facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ 21ης Ιουνίου 2018 για τα οικονομικά / συνταξιοδοτικά ζητήματα των εκπαιδευτικών
 
 
 
 
Ημερομηνία: 22-06-2018

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Η ΠΣΓΑ που συνήλθε σήμερα 21 Ιουνίου 2018, αφού συζήτησε τα οικονομικά/ συνταξιοδοτικά αιτήματα των εκπαιδευτικών και αξιολόγησε τις εξελίξεις σε σχέση και με τη συμφωνία πλαίσιο που υπογράφτηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τον υπουργό Οικονομικών, κατέληξε στις πιο κάτω διαπιστώσεις, παρατηρήσεις/αποφάσεις:

 

  1. Η ΠΣΓΑ θεωρεί ότι το 2018 πρέπει να είναι η αφετηρία επαναφοράς των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών  που απωλέσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν από το 2011 συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια για στήριξη της οικονομίας και της εξόδου της από την περίοδο της κρίσης, παρά το γεγονός ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας. Μιας οικονομικής κρίσης που οφείλεται αποκλειστικά στο τραπεζικό κατεστημένο και στις ασύγγνωστες εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειές τους, με τις οποίες οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην κατάρρευση και τον κυπριακό λαό στην εξαθλίωση και για τις οποίες ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
  2. Όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί, όπως και ο κυπριακός λαός, πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην προσπάθεια για στήριξη της οικονομίας του τόπου. Χωρίς να έχουμε ευθύνη για τη δεινή οικονομική κατάσταση, είδαμε τις απολαβές μας να συρρικνώνονται, τα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα να καταστρατηγούνται και κάποια να καταργούνται. Από την άλλη πλευρά οι κύριοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής παραμένουν στο απυρόβλητο και ατιμώρητοι.
  3. Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας, συστήσαμε ένα ενιαίο μέτωπο όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και υποστηρίξαμε την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο 2017-2018 μεταξύ των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) και του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αποτελεί ουσιαστική βάση για σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών / συνταξιοδοτικών ζητημάτων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.
  4. Είναι θετική η αναγνώριση από το Υπουργείο Οικονομικών του θεσμικού ρόλου των Συνδικαλιστικών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για τα θέματα που αφορούν τα μισθολογικά / συνταξιοδοτικά του προσωπικού της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και τον μεταξύ τους διάλογο που θα διεξάγεται στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο 2017-2018. Δυστυχώς, η απαράδεκτη τακτική κωλυσιεργίας που ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών μετά τις 18 Ιανουαρίου 2018, δεν επέτρεψε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την ολοκλήρωση του διαλόγου επί όλων των προνοιών που περιλαμβάνει η Συμφωνία Πλαίσιο.
  5. Η διεκδίκηση και διασφάλιση της σταδιακής κατάργησης των αποκοπών που επιβλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία περιλήφθηκε στη  Συμφωνία Πλαίσιο της 18ης Ιανουαρίου 2018, συγκεκριμενοποιήθηκε στον διάλογο και οδηγήθηκε ήδη με σχετικό Κυβερνητικό Νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, δεδομένου ότι πριν λίγους μήνες  θεωρούνταν ακόμα μόνιμες.
  6. Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει ότι:
  • Θεωρεί ότι ο θεσμικός ρόλος τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για όλα τα θέματα που σχετίζονται και επηρεάζουν τις 13.000 εκπαιδευτικών, επιβάλλεται να διατηρηθεί και να εδραιωθεί μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα που θα συζητούνται.
  • Θα διεκδικήσει έντονα από το 2019 και μετά γενικές αυξήσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται λογικές που ενδεχομένως να διασυνδέουν το χρονοδιάγραμμα για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών με τη μη απόδοση γενικών αυξήσεων, και συνεπώς με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι του δημοσίου να κληθούν να καλύψουν τις αποκοπές τους. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ), αναμένεται να κυμανθούν πάνω από το 4% την επόμενη πενταετία και ως εκ τούτου η διεκδίκηση, σε συνεννόηση και με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Γενικών Αυξήσεων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
  • Κρίνει απαραίτητο να συζητηθεί ο τερματισμός της επιβολής φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου στο εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα που έχει κερδηθεί για την υπηρεσία μετά από την 1η Ιανουαρίου 2013 (άρθρο 8, Ν.216(Ι)/2012).
  • Κρίνει απαραίτητο τον τερματισμό της αναλογιστικής μείωσης στη σύνταξη και στο εφάπαξ που επιβάλλεται για την υπηρεσία μετά από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε περίπτωση οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών. Αυτό θα επιτρέψει και τη σταθερή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με νεότερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς.
  • Επαναβεβαιώνεται η απόφαση της ΠΣΓΑ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 για το Κρατικό Μισθολόγιο ότι δεν αποδέχεται καμιά κυβερνητική πρόταση, η οποία διασυνδέει τις γενικές αυξήσεις, τις προσαυξήσεις  και την ΑΤΑ με το ΑΕΠ, το ποσοστό του οποίου προκύπτει από τα εισοδήματα και τις δαπάνες ενός κράτους και συνεπώς, οι μισθωτοί του δημοσίου θα πληρώνουν έμμεσα, μεταξύ άλλων,  τις όποιες προσλήψεις και προαγωγές θα γίνονται στο δημόσιο από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.
  • Θεωρεί απαραίτητο η ΟΕΛΜΕΚ να συνεχίσει να τηρεί διεκδικητική και δυναμική στάση απέναντι στις όποιες προτάσεις καταστρατηγούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ωφελήματα των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα τώρα που οι δημοσιονομικοί δείκτες στην Κύπρο παρουσιάζουν, σύμφωνα με τους αρμόδιους, σημαντική βελτίωση-ανάκαμψη.
  • Θεωρεί εκ των ων ουκ ανευ την καταβολή των πέντε (5) προσαυξήσεων που έχουν παγοποιηθεί τα έτη 2012 έως και το 2016.

 

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία με όλες τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για διασφάλιση των εργασιακών και μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εκπαιδευτικών.

Καλεί, επίσης, το ΚΔΣ να προβεί σε όποιες άλλες ενέργειες κρίνει ότι είναι αναγκαίες για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                          Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                               Κώστας Χατζησάββας

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Λευκωσία,  22  Ιουνίου  2018

Αρ. πρωτ.  ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018(ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ