facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Συγχωνεύσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ)
 
 
 
 
Ημερομηνία: 29-11-2013

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΙ

 

Του Νίκου Ασίκη

Προέδρου της τελευταίας επιτροπείας  του ΣΤΕΛΜΕΚ

 

Καθημερινά διαβάζομε στο τύπο ή ακούμε συχνά πυκνά από τις τηλεοράσεις ότι έγινε η τάδε συγχώνευση ή θα γίνει η συγχώνευση των ΣΠΙ κλπ.

 

Αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι πριν από  δεκαπέντε και πλέον χρόνια  άρχισε να απασχολεί τις εκάστοτε επιτροπείες του ΣΤΕΛΜΕΚ η σκέψη της συνένωσης με άλλο επαγγελματικό ΣΠΙ προς δημιουργία μιας πιο μεγάλης και πιο δυνατής οντότητας που να μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει στα μέλη της όλη την γκάμα προϊόντων που  πρόσφεραν οι εμπορικές τράπεζες  μέσα στα πλαίσια βέβαια του περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου.

 

Για την ιστορία  θα αναφερθώ σε ένα μέρος της ομιλίας μου στη Γενική Συνέλευση του ΣΤΕΛΜΕΚ ημερομηνίας 21/9/2002 που έλεγα τα  εξής:

«Ένα τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η πιθανότητα συνένωσης του Ταμιευτηρίου μας με άλλα επαγγελματικά ΣΠΙ, όπως το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων, Δημοσίων Υπαλλήλων, Αστυνομικών, Τραπεζικών κτλ. ώστε να δημιουργήσουμε «οικονομία κλίμακας» όπως λένε οι οικονομολόγοι για να αντέξουμε το έντονο περιβάλλον του ανταγωνισμού και να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τους  διάφορους κινδύνους».

Τα ίδια έλεγε και ο προκάτοχος μου αγαπητός φίλος Γιώργος Οικονομίδης στην λογοδοσία του στη Γενική μας Συνέλευση που έγινε τον Απρίλη του 2012.

 

Βέβαια τότε δε γνωρίζαμε τίποτε περί Τρόϊκας ούτε και ότι θα αποφάσιζαν άλλοι για μας χωρίς  εμάς με ποιους θα ενωθούμε.

 

Έγινε ο έλεγχος της  PIMCO για λογαριασμό της Τρόϊκας από τον οποίο   το ΣΤΕΛΜΕΚ πέρασε με τους καλύτερους δείκτες, μάλιστα μας ελέχθη, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ότι μπορεί να λειτουργήσει μονό του σαν Τράπεζα συνδεδεμένο με την ΣΚΤ/ΚΦ

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι πρέπει τα 93 ΣΠΙ να μειωθούν σε 18, οπότε άρχισαν τα μαγειρέματα ποια ΣΠΙ θα είναι μεταφερόμενες και ποια αποδεχόμενες εταιρείες.

 

Είπαν οι σοφοί του Συνεργατισμού ότι τα 18 αποδεχόμενα ΣΠΙ θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και τους καλύτερους δείκτες μεταξύ των μεταφερόμενων. Παρουσιάστηκε όμως το φαινόμενο,   άγνωστο για ποιό  λόγο,  αποδεχόμενα να έχουν μικρότερο κύκλο   εργασιών μεταξύ των μεταφερόμενων.

 

Αναμέναμε λοιπόν ότι το Ταμιευτήριό μας,  το ΣΤΕΛΜΕΚ, με τους καλύτερους δείκτες θα ήταν ένα από τα αποδεχόμενα ΣΠΙ. Παράλληλα κάναμε διάφορες σκέψεις  και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε  μια συνάντηση με την επιτροπή του ΣΤ των Δασκάλων και είπαμε ότι θα θέλαμε να συνενωθούν τα Ταμιευτήρια μας επι ίσοις όροις.

Μετά από λίγες βδομάδες μας ήλθε μια επιστολή από την επιτροπή του ΣΤ των Δασκάλων με αρνητική απάντηση, ότι θα μελετήσουν τα του οίκου τους, και θα σκεφθούν αργότερα για κάτι τέτοιο.

 

Στο διάστημα που ακολούθησε  φαίνεται άλλοι αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς και  όρισαν ότι  θα   συγχωνευθούμε με το ΣΤ Δασκάλων και ότι το ΣΤΕΛΜΕΚ θα είναι η μεταφερόμενη εταιρεία.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι σε όλο το διάστημα από τότε που άρχισε να γίνεται λόγος περί συγχωνεύσεων μέχρι σήμερα άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ανακοινώσεις γραπτές ή και προφορικές, από την ΚΤΚ από τη ΣΚΤ/ΚΦ την ΥΕΣΕ που πολλές φορές ήταν αλληλοσυγκρουόμενες με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση.

Παράλληλα οι σοφοί του Συνεργατισμού, αποφάσισαν ποιοι θα κάμουν τις συγχωνεύσεις και εν τη σοφία τους όρισαν να τις αναλάβουν  οι συντονιστικές ομάδες που θα αποτελούνται από τους Διευθυντές των συγχωνευόμενων ΣΠΙ.

 

Είναι γεγονός ότι θεωρήσαμε πρωτάκουστο για τη συγχώνευση   δύο ή και περισσότερων εταιρειών να συζητούν τα της συγχώνευσης και να αποφασίζουν οι υπάλληλοι των εταιρειών και όχι οι ιδιοκτήτες.

 

Εισηγούμαι αυτοί που είχαν αυτή τη σοφή ιδέα να προταθούν για να μπουν στο βιβλίο Γκίνες.

Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω και αυτοί οι νομικοί τους σύμβουλοι διαφώνησαν με αυτή την απόφαση γι αυτό και διαχώρισαν τη θέση τους.

 

Είναι φυσικό οι υπάλληλοι των εταιρειών που συγχωνεύονται να έχουν προσωπικά συμφέροντα,  που γίνονται αιτία αντιπαραθέσεων,  προστριβών και  παρεξηγήσεων και με διάφορους τρόπους να προσπαθούν να επιβληθούν οι μεν στους δε κλπ. πράγμα που  συμβαίνει σήμερα.

Αυτή η απόφαση μας βρήκε κάθετα αντίθετους και ζητήσαμε ως μεταφερόμενο Ταμιευτήριο να συναντηθούμε και να διαπραγματευθούμε με την επιτροπεία του αποδεχόμενου Ταμιευτηρίου των Δασκάλων, τα της συγχώνευσης των Ταμιευτηρίων μας, διότι είμαστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των μελών δηλ. των ιδιοκτητών.

Να συζητήσουμε προκαταρτικά για την οργανωτική δομή του Νέου ΣΠΙ, για τα ανώτερα στελέχη, την τοποθέτηση του συνόλου του προσωπικού  και όλα τα απορρέοντα.

Δυστυχώς υπήρχε απόλυτη άρνηση από την άλλη πλευρά και  παρά το ότι διαφωνούσαμε με το διορισμό συντονιστικών επιτροπών αποτελουμένων από τους διευθυντές των συγχωνευομένων ΣΠΙ, εμείς δώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες για όλα τα θέματα  στην Γραμματέα Διευθύντρια μας και όλες οι ενέργειες και πράξεις της  ήταν  μέσα σ’ αυτό το πνεύμα.

Κάθε φορά που διαφωνούσε η Γραμματέας μας διότι ακολουθούσε τις οδηγίες μας η άλλη πλευρά εκλάμβανε τη στάση της ως άρνηση και η απάντηση ήταν κάθετα αρνητική με αποτέλεσμα μέχρι και τώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές  ν’ αποφασίζει μονομερώς  η πλευρά του Ταμιευτηρίου των Δασκάλων.

Εμείς η τελευταία επιτροπεία του ΣΤΕΛΜΕΚ, επειδή δεν έγιναν όλα με τη  θέληση μας και τη σύμφωνο γνώμη μας, θεωρούμε ότι όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν ή λαμβάνονται μονομερώς είναι άκυρες και το διαλαλούμε με στεντόρεια φωνή προς όλες τες κατευθύνσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα δανειστικά μας επιτόκια ήταν τα πιο χαμηλά και τέτοια ώστε να συμφέρει και στα μέλη και στο Ταμιευτήριο μας. Ούτε και σ αυτά υπάρχει συμφωνία και σήμερα τα δανειστικά επιτόκια που ισχύουν είναι αυτά του Ταμιευτηρίου των Δασκάλων που είναι κατά πολύ ψιλότερα.

 

Παρά το ότι εκφράσαμε τις διαφωνίες  μας και γραπτά και προφορικά όπου πρέπει, δεν εισακούσθηκαν και έγινε η συγχώνευση μονομερώς.

Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε γνωμάτευση ειδικού επί των συγχωνεύσεων και χαρακτήρισε τη συγχώνευση του ταμιευτηρίου μας με το  Ταμιευτήριο των Δασκάλων ως εχθρική και όχι φιλική ως όφειλε να είναι.

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι  όποια συμφωνία έγινε δεν είναι με την σύμφωνη γνώμη της επιτροπείας μας και όποιος  τολμά είτε από την πλευρά του Ταμιευτηρίου των Δασκάλων είτε από την πλευρά της ΣΚΤ/ΚΦ  ή και από την ΥΕΣΕ ας με διαψεύσει και θα πάρει την απάντηση.

Μπορεί κάποιοι να επικαλεστούν το γεγονός ότι έχουν τις υπογραφές μας.

Εμείς θέλοντας να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας και την  καλή μας πρόθεση υπογράψαμε, διότι μας έδειχναν ότι συμφωνούν με τις υποδείξεις μασ, μέχρι που εξασφάλισαν τις υπογραφές μας.  Όταν  πέτυχαν τον στόχο τους υπαναχώρησαν.

Είναι να διερωτάται κανείς έτσι θα πάει ο Συνεργατισμός μπροστά ή θα μείνει στις νοοτροπίες παρωχημένων εποχών;

Έχουμε όμως ακλόνητο την  πίστη  μας ότι η νέα Επιτροπεία θα δει όλα τα κακώς κείμενα και θα εφαρμόσει, αυτό που είναι μόνιμη έγνοια μας, αξιοκρατία και μόνο αξιοκρατία κάτι που λείπει δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ