facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2021–2022
 
 
 
 
Ημερομηνία: 01-09-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Προς

Καθηγητές / Καθηγήτριες

Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(Με την παράκληση να αναγνωστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)

 

Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2021–2022

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει σ’ όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ες εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε στον νέο επαγγελματικό τους χώρο τους 243 νέους/ες συναδέλφους/ες που έχουν μονιμοποιηθεί στη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς, επίσης, και όλους τους έκτακτους / συμβασιούχους συναδέλφους/ες που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σχολείο τη νέα σχολική χρονιά 2021 – 2022.  Τους/τις καλούμε να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, το θεσμικό όργανο των Εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, που, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζεται. θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των εκπαιδευτικών μέσα στους σχολικούς χώρους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Οι συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά είναι αναμφισβήτητα δύσκολες, ένεκα της πανδημίας, η οποία, δυστυχώς, επηρεάζει και την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, καθιστώντας το έργο εκπαιδευτικών και μαθητών εξαιρετικά δύσκολο. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν και κατά την περίοδο της πανδημίας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά, πράγμα το οποίο οφείλεται σε εσάς τους εκπαιδευτικούς, στις διευθύνσεις των σχολείων αλλά και στις παρεμβάσεις και στους υπεύθυνους χειρισμούς της Οργάνωσής μας, που συνεχώς βρισκόταν επί ποδός για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που συνεχώς αναφύονταν.

 

Τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, μεταξύ άλλων:

●        Έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του Συνταξιοδοτικού Ζητήματος και την άρση της αδικίας που υφίστανται οι συνάδελφοί/ες μας που μονιμοποιήθηκαν κατά / ή μετά την 1/10/2011, με την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο, στις 20 Μαΐου 2021, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Κρατικού Τομέα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου, η οποία προνοεί:

  • Την ένταξη όλων των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών σε Κρατικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο.
  • Ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους.
  • Καταβολή ίδιας συνεισφοράς ύψους 5% για όλους.
  • Αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας με οποιοδήποτε καθεστώς ως συντάξιμης.
  • Τερματισμό της φορολόγησης του εφάπαξ για όλους.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας που κατέβαλε η ΟΕΛΜΕΚ τα τελευταία χρόνια, σε στενή και αγαστή συνεργασία με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα, η οποία οικοδομήθηκε συστηματικά από την Οργάνωσή μας.  Αναμένουμε την ετοιμασία του σχετικού Νομοσχεδίου από το Υπουργείο Οικονομικών και την προώθησή του στη Βουλή, το συντομότερο δυνατόν, για την ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής.

 

●        Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τους καθηγητές / καθηγήτριες, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τους συνάδελφους που είχαν την ευθύνη της προστασίας των παιδιών τους.

 

●        Καθοδηγούσαμε το εκπαιδευτικό προσωπικό με συνεχείς οδηγίες που είχαν στόχο την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, καθώς, επίσης, και την επίλυση διαφόρων εκπαιδευτικών ζητημάτων, όταν οι εγκύκλιοι του ΥΠΠΑΝ προκαλούσαν σύγχυση και αναστάτωση.

 

●        Καταφέραμε εν μέσω πανδημίας να διασφαλίσουμε τον αριθμό των μόνιμων οργανικών θέσεων όπως και τις προαγωγές για Β.Δ., Β.Δ.Α’ και Διευθυντές αλλά και την εξασφάλιση εργασίας σε εκατοντάδες έκτακτους / συμβασιούχους καθηγητές, ως αποτέλεσμα και του σχεδίου που είχε ψηφιστεί για τις πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς αναλογιστικές μειώσεις, εξαιτίας του οποίου  προσφέρθηκαν επιπρόσθετοι διορισμοί σε πολλούς νέους συναδέλφους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Εξαιτίας των όσων βιώσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, καθώς και λόγω των αδυναμιών που παρουσίασε το ΥΠΠΑΝ στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η Οργάνωσή μας απαίτησε εδώ και μήνες ολοκληρωμένους σχεδιασμούς από το ΥΠΠΑΝ πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χωρίς να έχει ανταποκριθεί το ΥΠΠΑΝ στον βαθμό που θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα την έγκαιρη  τοποθέτηση μονών θρανίων σε όλες τις αίθουσες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΑΝ δεν υλοποίησε την πολιτική απόφασή, όπως αυτή εξαγγέλθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, για την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στα σχολεία.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΥΠΠΑΝ δεν ενστερνίστηκε την κοινή θέση της ΟΕΛΜΕΚ και της Συνομοσπονδίας Γονέων για εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων για μια ακόμα χρονιά και για αναστολή των ενιαίων απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου, ώστε να δοθεί χρόνος για έναν ουσιαστικό διάλογο στη βάση τεκμηριωμένων εισηγήσεων/προτάσεων, με όλους τους επηρεαζόμενους, για να αποφευχθεί η πίεση που αναμένεται να προκαλέσουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπεται να εφαρμοστούν φέτος. Τα προβλήματα που προκύπτουν διαφάνηκαν ήδη στην αρχική εγκύκλιο που απέστειλε το ΥΠΠΑΝ για την έναρξη της φετινής χρονιάς, για τα οποία η Οργάνωση έκανε ήδη ενέργειες προς το Υπουργείο.

 

Οφείλουμε, βεβαίως, να σας ενημερώσουμε ότι στις συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και άλλους αξιωματούχους του ΥΠΠΑΝ, η Οργάνωσή μας κατέθετε προς συζήτηση σειρά ζητημάτων, σχετικών με τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την επίλυση προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολείων αλλά και το έργο των καθηγητών, για τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ θα σας ενημερώσει λεπτομερώς  μέσα από ενημερωτικά δελτία και μέσα από επίσκέψεις στα σχολεία.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και δύσκολα και απαιτούν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες για προώθηση και επίλυσή τους. Σας διαβεβαιώνουμε, όπως εξάλλου το έχουμε αποδείξει, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πολιτικές που πλήττουν και υπονομεύουν το Δημόσιο Σχολείο και επηρεάζουν αρνητικά το εργασιακό καθεστώς και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ως Οργάνωση, σας διαβεβαιώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και αγωνιστικής διεκδίκησης  και πάντοτε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

 

Σε όλους τους/τις συναδέλφους/ες απευθύνουμε προσκλητήριο στήριξης και συμπόρευσης, για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο για τα παιδιά μας και τα δικαιώματα των καθηγητών. Τέλος, σας ευχόμαστε ξανά κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών/τριών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

 

Ο  Πρόεδρος                                                                    Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                             Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,    31  Αυγούστου  2021

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

ΑΡ. ΠΡΩΤ.  103-690.2021(ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ