Συνέδριο ETUCE για την Ηλεκτρονική Παρενόχληση
BRATISLAVA, 7 – 8 Ιουνίου 2010
Εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ στο συνέδριο:
Κώστας Χατζησάββας – Γεν. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ
Θέμης Πολυβίου – Οργανωτικός Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ
Ενημερωτικό Σημείωμα
Το συνέδριο άρχισε με εισαγωγική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της ETUCE Mr. Martin Romer για την Ηλεκτρονική Παρενόχληση.
Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας της Σλοβάκικης Δημοκρατίας η κα Bibiana Obrimacakova σημείωσε ότι γίνεται αρνητική χρήση των ΜΜΕ όσον αφορά την Ηλεκτρονική Παρενόχληση. Ανάφερε επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσουν σωστές εμπειρίες αντιμετώπισης περιστατικών Ηλεκτρονικής Παρενόχλησης μέσα από την κατάρτιση και επιμόρφωση από προγράμματα των Υπουργείου Παιδείας.

Ακολούθησε παρουσίαση από την Sarah Copsey Project Manager Work Environment Information Unit, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί η Ηλεκτρονική Παρενόχληση πρέπει να στοχεύσουμε:
α) Στο να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την πληροφόρηση των εκπαιδευτικών που είναι αναμιγμένοι στην ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
β) Στο συντονισμό των ενεργειών σε Εθνικό Επίπεδο.
γ) Στην πληροφόρηση μέσα από το διαδίκτυο για τα προβλήματα που δημιουργεί η κακή χρήση των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.
Επίσης τόνισε ότι η Ηλεκτρονική Παρενόχληση προκαλεί πολλά θύματα, άγχος σ’ αυτούς που την υφίστανται, χαμηλότερη απόδοση στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που παρενοχλούνται.
Ο κ. Michal MIcousek, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ηλεκτρονική Παρενόχληση παρουσίασε τα αποτελέσματα του δεύτερου ερωτηματολογίου για την Ηλεκτρονική Παρενόχληση.
Μερικά συμπεράσματα από την έρευνα αυτή είναι:
- Αυξημένος αριθμών οργανώσεων προετοιμάζουν το έδαφος για ανάπτυξη Εθνικής Συνδικαλιστικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Παρενόχληση.
- Άμεση ανάγκη ενημέρωσης για την Ηλεκτρονική Παρενόχληση σε Ευρωπαϊκό Εθνικό και σχολικό επίπεδο. Υπάρχει αρκετό έδαφος για ανάπτυξη δράσεων προς αντιμετώπιση του γεγονότος αυτού.
- Διεφάνη ότι το 55% των εκπαιδευτικών οργανώσεων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο θεωρούν τη βία και ηλεκτρονική παρενόχληση πολύ σημαντική.
- 72% των εκπαιδευτικών οργανώσεων απάντησαν ότι δεν υπάρχει στρατηγική για αντιμετώπιση της Ηλεκτρονικής Παρενόχλησης για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων
- Βασικοί τρόποι μετάδοσης της Ηλεκτρονικής Παρενόχλησης είναι 57% με τα mobiles, 50% με τα emails, 40% με τα Websites (Ιστοσελίδες) και 30% με τα Blocks Face Books.
Στη συνέχεια δόθηκε στους σύνεδρους το προσχέδιο που ετοίμασε η ETUCE για αποκλεισμό και αντιμετώπιση περιστατικών Hλεκτρονικής Παρενόχλησης. Οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και συζήτησαν το προσχέδιο για το οποίο έπρεπε να κάνουν παρατηρήσεις και εισηγήσεις επί τούτου για αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την Ηλεκτρονική Παρενόχληση σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο.
- Οι εκπρόσωποι των Ε/Κ εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ υπέβαλαν αρκετές εισηγήσεις προς τους Υπεύθυνους των ομάδων εργασίας οι οποίες ενσωματώθηκαν στο Προσχέδιο όπως την εισήγηση ότι απαιτείται συνεργασία των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με τα Υπουργεία Παιδείας των χωρών τους για προγραμματισμό ειδικών σεμιναρίων για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, προς αντιμετώπιση της Ηλεκτρονικής Παρενόχλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελική συνεδρία στην οποία παρευρίσκονται όλες οι ομάδες Εργασίας ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετείχε η Κυπριακή αποστολή έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Κύπριους εκπαιδευτικούς για τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις τους.
Η Κυπριακή αποστολή ενημέρωσε επίσης τους σύνεδρους για την νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο και τις ποινές που επιβάλλονται.
Άλλες εισηγήσεις που ακούστηκαν από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι:
- Εσωτερικά προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με βιωματικά εργαστήρια.
- Νομική στήριξη στους εκπαιδευτικούς.
Το τελικό έγγραφο το οποίο διαμορφώθηκε θα σταλεί σε όλες τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις μέλη της ETUCE.
Στην αποστολή για το συνέδριο αυτό συμμετείχαν από την ΟΕΛΜΕΚ οι Κώστας Χατζησάββας και Θέμης Πολυβίου, από την ΠΟΕΔ ο Λάζαρος Αβραάμ και από την ΟΛΤΕΚ ο Κωνσταντίνος Γεωργίου.
Κώστας Χατζησάββας
Γεν. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ
Αρ. πρωτ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ(ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010)