facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Συνδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και των Εργοδοτών για τον Κοινωνικό Διάλογο
 
 
 
 
Ημερομηνία: 08-10-2009
   

Joint Conference of the European Social Partners for a Sectorial Social Dialogue in Education
....................................................

EUROPEAN
FEDERATION OF
EDUCATION
EMPLOYERS

 

ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ - ΟΛΤΕΚ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

 

Συνδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών
Οργανώσεων και των Εργοδοτών για τον Κοινωνικό Διάλογο

Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2009

 

Συμμετείχαν: Κώστας Χ’ Σάββας - Γενικός Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ - Εθνικός Αντιπρόσωπος,

Λάζαρος Αβραάμ-Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ και Κωνσταντίνος Γεωργίου - Γενικός Γραμματέας ΟΛΤΕΚ.

 

Η Συνδιάσκεψη άρχισε με τους χαιρετισμούς των κ. Νanna Abildstrom, επικεφαλής της EFEE και κ. Ronnie Smith, προέδρου της ETUCE, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αίσια κατάληξη που είχε η μακρόχρονη πορεία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των εργοδοτών τους για τον Κοινωνικό Διάλογο.  Μέσω του Κοινωνικού Διαλόγου αναμένεται να γνωστοποιούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και γενικά τα εκπαιδευτικά προβλήματα σε εθνικό επίπεδο και να προωθούνται προς επίλυση.

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Helene Clark, Ευρωπαία Επίτροπος, η οποία τόνισε ότι μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο μεταξύ των Εκπαιδευτικών και της Εργοδοσίας θα υπάρχουν πολλά κοινά ωφελήματα.  Ανάπτυξε επίσης τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι η ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων και η επιμόρφωση των εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών.  Παράλληλα τόνισε τη σημασία που πρέπει να δίδεται για τη Δια Βίου Μάθηση. 

Ακολούθως μίλησε ο κ. Francois Ziegler, ο οποίος ανάπτυξε τις δυναμικές που δημιουργούνται μέσα από τις διαπραγματεύσεις και ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι εργοδοσίες έχουν μια μεγάλη δύναμη ενωμένοι, τη δύναμη της διαπραγμάτευσης.  Ανάφερε επίσης παραδείγματα όπου υπάρχει κοινωνικός διάλογος π.χ. σε θέματα υγείας, έχουμε θετικά αποτελέσματα και ότι ελπίζει το ίδιο θα συμβεί και στην εκπαίδευση.

Συγχάρηκε επίσης την ETUCE και την EFEE για τις προσπάθειες που έχουν κάνει τα τελευταία 5 χρόνια και για την επιτυχή κατάληξη της πορείας του Κοινωνικού Διαλόγου στην Ευρώπη. 

Ο κ. Martin Romer, ο Γενικός Γραμματέας της ETUCE, ανάφερε ότι δεν κερδίζουμε τίποτε με το να είμαστε χωρισμένοι σε Οργανώσεις μόνο, αλλά με το να συνεργαζόμαστε όλοι μεταξύ μας και με τους εργοδότες μας.  Μόνο έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην παιδεία.  Μπορεί να αργήσαμε λίγο με την οργάνωση των εργοδοτών πρόσθεσε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.  Έφτασε ο καιρός να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας με τους εργοδότες μέσω του Κοινωνικού Διαλόγου.  Θα πρέπει τόνισε να τροχειοδρομηθούν συναντήσεις με την Εργοδοσία για να καταγραφούν τα διάφορα θέματα σε σειρά προτεραιότητας και στη συνέχεια να συζητηθούν σε επίπεδο Οργανώσεων – Εργοδοτών. 

Η κ. Doris Pacic, η Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, ανάπτυξε μέσα από τις δικές της σημαντικές εμπειρίες το ότι από το 1992 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει αρκετά προγράμματα που έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση, όπως το e-learning, Erasmus, Socrates και Life Long Learning.  Δίδεται ιδιαίτερη σημασία για την παιδεία αλλάζοντας την αντίληψη ότι η παιδεία δεν είναι σημαντική.  Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει κάθε συνεργασία εργοδοτών με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ότι κατά τη δική της άποψη κάτι που βγαίνει από κοινού μέσα από μια πλατφόρμα συνεργασίας είναι σίγουρο ότι θα έχει και επιτυχία στην εφαρμογή του. 

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των εσωτερικών κανονισμών για κοινωνικό διάλογο από τον David Poissonneeu, συντονιστή των εσωτερικών κανονισμών της ETUCE.

Στους κανονισμούς αυτούς, μεταξύ άλλων, προνοείται ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπροσωπούνται με έναν εκπρόσωπο εκ μέρους της εργοδοσίας και έναν εκ μέρους των εκπαιδευτικών.  Για τις χώρες που δεν είναι μέλη προνοείται η συμμετοχή τους με ένα παρατηρητή εκ μέρους της εργοδοσίας και έναν εκ μέρους των εκπαιδευτικών.

Οι συνδιασκέψεις του Κοινωνικού Διαλόγου θα πραγματοποιούνται μια φορά τον χρόνο και για να είναι έγκυρες οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται στην παρουσία τουλάχιστον 50% των Οργανώσεων μελών της ΕTUCE.  

Καθοριστική και αποτελεσματική υπήρξε η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών, που είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διαγραφή από τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕTUCE του όρου «Βόρεια Κύπρος».  Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά, η ανάγκη της κυπριακής εκπροσώπησης των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών σε τέτοιου είδους συνέδρια. 

Στην συνδιάσκεψη έλαβε επίσης μέρος και αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με επικεφαλή τη Γενική Διευθύντρια, κ. Ολυμπία Στυλιανού, που ιδιαίτερα τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τη στήριξή τους προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις μας.

 

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα του συνεδρίου:

Κώστας Χατζησάββας

Εθνικός Αντιπρόσωπος Εκπαιδευτικών Οργανώσεων Κύπρου

Γεν. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ

  

Λευκωσία,  8  Οκτωβρίου  2009.

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ