facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Επιστολή προς ΥΠΠΑΝ για προβλήματα σχολείων λόγω πανδημίας
 
 
 
 
Ημερομηνία: 22-10-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Πρόδρομο Προδρόμου

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Λευκωσία.

 

Προβλήματα σχολείων λόγω πανδημίας

 

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμφίβολα διαμορφώνει αντίξοες συνθήκες για τη λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες προκαλεί έντονη ανησυχία. Πέρα από τις δυσκολίες που υπήρχαν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται σε σχολεία όπου εντοπίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελλιπή στήριξη και καθοδήγηση των σχολικών μονάδων στη διαχείριση της κατάστασης, την απουσία μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω των οδηγιών που παίρνουν για αυτοπεριορισμό -χωρίς να αντικαθίστανται άμεσα από άλλους εκπαιδευτικούς-, την έκταση και τη διαδικασία διενέργειας των τεστ κορωνοϊού, τη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κ.ά.

 

Τα πιο πάνω προβλήματα καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων, χωρίς χρονοτριβή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα σχολεία με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, όπως τα πιο κάτω:

 

1).  Δημιουργία ομάδας (είτε στο ΥΠΠΑΝ είτε στο Υπουργείο Υγείας) καθοδήγησης και ιχνηλάτησης ειδικά για τα σχολεία.

2).  Αποστολή συγκεκριμένων γραπτών οδηγιών στις σχολικές μονάδες, για τις   αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί αναφορικά με τις διαδικασίες ιχνηλάτησης.

3).  Άμεση αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, όχι αργότερα από τη δεύτερη μέρα απουσίας τους από τα σχολεία.

4).  Άμεση διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ στα σχολεία όπου εντοπίζονται κρούσματα.

5).  Αυστηρές οδηγίες προς γονείς/κηδεμόνες για να μη στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία όταν υπάρχει υποψία κορωνοϊού.

6).  Διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που θα εφαρμόζεται από όλα τα σχολεία.

7).  Πιστοποίηση διενέργειας των απολυμάνσεων στα σχολεία (σε ποιες αίθουσες/χώρους του σχολείου, από ποιους γίνονται κ.ά.).

8).  Δημόσια ανάρτηση όλων των εγκυκλίων/οδηγιών που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Τονίζουμε ότι αν δεν διασφαλιστεί η άμεση λήψη των πιο πάνω μέτρων στις περιπτώσεις εντοπισμού κρούσματος σε σχολείο, που θα επιτρέπουν τη στοιχειώδη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων, θα πρέπει να εξεταστεί το κλείσιμο του συγκεκριμένου σχολείου, για όσες μέρες χρειαστούν για την ολοκλήρωση των πιο πάνω μέτρων/ενεργειών.


Σχετικά με το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επαναλαμβάνουμε τις θέσεις της Οργάνωσής μας:

 • Σε περίπτωση απουσίας ολόκληρου τμήματος η διδασκαλία συνεχίζεται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τη χρήση τεχνολογικών μέσων (Microsoft Teams) σε πραγματικό χρόνο.

 

 • Σε περίπτωση απουσίας μαθητή ή/και αριθμού μαθητών από ένα τμήμα επειδή βρίσκονται σε περιορισμό, οι εν λόγω μαθητές στηρίζονται με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε την εισήγηση της Οργάνωσής μας για διορισμό αντικαταστατών εκπαιδευτικών για τη στήριξη των εν λόγω μαθητών σε πραγματικό χρόνο με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

 • Υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι θέση της Οργάνωσής μας είναι ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ εφαρμόζεται ο συνδυασμός εκπαίδευσης διά ζώσης με φυσική παρουσία ομάδας μαθητών και της ταυτόχρονης μετάδοσής της σε πραγματικό χρόνο σε ομάδα μαθητών οι οποίοι απουσιάζουν. Η πιο πάνω θέση της Οργάνωσης βασίζεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και θεσμικούς/νομικούς λόγους (προστασία προσωπικών δεδομένων).

 

Παράλληλα, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ασάφειες σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης, τα οποία περιλαμβάνουν και τα πιο κάτω:

 • Τι γίνεται στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών με παιδιά που βρίσκονται σε περιορισμό;

 

 • Ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται για συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

 

 • Θέματα που σχετίζονται με τους συναδέλφους που μπαίνουν σε περιορισμό (άδειες κ.ά.).

 

 • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διεξαγωγή των δειγματοληπτικών τεστ που θα έπρεπε να γίνουν για σκοπούς πρόληψης στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς;

 

 • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξαγγελία του ΥΠΠΑΝ για δρομολόγηση πρόσθετων λεωφορείων;

 

 • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων, που θα επιτρέπει την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να επιστρατεύεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός των εκπαιδευτικών;

 

 • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και ταχύτητας του διαδικτύου στα σχολεία μας;

 

 • Μπορούν να διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις τετραμήνων; Το ΥΠΠΑΝ έχει προετοιμαστεί για την περίπτωση που δεν μπορούν να διεξαχθούν;

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                          Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θέμης Πολυβίου                                            Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,     22  Οκτωβρίου  2020

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  011-947.2020

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ