facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ για την απόφαση του ΥΠΠΑΝ για τις ανεξετάσεις Σεπτεμβρίου 2021
 
 
 
 
Ημερομηνία: 02-07-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες της τελευταίας στιγμής δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το ΥΠΠΑΝ. Το ίδιο και οι συχνές ανατροπές αποφάσεων, με την αποστολή διαδοχικών και αλληλοαναιρούμενων εγκυκλίων/οδηγιών, ακόμα και εντός της ίδιας μέρας. Όπως επίσης και η λήψη αποφάσεων χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους.

 

Αυτή τη φορά, όμως, το ΥΠΠΑΝ ξεπέρασε και τον ίδιο τον εαυτό του. Στη λήξη του σχολικού έτους και, συγκεκριμένα, το απόγευμα της 30ης Ιουνίου 2021, θυμήθηκε «τις ιδαίτερες συνθήκες με τις οποίες λειτούργησαν οι σχολικές μονάδες λόγω της πανδημίας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-2021» και «αποφάσισε όπως οι μαθητές/μαθήτριες των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών οι οποίοι/ες παρέμειναν στάσιμοι/ες λόγω επίδοσης παραπεμφθούν σε ανεξετάσεις και τον Σεπτέμβριο 2021».

 

Γιατί λοιπόν το ΥΠΠΑΝ δεν αναγνώρισε τις ιδιαίτερες συνθήκες νωρίτερα και περίμενε την τελευταία μέρα; Γιατί περίμενε να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (εξετάσεις, ενισχυτικά μαθήματα, ανεξετάσεις), να εκδώσουν τα σχολεία και οι Καθηγητικοί Σύλλογοι αποτελέσματα και να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς των μαθητών/μαθητριών;

 

Προς άρση κάθε παρεξήγησης ούτε η Οργάνωσή μας ούτε και οι Καθηγητικοί Σύλλογοι δεν έχουν οποιαδήποτε ένσταση να στηρίζονται και να βοηθούνται οι μαθητές/μαθήτριες. Αυτό πράττουν διαχρονικά και αυτό έπραξαν ακόμα περισσότερο στις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών/μαθητριών. Πάντοτε  όμως με το σωστό τρόπο και με τις δέουσες διαδικασίες.

 

Με την εγκύκλιο όμως της 30ης Ιουνίου 2021, το ΥΠΠΑΝ ακυρώνει ουσιαστικά τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους Καθηγητικούς Συλλόγους, ακυρώνει όλες τις προηγούμενες ενέργειες και πράξεις τους που λήφθηκαν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ εκθέτει Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς στα μάτια των γονιών. Ταυτόχρονα, τέτοιες προσπάθειες που έχουν έντονο χαρακτήρα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του Δημόσιου Σχολείου.

 

Πολύ περισσότερο, τέτοιου είδους σπασμωδικές ενέργειες δεν βοηθούν στο ελάχιστο, ούτε καν αγγίζουν, την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου και που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Δημόσιο Σχολείο γενικότερα. Ίσως μάλιστα αυτές οι σπασμωδικές ενέργειες να έχουν ως στόχο τους να καλύψουν αυτά τα προβλήματα, ώστε να μην αναδειχθούν οι εξώφθαλμες παθογένειες που προκαλούν οι πολιτικές που εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ.

 

Αντί λοιπόν να εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα, το ΥΠΠΑΝ αναλώνεται σε σπασμωδικές και επικοινωνιακού τύπου ενέργειες, φορτώνοντας και πάλι όλο το βάρος στις Διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς. Κάνει δε ιδιαίτερη εντύπωση, με πόση ευκολία αλλάζουν σε αυτές τις περιπτώσεις Νόμοι και Κανονισμοί, ενώ σε άλλες, πολύ πιο κρίσιμες για την εκπαίδευση, ακούμε συχνά το ίδιο το ΥΠΠΑΝ να επικαλείται Νόμους και Κανονισμούς, αρνούμενο να προωθήσει αναγκαίες αλλαγές, με το επιχείρημα «είναι Νόμος, δεν αλλάζει».

 

Ως εκ τούτου ως ΟΕΛΜΕΚ, ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας, άμεσα, συνάντηση στην παρουσία και του Συνδέσμου Διευθυντών, όχι μόνο για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος αλλά και για την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων που αναδείχτηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                 Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                           Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2021

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311- 450.2021

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ