facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Συνέδριο της ETUCE για τον Κοινωνικό Διάλογο, Λιθουανία 29 - 31 Μαρτίου 2011
 
 
 
 
Ημερομηνία: 04-04-2011

 

 

Συνέδριο της ETUCE για τον Κοινωνικό Διάλογο (Social Dialogue),

τη Δια Βίου Μάθηση (
Lifelong learning) και το ρόλο

των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

Λιθουανία 29/3/2011 – 31/3/2011

 

Εκπρόσωποι ΟΕΛΜΕΚ στο συνέδριο

Κώστας Χατζησάββας – Γεν. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ

Ζαχαρίας Παπαζαχαρίου – Γεν. Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ

 

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν Εκπαιδευτικές Οργανώσεις από 20 Ευρωπαϊκές χώρες.  Θέμα του Συνεδρίου ήταν ο Κοινωνικός Διάλογος (Social Dialogue), η δια βίου μάθηση (Lifelong learning) και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης (Γενική και Τεχνικής).  

Με την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι όλων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων αυτοσυστήθηκαν και αναφέρθησαν στις προσδοκίες τους από το Συνέδριο αυτό. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γεν. Γραμματέας της ETUCE Martin Rommer, ο οποίος αναφέρθηκε στην ETUCE και την Education International (E.I.) και στο ρόλο που διαδραματίζουν για την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας. 

Ανάφερε ότι η Ε.Ι. εκπροσωπεί 128 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς που προέρχονται από 135 εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η ETUCE εκπροσωπεί 55 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς που προέρχονται από 110 εκπαιδευτικές οργανώσεις και καλύπτει όλα τα επίπεδα μόρφωσης, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο. 

Υπογράμμισε ότι ρόλος της ETUCE είναι η προώθηση υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλους στην Ευρώπη και συνέχιση του Κοινωνικού Διαλόγου (Social Dialogue) με την εργοδοσία προς όφελος της Δημόσιας Παιδείας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 

Για τον Κοινωνικό Διάλογο (διάλογος μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και της Εργοδοσίας) ο οποίος είναι τομέας που δίδει μεγάλη σημασία η ETUCE, ο Martin Romer υπενθύμισε ότι συμμετέχει ένας εκπρόσωπος εκ μέρους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων κάθε χώρας και ένας εκ μέρους των Υπουργείων Παιδείας των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Ανάφερε ότι συστάθηκαν ήδη τρία γκρουπς για το Social Dialogue που απασχολούνται με τα πιο κάτω θέματα:

1)           Δημογραφικές αλλαγές

2)           Ανώτερη Εκπαίδευση

3)           Ποιότητα στην Εκπαίδευση 

Έκανε επίσης σύντομη ενημέρωση για τα θέματα που κατά καιρούς απασχόλησαν και απασχολούν την ETUCE όπως:

  • Δια βίου μάθηση (Lifelong learning)
  • Ηλεκτρονική παρενόχληση κατά των εκπαιδευτικών και των μαθητών
  • Συνεισφορά της εκπαίδευσης για την λύση της οικονομικής κρίσης
  • Εργασιακό στρες
  • Υγεία και Ασφάλεια
  • Χρήση νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση και άλλα 

Η κυρία Maike Koups υπεύθυνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παιδεία και τον πολιτισμό αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την Τεχνική & Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Δια Βίου Μάθηση (L.L.L).

Τόνισε ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε άμεσα εφαρμογή πολιτικής για την κατάρτιση και επιμόρφωση των ενηλίκων.  Ανέφερε ότι στην Ευρώπη 357.5 εκατομμύρια, δηλαδή το 71,8% του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών Χωρών είναι πάνω από 25 χρονών.  Από αυτούς 80 εκατομμύρια είναι χαμηλών δεξιοτήτων, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια δεν εργάζονται και ότι 2 εκατομμύρια απολύονται κάθε χρόνο από τις εργασίες τους.  Όλοι χρειάζονται επιμόρφωση αλλά μόνο το 9,5% συμμετείχαν στα διάφορα προγράμματα για τη δια βίου μάθηση όπως το Commenius, το Erasmus, το Leonardo De Vince και το Grundtving. 

Στόχος της Ε.Ε είναι όπως μέχρι το 2020 αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή στα προγράμματα της δια βίου μάθησης από το 12,5% που ήταν ο στόχος το 2010 στο 15%, να ελαττωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη των μαθητών από το σχολείο και να πέσει κάτω από το 10% και να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών στην Ανώτερη Εκπαίδευση. (Στόχος είναι όπως, τουλάχιστον, το 40% των ενηλίκων να είναι απόφοιτοι της Ανώτερης Εκπαίδευσης). 

Ανέφερε ότι η ανεργία στην Ευρώπη είναι 10% περίπου και ότι είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι ν’ αποκτήσουν τις σωστές δεξιότητες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. 

Τόσο την πρώτη ημέρα όσο και την δεύτερη, μετά τις τοποθετήσεις του Martin Romer και άλλων αξιωματούχων της ETUCE αλλά και του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας της Λιθουανίας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας και απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με την Εκπαίδευση, τον Κοινωνικό Διάλογο κ.οκ. 

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ συμμετείχαν στο πρώτο γκρουπ μαζί με εκπροσώπους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Ρουμανίας και της Λετονίας και ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το Θέμα 1 που φαίνεται στα δυο επισυναπτόμενα φυλλάδια. 

Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας ανακοινώνονταν στο τέλος της κάθε ημέρας και θα σταλούν από την ETUCE στην κάθε Οργάνωση ξεχωριστά, για πλήρη ενημέρωση.  Ο Γεν.  Γραμματέας της ETUCE τόνισε ότι το συνέδριο αυτό ήταν από τα πιο παραγωγικά και ενδιαφέροντα και ότι τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν τροφή για συζήτηση σε επόμενα συνέδρια. 

Ενημέρωση για το συνέδριο από Κώστα Χατζησάββα  - Γεν. Γραμματέα ΟΕΛΜΕΚ και Ζαχαρία Παπαζαχαρίου – Γεν. Ταμία ΟΕΛΜΕΚ

 

Λευκωσία,   4   Απριλίου  2011.

Αρ. πρωτ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ SOCIAL DIALOGUE(ΜΑΡΤΙΟΣ 2011)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ