facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ομιλία του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Θέμη Πολυβίου στη μουσική εκδήλωση για τα 60χρονα της ΟΕΛΜΕΚ (2 Απριλίου 2014, Σατιρικό Θέατρο)
 
 
 
 
Ημερομηνία: 10-04-2014

Ομιλία του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Θέμη Πολυβίου στη μουσική εκδήλωση για τα 60χρονα της ΟΕΛΜΕΚ

2 Απριλίου 2014, Σατιρικό Θέατρο


Η σημερινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, που έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μας.  Το παράδειγμά του, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τον έχουν καταξιώσει μέσα στην κυπριακή κοινωνία, μέσα στον κυπριακό λαό, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής προέλευσης.  Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

 

Σε δύσκολους καιρούς για το νησί μας, με τους Άγγλους κατακτητές να επεμβαίνουν συνεχώς στη Μέση Εκπαίδευση, με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και μετέπειτα πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ιδρύθηκε η ΟΕΛΜΕΚ.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο φίλος Κώστας Λυμπουρής στο βιβλίο του «Η ίδρυση της ΟΕΛΜΕΚ και η λειτουργία της από το 1953 μέχρι το 1960» , στις 4 Οκτωβρίου 1953, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προσκάλεσε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου 140 λειτουργούς από όλα τα κοινοτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, για να συζητήσει μαζί τους την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από τις συνεχείς επεμβάσεις των Άγγλων στη Μέση Εκπαίδευση.

 

Της συνέλευσης προήδρευσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και πρώτοι Γραμματείς εκλέκτηκαν ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, Γυμνασιάρχης τότε του Γυμνασίου Μόρφου και ο Νίκος Κρανιδιώτης, φιλόλογος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, αφού η απόφαση της συγκέντρωσης ήταν να «συμπήξει Παγκύπριαν Οργάνωσιν Λειτουργών Μέσης Παιδείας προς προάσπισην της εθνικής παιδείας του τόπου».

 

Γι’ αυτό, το λόγο, η ΟΕΛΜΕΚ έδρασε στα πρώτα εφτά χρόνια της λειτουργίας της όχι ως συνδικαλιστική Οργάνωση, αλλά ως μια εθνική και εκπαιδευτική έπαλξη αγώνα.

 

Αυτές, ακριβώς, οι καταβολές της Οργάνωσής μας ήταν και ο φάρος οδοδείκτης, η παρακαταθήκη για τη μακρόχρονη πορεία της, κάνοντας έντονη την παρουσία της στους εθνικούς, κοινωνικούς και πνευματικούς αγώνες της πατρίδας μας.

 

Σήμερα, που η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών άσπονδων φίλων, η ΟΕΛΜΕΚ συνεχίζει να εργάζεται όχι ως μια συνδικαλιστική Οργάνωση αλλά κυρίως ως ο προασπιστής του δημόσιου σχολείου, της δημόσιας εκπαίδευσης, των παιδιών μας που είναι το μέλλον του τόπου μας.

 

Δράττομαι της ευκαιρίας σήμερα από αυτό το βήμα να καλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα και μοναδικό στόχο.  Την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου.

 

Στην περίοδο των μνημονίων, όπως είναι η σημερινή, είναι επιτακτική αυτή η ανάγκη, για να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε επιθέσεις και επιβουλές.

 

Ο εκπαιδευτικός, όπως διαχρονικά συνέβαινε, καταθέτει καθημερινώς την ψυχή του στην έδρα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθεί να μορφώσει τα παιδιά μας, να τους δώσει δύναμη να αντέξουν και να αντεπεξέλθουν σ’ όλες αυτές τις δυσκολίες.  Η εκπαίδευση πρέπει να εξέλθει αλώβητη από την κρίση και αυτό είναι καθήκον όλων μας, για να το πετύχουμε.

 

Υπόσχεσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και ούτε τα Μνημόνια και οι Τρόϊκες, ούτε όσοι επιβουλεύονται το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του θα περάσουν.  Θα μας βρουν αντιμέτωπους, έτοιμους να τους αντιμετωπίσουμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Αυτή τη στιγμή να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, εκ μέρους των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης, όλους όσοι προσέφεραν στην παιδεία αυτού του τόπου και έβαλαν το λιθαράκι τους σ’ αυτό το σημαντικό για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας, οικοδόμημα.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε σε όσους υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις την ΟΕΛΜΕΚ και την εκπαίδευση και αποτίουμε, παράλληλα, φόρο τιμής σε όσους δεν βρίσκονται εν ζωή.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Η επιλογή των Μουσικών Σχολείων Λευκωσίας και Λεμεσού για την αποψινή μας εκδήλωση δεν είναι τυχαία.  Επιλέξαμε ένα κομμάτι από μας, που είμαι σίγουρος ότι σε λίγα λεπτά θα μας ταξιδέψουν σε ένα ξεχωριστό ταξίδι, ακριβώς για να δείξουμε τη δουλειά που γίνεται μέσα στο δημόσιο σχολείο σήμερα.

 

Οι συνάδελφοι του Μουσικού Σχολείου και τα παιδιά μας, ξεπερνώντας δυσκολίες και προβλήματα έχουν να επιδείξουν ένα αξιόλογο και σημαντικό έργο.

 

Πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.  Δε γίνεται, για παράδειγμα, φίλε Υπουργέ, να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και προωθηθεί οι κανονισμοί λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων.

 

Να μου επιτρέψετε, πριν τελειώσω, να ευχαριστήσω την ΟΠΑΠ Κύπρου,  που είναι χορηγός της αποψινής εκδήλωσης, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Μουσικών Σχολείων Λευκωσίας και Λεμεσού, τη συναδέλφισσα Μαργαρίτα Χατζησάββα που φιλοτέχνησε την πρόσκληση και την αφίσα, τους συνεργάτες μου στη Γραμματεία και το Κ.Δ.Σ., το προσωπικό της ΟΕΛΜΕΚ και φυσικά όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

 

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

Θέμης Πολυβίου

Λευκωσία,  2  Απριλίου  2014

Αρ. πρωτ. ΘΕΜΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΥ (ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 60ΧΡΟΝΩΝ ΟΕΛΜΕΚ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ