facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Κατάρριψη καταγγελίας εναντίον εκπαιδευτικού
 
 
 
 
Ημερομηνία: 03-12-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Θέμα: Κατάρριψη καταγγελίας εναντίον εκπαιδευτικού

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα επιθυμούμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

 

  • Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 έγινε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες εναντίον της εκπαιδευτικού Ελένης Σωτηρίου, Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών εν ώρα μαθήματος, θέμα που προβλήθηκε έντονα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα στη διερεύνηση της καταγγελίας, εναντίον του μέλους της Οργάνωσής μας, λαμβάνοντας πληθώρα καταθέσεων από μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στο διάστημα της διερεύνησης, το  Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) απομάκρυνε τη συνάδελφο από τα εκπαιδευτικά της καθήκοντα, για να διευκολύνει τη λήψη των καταθέσεων και να προστατευθεί τυχόν μαρτυρία.

 

  • Η διερεύνηση ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν γραπτώς τη συνάδελφο στις 19 Νοεμβρίου 2021 για το αποτέλεσμα της διερεύνησης. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ΥΠΠΑΝ αναφέρονται τα εξής:

 

«Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι, σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από την Αστυνομία Κύπρου, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι δεν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα εναντίον σας. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη λύπη του, για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που βιώσατε όλο αυτό το διάστημα».

 

  • Δυστυχώς, σε αντίθεση με την περίοδο που έγινε η καταγγελία, όπου το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε κύρια είδηση, η κατάρριψη της καταγγελίας δεν δημοσιεύτηκε πουθενά, γεγονός που μας οδηγεί στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης. Σημειώνουμε ότι με την παρούσα ανακοίνωση δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρίνουμε το νομικό πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, αφού ο Νομοθέτης μοναδικό στόχο είχε να δώσει «φωνή» στα κακοποιημένα παιδιά. Εν τούτοις το αποτέλεσμα της διερεύνησης και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «ότι δεν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα εναντίον της συναδέλφου» μας υποχρέωσαν να προχωρήσουμε στη σύνταξη και δημοσιοποίηση της παρούσας, με μοναδικό σκοπό την ανάκτηση του κύρους και της επαγγελματικής υπόστασης αλλά και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της συναδέλφου.

 

  • Τέλος, θέλουμε να σταθούμε στην αναφορά που γίνεται στην απάντηση που έλαβε η συνάδελφος ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη λύπη του, για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που βιώσατε όλο αυτό το διάστημα». Όντως, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, η συνάδελφος υπέστη δυσβάστακτο ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας από το οποίο εξήλθε την Τετάρτη, 24/11/2021, μετά από επέμβαση τριπλής διάνοιξης αρτηριών.

 

Όπως σημειώνει ορθά το ΥΠΠΑΝ η ταλαιπωρία και η ψυχική οδύνη είναι δυσβάσταχτη για τη συνάδελφο, η οποία κατά γενική ομολογία των μαθητών/τριών της, των αθλητριών της, των συνδέσμων γονέων, των συναδέλφων της αλλά και των διευθυντών/τριών με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαιδευτικής και προπονητικής της σταδιοδρομίας, αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία, παιδαγωγού, εκπαιδευτικού και προπονήτριας.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                        Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,   3  Δεκεμβρίου 2021
ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  023-1179.2021

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ