facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Επισκέψεις σχολείων σε μνημεία – Στόχος της χρονιάς
 
 
 
 
Ημερομηνία: 30-11-2015

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επισκέψεις σχολείων σε μνημεία – Στόχος της χρονιάς

 

Αναφορικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ημερ. 5 Οκτωβρίου 2015 για επισκέψεις σε μνημειακούς και μουσειακούς χώρους στο πλαίσιο του υπό έμφαση στόχου της χρονιάς «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία», έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Θεωρούμε ότι δεν ήταν ορθή η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να επισυναφθεί μόνο η πρόταση του ΣΙΜΑΕ για επισκέψεις σε μνημεία σχετικά με τον Αγώνα του 1955-59 στην εγκύκλιο του Υπουργείου για το στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία» και ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στον προτεινόμενο κατάλογο μνημεία που συνδέονται με άλλους αγώνες του λαού μας για την κατάκτηση της ελευθερίας. Ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες που αναγνωρίζουμε την τεράστια σημασία του Αγώνα του 1955-59 για την ιστορία του τόπου μας, σεβόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τη μνήμη των ηρώων της ΕΟΚΑ που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό, καθώς και τη μνήμη όλων όσοι θυσιάστηκαν διαχρονικά στο βωμό της ελευθερίας, εθνικής και πολιτικής.
  2. Θεωρούμε ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η επίσκεψη σε χώρους που μπορεί να αναζωπυρώσουν πάθη του παρελθόντος και να προκαλέσουν επικίνδυνες εντάσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και ανάμεσα στους μαθητές. Ως γενική αρχή, θεωρούμε σωστό να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους που ευνοούν ένα νέο επικίνδυνο για τον τόπο μας εθνικό διχασμό.
  3. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να συμπεριλάβει με νέα εγκύκλιο του και χώρους που καταδεικνύουν τους διαχρονικούς αγώνες των Κυπρίων για την ελευθερία (π.χ. το Μνημείο των Εθνομαρτύρων του 1821 στον περίβολο του Ιερού Ναού Φανερωμένης Λευκωσίας, την Κρύπτη των Φιλικών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το μνημείο των πεσόντων Κυπρίων εθελοντών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο χώρο της ΠΑΣΥΔΥ και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας).

 

 

Ο  Πρόεδρος                                               Η  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης  Ταλιαδώρος                               Βαλεντίνα Σαλτέ

Λευκωσία,   30  Νοεμβρίου  2015

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311-1109.2015

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ