facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Μήνυμα της ΟΕΛΜΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
 
 
 
 
Ημερομηνία: 17-11-2022

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Μήνυμα της ΟΕΛΜΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μαθήτριες και μαθητές,

 

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα εννιά χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, που  ουσιαστικά προεξόφλησε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 ορθωνόταν στην Ελλάδα. Το Πολυτεχνείο έγινε με αυτό τον τρόπο διαχρονικό σύμβολο της πάλης για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και παιδεία και εξακολουθεί να εμπνέει και να καθοδηγεί. Η μνήμη όλων ταξιδεύει σήμερα σε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον τύραννο και αψήφησαν το θάνατο.

 

Η εξέγερση, που ξεκίνησε στις 14/11/1973, επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδιδακτορικών εκδηλώσεων.  Οι φοιτητές, μαζί με πλήθος λαού μαζεύτηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να παρεμποδίσει την προσέλευση του κόσμου.   Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε τον στρατό και τα άρματα μάχης θέλοντας να διαλύσει το πλήθος κόσμου εκτός του Πολυτεχνείου, αλλά και των φοιτητών που είχαν μαζευτεί εντός του Πολυτεχνείου.

 

Οι αντιδικτατορικές Οργανώσεις χάραξαν τα συνθήματα της πάλης βαθιά στις συνειδήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα της φοιτητικής νεολαίας, η οποία αντιστάθηκε στην κατάργηση των ατομικών ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων, στις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τους βασανισμούς, τη λογοκρισία και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Παρόλο που ο στρατός, μαζί με ομάδες αστυνομικών εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές δεν κατάφεραν να κάμψουν την αγωνιστικότητα των νέων ανθρώπων καθώς και όλων των δημοκρατικών πολιτών.

 

Σήμερα, με όσα παρατηρούμε να τεκταίνονται διεθνώς, με τις δυνάμεις του φανατισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και την τυφλή βία να απειλούν τις αρχές και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τις δυνάμεις του διεθνούς πολιτικοοικονομικού ελέγχου να στενεύουν τα περιθώρια αντίστασης των λαών, επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να αντιληφθούμε και να υιοθετήσουμε πλήρως το ελεύθερο και δημοκρατικό ιδεώδες της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε το μήνυμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου για παιδεία και ελευθερία και να συνεχίσουμε ενωμένοι, αταλάντευτοι και ανυποχώρητοι τον αντικατοχικό μας αγώνα μέχρι την ώρα της τελικής δικαίωσης, μέχρι την ώρα της επανένωσης της πατρίδας μας.

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ας αποτελέσει αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη και ας σταθεί αφορμή για διεκδίκηση του οράματος για έναν καλύτερο κόσμο. Εφόδια προς αυτή την πορεία μια δημόσια παιδεία χωρίς φραγμούς, αποκλεισμούς και διακρίσεις, μια παιδεία στηριγμένη στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                  Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος                                   Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,   17  Νοεμβρίου  2022

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  0311-1077.2022(ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ