων τον Ιούνιο, εφόσον θα προηγείται ενισχυτική διδασκαλία δύο εβδομάδων. 4. Συμφωνούμε με την εισαγωγή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, για σκοπούς βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων. 5. Θεωρούμε θετική την εισήγηση για τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής των θεματοθετών και των βαθμολογητών. Κρίνουμε ότι πρέπει οι επιτροπές θεματοθέτησης να λειτουργούν σε πλαίσιο δημοκρατικό και  ο πρόεδρος της επιτροπής θεματοθετών να έχει μόνο συντονιστικό ρόλο». Στην ίδια απόφασή του το ΚΔΣ κατέθεσε έντεκα εισηγήσεις και τέσσερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πρότασης. Η Γραμματεία στις 9 Νοεμβρίου 2015 παρέδωσε τις προτάσεις του ΚΔΣ στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και αναμένουμε την τελική του εισήγηση για να τοποθετηθούμε.

 

5. Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου

 

Σε σχέση με την πρόταση για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου η Οργάνωσή μας αναμένει την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το θέμα. Η Οργάνωσή μας απέστειλε από τις 2 Φεβρουαρίου 2015 τις απόψεις μας για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα.

Η Οργάνωσή μας τόνισε ότι οι όποιες διαδικασίες αξιολόγησης, ιδιαίτερα όταν θα αφορούν την προαγωγή, θα πρέπει να στηρίζονται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια και να σέβονται την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών. Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι η Οργάνωση δεν συναινεί στην κατάργηση της κλίμακας του Βοηθού Διευθυντή Α΄, ενώ αποδέχεται τη μετεξέλιξή του σε νέο καθεστώς που θα προβλέπεται στο Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης. Τονίσαμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η δημιουργία μιας πολυδάπανης Ακαδημίας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας, ρόλο τον οποίο μπορεί να συνεχίσει να έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Θέση μας είναι ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης των διευθυντικών στελεχών της Εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται μετά την προαγωγή των Εκπαιδευτικών.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι η Οργάνωσή μας πιστεύει ότι απαιτείται το συντομότερο δυνατόν η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα προωθεί την αξιοκρατία, θα εδράζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα καταργεί τη σημερινή αναχρονιστική μορφή του επιθεωρητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

II). ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

 

1. Προαγωγές

 

Με συστηματική δουλειά της Οργάνωσής μας τον Ιούλιο – Αύγουστο πετύχαμε την αποπαγοποίηση όλων των κενών θέσεων προαγωγής. Έχουν ήδη πληρωθεί οι 89 θέσεις Β.Δ., με ημερομηνία έναρξης την 1η Δεκεμβρίου 2015 (για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάστηκαν οι έντονες προσπάθειες της Οργάνωσής μας) και με παραχώρηση μιας ώρας πίστωσης για τα καθήκοντα που θα αναλάβουν. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί και οι προαγωγές για τις 16 θέσεις Διευθυντών, με ημερομηνία έναρξης της προαγωγής την 7η Ιανουαρίου 2015. Αμέσως μετά τις γιορτές θα διενεργηθούν και οι προαγωγές των 71 ΒΔ Α΄, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που όλες οι κενές θέσεις προαγωγής της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης είναι αποπαγοποιημένες.

 

2. Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Η Οργάνωση, αναγνωρίζοντας ότι οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης χρειάζονται εκσυγχρονισμό και αλλαγές, ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την άμεση σύσταση Επιτροπής, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα προχωρήσει στον καθορισμό των αλλαγών που απαιτούνται να γίνουν. Η Επιτροπή έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο του 2014 και μετέχουν σ’ αυτήν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων, του Συνδέσμου Διευθυντών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ. Η Επιτροπή έχει συνέλθει ήδη σε 18 συνεδριάσεις και έχει μελετήσει ένα μεγάλο μέρος των Κανονισμών. Ευελπιστούμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα ολοκληρώσει το έργο της και θα παραδώσει την εισήγησή της στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Όταν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παραδώσει το τελικό κείμενο της πρότασης του Υπουργείου στην ΟΕΛΜΕΚ τα όργανα της Οργάνωσής μας θα τοποθετηθούν επί αυτής.

Η Οργάνωσή μας προσδοκεί μέσα από τις τροποποιήσεις των Κανονισμών να καταστεί η λειτουργία των Σχολείων μας πιο εύρυθμη και αποτελεσματική.

 

3. «Μετεγγραφές» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Ένα σημαντικό θέμα που προέκυψε την περίοδο αυτή ήταν η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 24 Αυγούστου 2015 να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας διαδικασίας «μετεγγραφών» φοιτητών, και στην παραχώρηση θέσεων σε υποψηφίους, οι οποίοι απλώς είχαν κάνει εγγραφή σε ξένα Πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν φοιτήσει καθόλου σε αυτά. Η Οργάνωσή μας αντέδρασε άμεσα και δυναμικά στην αυθαίρετη και παράτυπη αυτή απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Προχώρησε στη σύσταση κοινού μετώπου με την ΟΛΤΕΚ, τη Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων, την ΠΣΕΜ και τη ΦΕΠΑΝ. Είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και ζητήσαμε θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Παράλληλα είχαμε συναντήσεις με όλα σχεδόν τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κατέφυγε στη Νομική Υπηρεσία του Κράτους ζητώντας γνωμάτευση για τη νομιμότητα της απόφασης των Οργάνων του Πανεπιστημίου.

Με γνωμάτευσή της στις 5 Δεκεμβρίου 2015 η Νομική Υπηρεσία δικαίωσε τις θέσεις της Οργάνωσής μας. Η Νομική Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι ο Πρύτανης, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου επεχείρησαν να εξαπατήσουν την κυπριακή κοινωνία βαφτίζοντας την αυθαιρεσία τους ως «μετεγγραφές» ενώ, όπως επιβεβαιώνει και η Νομική Υπηρεσία, ήταν νέες εγγραφές. Επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε η θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι η ενέργεια του Πρύτανη και γενικότερα των οργάνων του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν παράτυπη, αυθαίρετη και καταστρατηγούσε όλους τους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

 

4. Σχέδια Υπηρεσίας της ειδικότητας Τεχνολογίας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

 

Σε σχέση με το χρονίζον αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, το οποίο επηρεάζει άμεσα την αξιολόγηση και συνεπώς την επαγγελματική τους ανέλιξη, η Γραμματεία είχε συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου 2015 με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε, μετά και την απόφαση της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠΕΥ), ότι εντός ενός μηνός θα συνέλθει η Επιτροπή των Υπουργών για να επικυρώσει την απόφαση της ΜΕΠΕΥ και να λήξει το θέμα, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένουμε ότι εντός των αμέσως προσεχών βδομάδων το θέμα θα επιλυθεί με την τροποποίηση του σχετικού Σχεδίου Υπηρεσίας.

 

5. Κρατικό Μισθολόγιο

 

Την περίοδο αυτή η Οργάνωση παρέλαβε την πρόταση της κυβέρνησης για το κρατικό μισθολόγιο. Με δικές μας πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ και τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις (ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ). Με στόχο θα διευκρινιστούν κάποια σημαντικά ζητήματα η Γραμματεία ζήτησε συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Διευθυντής Προεδρίας και Διευθυντής του Τμήματος Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Υφυπουργός μας έδωσε κάποιες διευκρινήσεις, με βάση τις οποίες η κυβερνητική πρόταση παρουσιάζεται βελτιωμένη σε κάποια ζητήματα. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας Ταμείου Προνοίας για τους νεοδιοριζόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Μας αναφέρθηκε ότι ετοιμάστηκε Αναλογιστική Έκθεση από ειδικούς για το θέμα και είναι ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα η πρόταση θα τεθεί ενώπιον των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Για το θέμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των συναδέλφων που ήταν κάτω των 45 ετών προ των τροποποιήσεων του Νόμου Περί Συντάξεων, εκκρεμεί προσφυγή που κατέθεσε η Οργάνωσή μας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 

6. Διεθνείς Σχέσεις - Σχέσεις με τις Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις (ΚΤΟΣ, ΚΤΟΕΟΣ, ΝΤΑΟΥΣΕΝ)

 

Μετά τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2015 για εναλλαγή στην εκπροσώπηση των τριών Ε/Κ και των τριών Τ/Κ Οργανώσεων στην Eυρωπαϊκή Oργάνωση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ETUCE) και για συνεργασία τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην ETUCE, και μετά από την ανάληψη της εκπροσώπησης από την ΠΟΕΔ, κληθήκαμε τον περασμένο Ιούνιο σε κοινή συνάντηση στο Σπίτι της Συνεργασίας, για να συζητηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης της συμφωνίας.

Στις συναντήσεις που ακολούθησαν συζητήθηκαν οι δυνατότητες (α) έκδοσης κοινού εντύπου εκπαιδευτικού περιεχομένου, (β) συνδιοργάνωσης κοινής εκδήλωσης για τη Μέρα του Εκπαιδευτικού στις 5 του Οκτώβρη στη νεκρή ζώνη και (γ) καθιέρωσης μηνιαίων συναντήσεων στο Σπίτι της Συνεργασίας

Με δεδομένο ότι η ΝΤΑΟΥΣΕΝ δεν είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Συντεχνιών (όπως η ΚΤΟΣ και η ΚΤΟΕΟΣ), η ΟΕΛΜΕΚ, με απόφαση του ΚΔΣ, έθεσε εξαρχής ως προϋπόθεση για οποιανδήποτε συνεργασία, τα κοινά έντυπα να υπογράφονται από τις «Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις – μέλη της ETUCE», να μην περιλαμβάνουν τα λογότυπα και τα ονόματα των Οργανώσεων. Εφόσον, παρά τις προσπάθειές μας το αίτημά μας δεν έγινε αποδεχτό από τις Τ/Κ Οργανώσεις, με απόφαση του ΚΔΣ, δεν συμμετείχαμε στην ετοιμασία της κοινής έκδοσης και αποχωρήσαμε από τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τη Μέρα του Εκπαιδευτικού. Η ΟΕΛΜΕΚ τίμησε τη Μέρα του Εκπαιδευτικού με εκδήλωση στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Κλήρου και με μήνυμα που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία.

Τον Νοέμβριο οι Ε/Κ Οργανώσεις εισηγηθήκαμε στην ΝΤΑΟΥΣΕΝ να αιτηθεί εγγραφής στον Έφορο Συντεχνιών, ως ένδειξη αναγνώρισης εκ μέρους τους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως προϋπόθεση για συμμετοχή της ΟΕΛΜΕΚ σε κοινές εκδηλώσεις με τις Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στις οποίες θα συμμετέχει και η ΝΤΑΟΥΣΕΝ. Η εισήγησή μας έγινε αποδεχτή και από τις τρεις Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και η ΟΛΤΕΚ ανέλαβε να βοηθήσει τη ΝΤΑΟΥΣΕΝ στη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, το ΚΔΣ ενέκρινε τη συμμετοχή μας στη συνδιοργάνωση κοινού Συνεδρίου των έξι Οργανώσεων τον Ιανουάριο του 2016, υπό την αιγίδα της ETUCE και με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, εφόσον η ΝΤΑΟΥΣΕΝ θα έχει υποβάλει μέχρι τότε την αίτηση για εγγραφή στον Έφορο Συντεχνιών. Η ενημέρωση που είχαμε χθες (16 Δεκεμβρίου 2015) είναι ότι το ΚΔΣ της ΝΤΑΟΥΣΕΝ δεν είχε ακόμα εγκρίνει την υποβολή της αίτησης. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την ΟΕΛΜΕΚ να μελετήσει εκ νέου τις δυνατότητες συνεργασίας της με τις Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα με τη ΝΤΑΟΥΣΕΝ. Για τον σκοπό αυτό θα έχουμε συνάντηση με τις τρεις Ε/Κ Οργανώσεις αύριο (18 Δεκεμβρίου 2015).

 

CEE Round Table : Η Οργάνωση συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2015 σε Συνέδριο που διοργάνωσε η ETUCE στο Βουκουρέστι για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη σημασία,  τον ρόλο, τις δυνατότητες και τα όρια του συνδικαλιστικού κινήματος στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Κατά την περίοδο αυτή το Κ.Δ.Σ.  ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα και διαχειρίστηκε, τόσο τα τρέχοντα και καθημερινά προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης, όσο και τα σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εκείνο που οφείλουμε είναι να διατηρήσουμε την ενότητα της Οργάνωσής μας, και, μέσα από μια προσπάθεια σύνθεσης των αντίθετων απόψεων, να επιδιώξουμε το καλύτερο για το Δημόσιο Σχολείο.

Η προσπάθεια για διασφάλιση και αναβάθμιση αφενός του Δημόσιου Σχολείου και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, και αφετέρου του κύρους και της αξιοπρέπειας των καθηγητών/καθηγητριών, είναι συνεχής και αδιάκοπη. Θεωρούμε όμως ότι η ΟΕΛΜΕΚ αποτελεί διαχρονικά τον βασικό εκπαιδευτικό εταίρο που τα υπερασπίζεται με συνέπεια και σταθερότητα.

Ευχαριστίες επιθυμώ να εκφράσω προς τα μέλη της Γραμματείας και του ΚΔΣ, για τη συνεργασία που είχαμε μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της ΟΕΛΜΕΚ. Τέλος, ευχαριστώ το προσωπικό της ΟΕΛΜΕΚ που πρόθυμα ανταποκρίνεται σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε κάθε διευκρινιστική σας ερώτηση επί του απολογισμού του Κ.Δ.Σ. Είμαι έτοιμος, να ακούσω με προσοχή την εποικοδομητική σας κριτική, αναγκαία για τη βελτίωση ακόμη περισσότερο της δουλειάς και του έργου που επιτελεί το Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσής μας.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και εύχομαι σε όλους και όλες  Καλά Χριστούγεννα, με την προσδοκία ότι η νέα χρονιά θα είναι η αφετηρία της επίτευξης μιας λύσης που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και θα δίνει τη δυνατότητα της επαναλειτουργίας όλων των σχολείων μας στην κατεχόμενη Κύπρο μας κάτω από συνθήκες ελευθερίας και πλήρους σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του νησιού μας.

 

Σας ευχαριστώ

 

Λευκωσία,  17 Δεκεμβρίου 2015

Αρ. πρωτ. ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ