facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ 16ης Δεκεμβρίου 2021 για τις Συνθήκες Εργασίας
 
 
 
 
Ημερομηνία: 17-12-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Απόφαση για το θέμα:

«Συνθήκες Εργασίας»

ΠΣΓΑ, 16 Δεκεμβρίου 2021


Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο εκπαιδευτικός κόσμος βιώνει μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση των συνθηκών εργασίας του, που πλήττουν το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του έργο, εξ υπαιτιότητας αποφάσεων και ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Το ΥΠΠΑΝ λόγω αδυναμιών που σχετίζονται με τη χάραξη και υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού, αλλά και παθογενειών του στους τομείς του προγραμματισμού και  της οργάνωσης  έχει μετακυλήσει το βάρος των δικών του αποφάσεων αλλά και ευθυνών στις Σχολικές Μονάδες και ειδικότερα στις Διευθύνσεις των Σχολείων, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ασφαλώς στους μαθητές, δημιουργώντας αφόρητη πίεση και άγχος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα πιο κάτω:

 

  1. Τις διαδικασίες που καλούνται να επιτελέσουν τα σχολεία κατά τις εξεταστικές περιόδους (π.χ. εξεταστική περίοδος Μαΐου-Ιουνίου), που δημιουργούν ένα εξαιρετικά βεβαρημένο και πιεστικό σχολικό πλαίσιο, χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υλοποιούνται με πολλές δυσκολίες και ενεργούν κατά τρόπο αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό.
  2. Το φόρτο της διδακτέας/εξεταστέας ύλης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, όλων των τάξεων του Λυκείου, σε σχέση τη μη προσαρμογή των Πλαισίων Μάθησης στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, τα οποία διαμορφώθηκαν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την προθήκη των εξεταστικών περιόδων, τον διδακτικό χρόνο που απαιτείται για την κάλυψη των κενών που συσσώρευσαν οι μαθητές/τριες τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, καθώς και τον διδακτικό χρόνο που χάνεται για τη διενέργεια και τον έλεγχο των rapid-test.
  3. Τις αντιφατικές οδηγίες για την αξιολόγηση των μαθητών/-τριών  στο Λύκειο. Άλλες οδηγίες δόθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και άλλες τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αριθμό των διαγωνισμάτων, τη χρονική τους διάρκεια, τη δομή των εξεταστικών δοκιμίων και γενικότερα την διαμορφωτική αξιολόγηση των μαθητών/-τριών.
  4. Την αποστολή αλλεπάλληλων και συχνά αλληλοαναιρούμενων αλλά και ανυπόγραφων οδηγιών στα σχολεία, στην πλειονότητά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  5. Τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους για σωρεία εξ αποστάσεως σεμιναρίων, εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς κ.λπ.  εν μέσω πανδημίας, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη για να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  τη διδακτέα ύλη.
  6. Την ακατανόητη απόφαση  του ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει  φέτος, εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας, στη διενέργεια τριών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου, παρά τις εκκλήσεις μαθητών, καθηγητών και γονέων και παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, με δημόσιες τοποθετήσεις του (γραπτές και προφορικές), έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται.
  7. Τον φόρτο εργασίας που προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για τα rapid-test, την ιχνηλάτηση και άλλα καθήκοντα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί το ΥΠΠΑΝ, όπως για το υπόλοιπο της φετινής σχολικής χρονιάς, αναλογιστεί τις ευθύνες του σε σχέση με τα πιο πάνω ζητήματα/προβλήματα και με αποφάσεις/πολιτικές του, μετά από διάλογο,  προβεί σε κάθε ενέργεια για να εκτονώσει τη συσσωρευμένη ένταση και πίεση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες, που ζημιώνουν την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και γενικότερα το Δημόσιο Σχολείο.

 

Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2021

Αρ. πρωτ.  ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021(ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ