facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
«Ενημέρωση για την παραβίαση της συμφωνίας από τον εκπρόσωπο των Τ/Κ εκπαιδευτικών οργανώσεων ΚΤΟS»
 
 
 
 
Ημερομηνία: 22-12-2009

 

 

Προς καθηγητές / καθηγήτριες
Μέσης, Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

 

Θέμα: «Ενημέρωση για την παραβίαση της συμφωνίας από τον
εκπρόσωπο των Τ/Κ εκπαιδευτικών οργανώσεων ΚΤΟ
S»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι η Οργάνωσή μας όπως και οι άλλες δυο εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ συμμετέχουν στην ETUCE (Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία εκπαιδευτικών).  Το ίδιο ισχύει και για τις δυο Τ/Κ εκπαιδευτικές οργανώσεις KTOS και KTOEOS, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες από το 1968 στον Έφορο Συντεχνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετέχουν νομότυπα και ισότιμα στην ETUCE.

 

Η δομή της ETUCE αποτελείται από διάφορα σώματα, ένα εκ των οποίων είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο όπου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών Οργανώσεων κάθε χώρας.

 

Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι εκλογές για τα διάφορα σώματα της ETUCE πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια.  Οι εκλογικές διαδικασίες για την επόμενη τριετία πραγματοποιήθηκαν στις 22 – 25 Νοεμβρίου 2009 στην Πολωνία.

Στο εκτελεστικό συμβούλιο της ETUCE, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων κάθε χώρας. Για τη δική μας χώρα, λόγω της τουρκικής εισβολής, έγινε μια συμφωνία το 2006 στην παρουσία αξιωματούχων της ETUCE που προνοούσε ότι οι πέντε εκπαιδευτικές οργανώσεις της Κύπρου ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – KTOS – KTOEOS θα εκπροσωπούνται από Ε/Κ εκπαιδευτικό, ενώ Τ/Κ εκπαιδευτικός θα συμμετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο ως παρατηρητής.  Είναι γεγονός ότι την συμφωνία αυτή οι Τ/Κ εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν την έβλεπαν θετικά. Εκείνο που συνέβηκε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι δυστυχώς ο εκπρόσωπος της Τ/Κ Εκπαιδευτικής Οργάνωσης KTOS, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, παραβίασε τη συμφωνία και έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του εκπροσώπου των 5 εκπαιδευτικών οργανώσεων της Κύπρου όπου και εξελέγη παροτρυνόμενος ουσιαστικά και εξωθούμενος κατά τρόπο απροκάλυπτο από την Γραμματεία της ETUCE. 

Η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ μόλις πληροφορήθηκε για την υποψηφιότητα του Τ/Κ εκπαιδευτικού, που υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή, αντέδρασαν άμεσα και διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα στην ETUCE τονίζοντας και υπενθυμίζοντας σ’ αυτή, τη συμφωνία που υπήρχε για το καθεστώς του Τ/Κ εκπρόσωπου στο εκτελεστικό συμβούλιο ως παρατηρητής και απαίτησαν την τήρησή της.  Παρόμοιες διαμαρτυρίες έγιναν και προς εκπροσώπους άλλων Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. 

Η Γραμματεία της ETUCE ήταν ανένδοτη και κάλεσε την αποστολή των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο λέγοντας συγκεκριμένα «μη συμπεριφέρεστε ως ρατσιστές».  Η αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών, υπέβαλαν και γραπτώς την ένστασή τους για την παραβίαση της συμφωνίας και αποχώρησαν από την Γενική Συνέλευση. 

Το Προεδρείο της ETUCE κάλεσε την Ε/Κ αντιπροσωπεία να μην αποχωρήσει, τονίζοντας ότι ο Τ/Κ εκπαιδευτικός έχει κάθε δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα και ότι η συμφωνία που έγινε δεν ίσχυε για πάντα.  Ήταν φανερό πλέον ότι η Γραμματεία της ETUCE παραβιάζοντας η ίδια την συμφωνία που έγινε το 2006, έδειξε τις διαθέσεις και προθέσεις της στηρίζοντας για τους δικούς της λόγους τον εκπρόσωπο της KTOS.

Υπογραμμίζουμε ότι οι σχέσεις των Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών τον τελευταίο χρόνο ήταν σε πολύ καλό επίπεδο.  Έγιναν πολλές συναντήσεις τόσο στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ όσο και στα γραφεία της ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ.  Αντικείμενο συζήτησης των συναντήσεων ήταν διάφορα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικοί.  Σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο εκπρόσωπος των Τ/Κ δεν έδειξε ότι θα παραβίαζε τη συμφωνία ή ότι ενδιαφερόταν να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του εκπροσώπου των πέντε εκπαιδευτικών οργανώσεων της Κύπρου στο εκτελεστικό συμβούλιο.  Παρόλο που ο εκπρόσωπος στο εκτελεστικό συμβούλιο δεν εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό τις παρούσες συνθήκες της κατοχής δεν είναι δεοντολογικά σωστό ούτε και αποδεκτό να εκπροσωπούνται οι Κυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις από εκπαιδευτικό που ζει και εργάζεται στις κατεχόμενες περιοχές. 

Οι τρεις Ε/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ μετά την επιστροφή τους, ενημέρωσαν τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών της Κύπρου.  Έγιναν ήδη αρκετές συναντήσεις και πάρθηκαν από κοινού αποφάσεις σε μια προσπάθεια συντονισμένων ενεργειών για αντίδραση και σωστή διαχείριση του θέματος που προέκυψε.  Για παρόμοιας φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποστολές των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ στα διάφορα ευρωπαϊκά συνέδρια, τα ΥΠΠ και Εξωτερικών είναι πάντοτε εκ των προτέρων ενήμερα, ακόμη και για πιθανά προβλήματα.

  

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή αρνητική, διότι δυστυχώς η ETUCE (η οποία γνωρίζει πολύ καλά το εθνικό μας πρόβλημα) ουσιαστικά συνηγόρησε στην παραβίαση και αθέτηση της συμφωνίας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην Κύπρο ένα τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει εδώ και 35 χρόνια υπό τη κατοχή των Τουρκικών στρατευμάτων, και ότι οι δύο Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις KTOS και KTOEOS δρουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Αναμένουμε ότι έστω και την υστάτη, η ETUCE θα ευαισθητοποιηθεί και θα αντιληφθεί το μεγάλο λάθος που διέπραξε να αποδεχθεί παραβίαση της συμφωνίας και ότι θα προσπαθήσει να βρει εκείνη τη λύση για να αρθεί η αδικία σε βάρος των Ε/Κ εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

 

 

Η  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Ελένη Σεμελίδου                                          Κώστας ΧατζησάββαςΛευκωσία,   22  Δεκεμβρίου  2009.

Αρ. πρωτ.    ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ(ΓΕΓΟΝΟΤΑ ETUCE)

                                               

Τ.Κ. 22159, 1518 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590
ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550
E-MAIL: info@oelmek.com.cy

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ