facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ 21ης Ιουνίου 2018 για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών
 
 
 
 
Ημερομηνία: 22-06-2018

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 21 Ιουνίου 2018, αφού συζήτησε το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις/παρατηρήσεις/αποφάσεις:

  1. Σήμερα, πέραν του 20% των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης εργάζονται χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα, μετά την ψήφιση του νόμου του 2011, με τον οποίο καταργήθηκε η παροχή εφάπαξ και κυβερνητικής σύνταξης στους συναδέλφους, που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011.
  2. Θέση αρχής της ΟΕΛΜΕΚ είναι η επαναφορά του Κυβερνητικού Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, για όλους τους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα, με αναδρομική ισχύ. Ταυτόχρονα, διευκρινίζεται ότι ως ΟΕΛΜΕΚ συμμετέχουμε ουσιαστικά και με τεκμηριωμένες θέσεις στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας και θέτουμε επιτακτικά την ανάγκη κάλυψης, σε τέτοια περίπτωση, όλων των εκπαιδευτικών με υπηρεσία που δεν είναι ενταγμένοι στο κυβερνητικό επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων, από την ημερομηνία εργοδότησής τους, με οποιοδήποτε εργασιακό καθεστώς (συμβασιούχοι, έκτακτοι κ.ά.).
  3. Μια σωστή και δίκαιη λύση του θέματος είναι να επανέλθει το προηγούμενο συνταξιοδοτικό σύστημα ή να δοθούν ισόποσα συνταξιοδοτικά ωφελήματα με το παλιό συνταξιοδοτικό σύστημα στους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς, όπως αυτά ορίζονται στην αναλογιστική μελέτη  που κατέχει η ΟΕΛΜΕΚ.
  4. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο τον εμπαιγμό από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εδώ και 7 σχεδόν χρόνια δεν τηρεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει και παραβιάζοντας προκλητικά διαδοχικά τα χρονικά ορόσημα που το ίδιο θέτει ή/και συνυπογράφει. Υπογραμμίζουμε ότι έχει υποσχεθεί ότι θα ρυθμίσει τα συνταξιοδοτικά των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του 2014, ακολούθως του 2015, στη συνέχεια μέχρι τις 31/5/2018 κ.οκ. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη περιπτώσεις συναδέλφων που αφυπηρέτησαν χωρίς να έχουν οποιαδήποτε κάλυψη, απαιτούμε όπως οι επηρεαζόμενοι συνάδελφοι ενταχθούν άμεσα στο Κυβερνητικό Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, τουλάχιστον μέχρι την οριστική ρύθμιση των συνταξιοδοτικών των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών.
  5. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουμε ότι ο διάλογος για τα συνταξιοδοτικά των νεοεισερχομένων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, ώστε να οδηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί νόμος που να διευθετεί δίκαια και οριστικά το ζήτημα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η Π.Σ.Γ.Α. εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ όπως λάβει δυναμικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των κλιμακωτών απεργιακών μέτρων, αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου του 2018

 

Ο  Πρόεδρος                                                                          Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                                                Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία 21 Ιουνίου 2018

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018(ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ