
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ETUCE
Αφοπλιστική απάντηση της ETUCE προς τις Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις που ζήτησαν τη συμμετοχή τους στον Κοινωνικό Διάλογο ( Social Dialogue )
Η ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανώσεων) απέρριψε το αίτημα των Τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων για εκπροσώπησή τους στο νέο θεσμικό φορέα Κοινωνικού Διαλόγου, ο οποίος λειτουργεί πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ασχολείται με εκπαιδευτικά αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος προβλήματα.
Σημειώνεται ότι ο Κοινωνικός Διάλογος είναι μία δράση στον Τομέα της εκπαίδευσης που εγκαθιδρύθηκε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Commission) στις 20 Μαΐου 1998 και συμμετέχουν τα Υπουργεία Παιδείας των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των χωρών αυτών.
Ο Πρόεδρος της ETUCE κος Ronnie Smith στην επιστολή του, ημερομηνίας 27 Μαΐου 2010 προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Κύπρου με αποδέκτες τις Τ/Κ Εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρει ότι: «Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης το 2004, όμως ένα μέρος της βρίσκεται υπό την κατοχή των Τουρκικών στρατευμάτων. Η διοίκηση στο κατεχόμενο μέρος ζητά αναγνώριση ως ξεχωριστό κράτος όμως δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη ούτε από άλλες χώρες εκτός από την Τουρκία. Η αναγνωρισμένη εργοδοσία στην Κύπρο, σχετικά με την εκπαίδευση (από Κυβερνητικής πλευράς) είναι το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργοδοτών στην Εκπαίδευση ( EFEE). Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μέλη της ETUCE που διαπραγματεύονται με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου, ως Εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι στην Εκπαίδευση, είναι οι ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ».
Με την συγκεκριμένη επιστολή ο Πρόεδρος της ETUCE διευκρινίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται στο Διάλογο από πλευράς εργοδοτών με το Υπουργείο Παιδείας και από πλευράς εργοδοτουμένων με τους συνδικαλιστικούς φορείς των Ελληνοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων.
Ουσιαστικά το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της ETUCE είναι καταδικαστικό για την Τουρκική Κατοχή και στέλνει πολλά μηνύματα για το παράνομο καθεστώς που επικρατεί στις κατεχόμενες περιοχές μας.
Οι Εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν σημαντική την συνεργασία με τις αντίστοιχες Τουρκοκυπριακές δηλώνοντας ετοιμότητα στην στήριξη των Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών καθώς επίσης σημαντική θεωρούν την διαφύλαξη της νομιμότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η απαντητική αυτή επιστολή του Ronnie Smith ήταν αποτέλεσμα των πολλών προσπαθειών των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ – ΠΟΕΔ που συμμετέχουν στα διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια, με θετικές επιπτώσεις και για το εθνικό μας πρόβλημα αλλά και δικαίωση των προσπαθειών που καταβάλλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο εξαιτίας της Τουρκικής Εισβολής του 1974.
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ελένη Σεμελίδου Κώστας Χατζησάββας
Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2010.
Αρ. πρωτ. ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ROMMER(SOCIAL DIALOGUE)