facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
 
 
 
 
Ημερομηνία: 22-11-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Διευθυντές/Διευθύντριες

(με την παράκληση να ενημερωθούν οι Καθηγητικοί Συλλόγοι)

 

Θέμα: Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

 

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες,

 

Αναφορικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19.11.2021 μεταξύ της ΟΕΛΜΕΚ (και της ΟΛΤΕΚ) με τον Υπουργό Παιδείας σας ενημερώνουμε τα πιο κάτω:

 

1. Η Οργάνωσή μας, με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, ημερομηνίας 10.11.2021, ζήτησε όπως στη συνάντηση της 19ης Νοεμβρίου 2021 συζητηθεί αριθμός εκπαιδευτικών προβλημάτων που εκκρεμούν και σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, μερικά από τα οποία προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ κάποια άλλα χρονίζουν και είναι καταγεγραμμένα σε επιστολές μας προς τον Υπουργείο Παιδείας από τις 20.8.2021, ζητώντας σχετικές συναντήσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:

  • Τα χρονοδιαγράμματα των εξεταστικών περιόδων για τις Απολυτήριες εξετάσεις τετραμήνων και τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης.
  • Τα Πλαίσια Μάθησης για τη Γ’ Λυκείου, αλλά και τις υπόλοιπες τάξεις.
  • Τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.
  • Την ασφάλεια εντός των σχολικών χώρων.
  • Την τοποθέτηση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Τον διορισμό των Αντικαταστατών Καθηγητών/τριών και το διδακτικό τους ωράριο κατά την περίοδο της πανδημίας.
  • Τα προβλήματα στην 4η Ο.Μ.Π και στην 5η Κατεύθυνση της Β’ και Γ’ Λυκείου.
  • Την εργαστηριοποίηση μαθημάτων.
  • Την ασφάλεια εντός των εργαστηρίων.
  • Την ξεχωριστή, κατά φύλο, γύμναση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
  • Το αίτημα για αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων.
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου.
  • Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού.
  • Τον υπερπληθυσμό μαθητών σε Γυμνάσια/Λύκεια.

Δυστυχώς, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου της συγκεκριμένης συνάντησης είτε για άλλους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται η ΟΕΛΜΕΚ, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει συζήτηση για τα πλείστα θέματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και για τα οποία θεωρούμε ότι η καθυστέρηση στην επίλυσή τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους μαθητές όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενικά στο Δημόσιο Σχολείο.

Η Οργάνωσή μας, δεν μπορεί παρά να εκφράσει τη μη ικανοποίησή της από τη συνάντηση αυτή και ζήτησε ήδη από τον Υπουργό Παιδείας τον ορισμό νέας πολύωρης συνάντησης, για συζήτηση όλων των θεμάτων που αναγράφονται στην επιστολή της με ημερομηνία 10.11.2021.

 

2. Ως προς τα θέματα που έγινε κατορθωτό να συζητηθούν στην εν λόγω συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, η ΟΕΛΜΕΚ ενημερώνει τους συναδέλφους για τα ακόλουθα:

  • Δημιουργία Τάξεων Υποδοχής για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία

Ο Υπουργός Παιδείας συμφώνησε με την ΟΕΛΜΕΚ ότι τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, πρέπει πριν από την ένταξή τους στις κανονικές τάξεις στα Γυμνάσια/Λύκεια, να φοιτήσουν σε Τάξεις Υποδοχής, με στόχο να διδαχθούν και να αποκτήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό γνώσεις Ελληνικής Γλώσσας, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Αναλυτικού Προγράμματος. Υπενθυμίζουμε ότι η Οργάνωσή μας, εδώ και χρόνια ζητούσε τη δημιουργία Τάξεων Υποδοχής, κατά συνέπεια εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξή τους από την επόμενη σχολική χρονιά.

  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου

Η Οργάνωσή μας στις 22.10.2021 κατέθεσε γραπτώς στον Υπουργό Παιδείας πολυσέλιδο έγγραφο με τις προκαταρκτικές τις απόψεις, επί της πρότασης του ΥΠΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, εκφράζοντας την ετοιμότητά μας για την έναρξη διαλόγου, για να συζητήσουμε δια ζώσης το σοβαρό αυτό ζήτημα, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη Οργάνωση που έχει καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της στα σημεία που έθεσε ο Υπουργός Παιδείας είναι η ΟΕΛΜΕΚ. Σημειώνουμε ότι στην εν λόγω απάντησή μας, η ΟΕΛΜΕΚ κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του διαλόγου με την Οργάνωσή μας και μονομερή προώθηση του θέματος, εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδρασή μας.

Στη συνάντηση (19.11.2021), η Οργάνωσή μας ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να ορίσει Επιτροπή που θα εκπροσωπήσει το ΥΠΠΑΝ και ημερομηνία για έναρξη διαλόγου για το ζήτημα αυτό. Ο Υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε το αίτημα αυτό της ΟΕΛΜΕΚ  (και της ΟΛΤΕΚ).

  • Αξιολόγηση μαθητών/τριών για τα Λύκεια

Έγινε έντονη συζήτηση αναφορικά με το ανυπόγραφο email που στάλθηκε στα σχολεία, σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών/τριών στα Λύκεια. Υπογραμμίσαμε τη σύγχυση και την αναστάτωση που προκλήθηκε, ειδικά λόγω του χρονικής περιόδου που στάλθηκε και τις ασάφειες για κάποιες ειδικότητες. Εκφράσαμε στον Υπουργό Παιδείας τη δυσαρέσκειά μας, για το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την αξιολόγηση των μαθητών δεν ζητήθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών και της Οργάνωσής τους.

Ειδικά για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, έχει διευκρινιστεί ότι η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς και τα Πλαίσια Μάθησης (προειδοποιημένο διαγώνισμα 90΄για αδίδακτο κείμενο και παραγωγή επικοινωνιακού λόγου και προειδοποιημένο διαγώνισμα 45΄ για τη λογοτεχνία).

  • Δημιουργία 7ης κατεύθυνσης στα Λύκεια

Η Οργάνωσή μας από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας δομής του Λυκείου, εντόπισε σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην 4η Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού στην Α’ Λυκείου και στην 5η Κατεύθυνση στη Β’ και Γ’ Λυκείου, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου και ζητούσε την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων. Το ΥΠΠΑΝ αναγνώρισε, έστω και τώρα, τα πιο πάνω προβλήματα, τα οποία όπως ανέφερε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας αναδεικνύονται και από τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων και των εξετάσεων τετραμήνων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε τη δημιουργία 7ης Κατεύθυνσης στο Λύκειο, χωρίς να παρουσιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες, η οποία όπως ανέφερε θα δίνει διέξοδο σε μαθητές που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο. Η Οργάνωσή μας αναμένει πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας, για να υποβάλει τις εισηγήσεις της για την έβδομη κατεύθυνση, ώστε να εφαρμοστεί από την 1.9.2022, όπως επίσης και το εναλλακτικό πρόγραμμα για τη Β’ και Γ’ Γυμνασίου.

  • Χρονοδιαγράμματα για τις εξεταστικές περιόδους των τελειόφοιτων μαθητών για σκοπούς απόλυσης και πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στην Οργάνωσή μας (και στην ΟΛΤΕΚ), ότι οι εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης και πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας για τους τελειόφοιτους μαθητές, θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου με βάση τη θέση που ήδη εξέφρασε η ΟΕΛΜΕΚ, από τον περασμένο Αύγουστο. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένουμε από το ΥΠΠΑΝ να αποστείλει στις Διευθύνσεις των Λυκείων τα ακριβή χρονοδιαγράμματα διεξαγωγής όλων των εξετάσεων για τη Γ’ Λυκείου.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                          Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,  22 Νοεμβρίου 2021

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.   103-1139.2021

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ