facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Συνέδριο ETUCE με θέμα : «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων»
 
 
 
 
Ημερομηνία: 06-12-2006

 

 

Συνέδριο ETUCE με θέμα : «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων»
Λουξεμβούργο 5-6 Δεκεμβρίου 2006

 

Το Συνέδριο του Λουξεμβούργου το οποίο ήταν το τελευταίο συνέδριο της ETUCE για το έτος 2005 συζήτησε το επίμαχο θέμα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Το θέμα είχε συζητηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων που κατέληξαν σε μια σειρά προτάσεων για τροποποίηση του κειμένου, που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

Αναφορά στο κείμενο εργασίας

Το Φεβράρη του 2004 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF), το οποίο θα περιλάμβανε 8 επίπεδα αναφοράς. Σκοπός αυτού του πλαισίου προσόντων, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι η κάλυψη των διαφόρων πτυχών των προσόντων που αποκτά ένα άτομο στη διαδικασία της διά βίου μάθησης, το οποίο να λειτουργεί ως πλαίσιο αναφοράς προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία αναγνώρισης προσόντων, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται τόσο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και σπουδαστές, όσο και από τους εργοδότες και αρμόδιους στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οικονομικοί και κοινωνικοί, αφού προσβλέπει τελικά στη δια βίου μάθηση (lifelong learning) και κινητικότητα (mobility) των εργαζομένων σε όλο το φάσμα της Ε.Ε.

 

Αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων στο Λουξεμβούργο

Ως γενική ιδέα οι ομάδες εργασίας της ETUCE αποδέχονται τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να επαναφέρουν διάφορους προβληματισμούς που αφορούν, κυρίως την επίδραση του πλαισίου, ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, οι οργανώσεις κατέθεσαν τις απόψεις τους για βελτίωση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η ETUCE τονίζει πως το Πλαίσιο Προσόντων αποτελεί στην ουσία ένα πρακτικό εργαλείο, που θα υποβοηθεί τη σύγκριση προσόντων μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. πέρα από τα κρατικά σύνορα.Ως τέτοιο, το Πλαίσιο Προσόντων μπορεί να δώσει ώθηση στη κινητικότητα των εργαζομένων αλλά και την προώθηση τυπικών και άτυπων προσόντων, τότε επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να προωθηθούν σε εθνικό επιπεδο. 

Η ETUCE επισημαίνει πως το Πλαίσιο Προσόντων θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να επιτρέπει μελλοντικές αλλαγές στη δομή του, να είναι δυναμικό και τέλος να υιοθετεί την από κάτω προς τα πάνω (bottom-up approach) ανάπτυξη. 

Επισημαίνεται, επίσης, πως χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση της ορολογία που χρησιμοποιείται στο κέιμενο. Βασικοί όροι του κειμένου όπως προσόντα(qualification), πιστοποίηση (certification), κτλ. σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χώρες και συχνά επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες ακόμα και σε ίδιες γλώσσες.

Όσον αφορά τα 8 επίπεδα αναφοράς, αναγνωρίζεται πως ως αριθμός για κατηγοριοποίηση, είναι αρκετά πρακτικός, επισημαίνεται, όμως, πως θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα (learning outcomes) στις 8 κατηγορίες. 

Η ολοκλήρωση του Πλαισίου εκτιμάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα ολοκληρωθεί το 2010.

 

Συμμετοχή της ΟΕΛΜΕΚ στο Συνέδριο.

Η οργάνωση εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, κατόπιν συνεννόησης και με τις άλλες Ε/Κ εκπαιδευτικές οργανώσεις, που επίσης εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο για κυρίως πολιτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την εκπροσώπηση της Κύπρου στην ETUCE, ως μια κρατική οντότητα, αφού ήδη στην ETUCE εκπροσωπούνται και οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις οργανώσεις KTOEOS και KTOS.

  

Γενικός Γραμματέας 

Γιώργος Ζήσιμος

Αρ. πρωτ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕTUCE (ΖΗΣΙΜΟΣ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ