facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ για την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 - Ιουνίου 2018
 
 
 
 
Ημερομηνία: 22-06-2018

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Λογοδοσία του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ

ΠΣΓΑ, 21 Ιουνίου 2018

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές συναδέλφισσες,

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ, σάς καλωσορίζω στη σημερινή Τακτική και Καταστατική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ).

Όπως ρητώς ορίζεται από το καταστατικό της Οργάνωσής μας, είναι υποχρέωσή μου να λογοδοτήσω ενώπιον του κυρίαρχου σώματος της ΟΕΛΜΕΚ, που είναι η ΠΣΓΑ, για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη ΠΣΓΑ, της 14ης Δεκεμβρίου 2017, έως και σήμερα 21η Ιουνίου 2018.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αρχίσω τη λογοδοσία μου με την παράθεση κάποιων ποσοτικών δεδομένων, μέσα από τα οποία σκιαγραφείται ένα γενικό περίγραμμα της σύνολης δράσης του ΚΔΣ:

  • Στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα η Γραμματεία της Οργάνωσης συνήλθε σε είκοσι οκτώ (28) Συνεδρίες, ενώ το ΚΔΣ σε πέντε (5).

Ταυτόχρονα, η ΟΕΛΜΕΚ εκπροσωπήθηκε:

  • Σε τέσσερις (4) συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών
  • Σε τρεις (3) κατΆ ιδίαν συναντήσεις με τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού (8 Μαρτίου 2018, 2 Μαΐου 2018, 8 Μαΐου 2018)
  • Σε αριθμό συναντήσεων με τον Διευθυντή Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης
  • Σε δύο συναντήσεις με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας
  • Σε δύο (2) συνεδρίες της Επιτροπής Παρακολούθησης των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης
  • Σε αριθμό συνεδριών της ΕΠΝΩΠ και της Επιτροπής Αξιολόγησης των Διαδικασιών Αξιολόγησης του Μαθητή
  • Σε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, για το ΓεΣΥ.
  • Σε συναντήσεις, κατά χρονική σειρά, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΕΔΕΚ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • Σε οκτώ (8) συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Σε συνεδρίες της Επιτροπής για το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης.
  • Σε μεγάλο αριθμό συναντήσεων μεταξύ των Ελληνοκυπριακών και των Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.
  • Σε τρεις (3) αποστολές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της Διεθνούς μας εκπροσώπησης.
  • Σε συναντήσεις με άλλες Συντεχνίες ή με εκπροσώπους Συντεχνιών, όπως με την ΠΑΣΥΔΥ, την ΠΕΟ και την ΣΕΚ
  • Σε μεγάλο αριθμό συναντήσεων με την ΠΟΕΔ και την ΟΛΤΕΚ
  • Σε μεγάλο αριθμό Συνεδρίων (βλ. πρόσφατα Συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση), Γενικών Συνελεύσεων διαφόρων εταίρων μας (βλ. Σχολή Γονέων), Τελετών/Εκδηλώσεων κ.λπ.

Επίσης, η ΟΕΛΜΕΚ υπήρξε ο κύριος διοργανωτής ή συνδιοργανωτής σε σειρά εκδηλώσεων, όπως:

  • Ημερίδα με θέμα «Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Εκπαίδευση», 28 Απριλίου 2018, συνδιοργάνωση με τους Φίλους του ΕΑΠ και του ΑΠΚυ, και τον Σύνδεσμο ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε
  • Παρουσίαση βιβλίου της Αφροδίτης Αθανασοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 14 Μαρτίου 2018, στη Λεμεσό.
  • Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής «Το παλιό μου πιάνο», της Χλόης Βερίτη, αφιερωμένη στον Κύπριο Μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του, στις 27 Απριλίου 2018.
  • «Μουσικό αφιέρωμα σε Ελλαδίτες και Κύπριους δημιουργούς», στις 8 Μαΐου 2018, στο Λύκειο της Δασούπολης, με το μουσικό σχήμα του συνάδελφου Χρίστου Στασή και με μέγα χορηγό την ΟΠΑΠ.

Τέλος, τα μέλη της Γραμματείας, του ΚΔΣ και των Επαρχιακών Γραφείων ολοκλήρωσαν τις ενημερωτικές επισκέψεις τους σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις σχολείων προγραμματίστηκε και δεύτερη επίσκεψη, είτε λόγω ιδιαιτεροτήτων που παρουσίαζαν, είτε λόγω του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 για τις εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων.

Σε συνέχεια των ποσοτικών δεδομένων, επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην παρουσίαση των θεμάτων που απασχόλησαν το ΚΔΣ το προηγούμενο διάστημα, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την 15η Δεκεμβρίου, την επομένη δηλαδή της τελευταία ΠΣΓΑ και ως σημείο τερματισμού, τη σημερινή ΠΣΓΑ:

 

 

  1. Οικονομικές διεκδικήσεις

Σε συνέχεια της απόφασης της τελευταίας ΠΣΓΑ, προχωρήσαμε σε διαβουλεύσεις με το Υπ. Οικονομικών και τελικά διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία Πλαίσιο από αυτήν που μας παραδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 (με κίτρινο χρώμα σημειώνονται οι βελτιωτικές αναφορές).

 

Συμφωνία Πλαίσιο 2017 – 2018

Η παρούσα συμφωνία υπογράφτηκε σήμερα 18 Ιανουαρίου 2018 από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργό Οικονομικών και τους κ. Γιάννο Σωκράτους, Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Φίλιο Φυλακτού, Πρόεδρο της ΠΟΕΔ και κ. Παναγιώτη Λυσάνδρου, Πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ. 

Διάρκεια συμφωνίας: 1η  Ιανουαρίου 2017 έως και την 31η  Δεκεμβρίου 2018.

Στη συμφωνία πλαίσιο προνοούνται τα εξής:

1.  Τα συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας Συμφωνίας Πλαίσιο αναγνωρίζουν τον θεσμικό ρόλο των Συνδικαλιστικών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και συμφωνούν ότι για τα θέματα που αφορούν το προσωπικό της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα διεξάγεται μεταξύ τους διάλογος.

 

2.  Τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συμφωνία Πλαίσιο συμφωνούν ότι θα παραχωρηθούν για την διετία 2017-2018 γενικές αυξήσεις ή/και μείωση της αποκοπής μισθών (Ν.168(I)/2012), εντός του περιθωρίου του 2%. (αφαιρέθηκε η αναφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ)

 

3.  Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι οι αποκοπές θα καταργηθούν σταδιακά με σκοπό την αποκατάσταση των μισθών.

 

4.  Για τον σκοπό αυτό τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν  σε συνέχιση της μεταξύ τους διαβούλευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 31/5/2018. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι ο καθορισμός του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή/και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθούν εντός του 2018. Νοείται επίσης ότι η κατάληξη θα αποκλείει το ελάχιστο όριο (0%) και θα βρίσκεται κάτω από το ανώτατο διαπιστωμένο όριο του (2,00%) για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων ή/και μείωσης της αποκοπής μισθών.

 

5.  Για ειδικά συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι θα υπάρξει διάλογος στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής Εκπαιδευτικού Προσωπικού, ο οποίος επίσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2018.

 

6.  Τα μέρη συμφωνούν όπως ο μεταξύ τους διάλογος συνεχιστεί και ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαϊου 2018 προκειμένου οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι (αυτοί δηλαδή που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011) καθώς και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία ενταχθούν στο Ταμείο Προνοίας που πρόκειται να ιδρυθεί στην Κρατική Υπηρεσία (αφαιρέθηκε το μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα «με στόχο την κατάληξη εντός Δεκεμβρίου 2017»).

 

Ωστόσο, διαπιστώνοντας την αδράνεια του Υπουργείου Οικονομικών να τροχοδρομήσει έγκαιρα τις προβλεπόμενες διαδικασίες μετά τις Προεδρικές Εκλογές, αποστείλαμε στον Υπουργό Οικονομικών, μαζί με την ΠΟΕΔ και την ΟΛΤΕΚ, επιστολές, σε αυστηρό ύφος, οι οποίες είχαν, τελικά, ως αποτέλεσμα τη διευθέτηση συνάντησης με τον Γεν. Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών, στις 23 Απριλίου 2018. Στη συγκεκριμένη συνάντηση θέσαμε τα κοινά αιτήματα των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για παραχώρηση Γενικών Αυξήσεων, παρουσίαση χρονοδιαγράμματος για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και για άμεση προώθηση των ζητημάτων που άπτονταν του Ταμείου Προνοίας και της άρσης των επιβαρύνσεων για συναδέλφους που επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα. Στο ίδιο διάστημα, επικοινώνησα και με τους Γεν. Γραμματείς της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΠΑΣΥΔΥ, για να βολιδοσκοπήσω τις δικές τους προθέσεις, οι οποίες όπως διαπίστωσα ήταν ετερόκλιτες. Ειδικότερα, δε συμφωνούσαν με το αίτημά μας για Γενικές Αυξήσεις τη δεδομένη στιγμή, η δε ΠΑΣΥΔΥ διαφωνούσε και ως προς το Ταμείο Προνοίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι δε θα προσέλθει σε κανέναν διάλογο, όπως και έπραξε, για κανένα θέμα, αλλά θα αναμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες θα την δικαιώσουν. Στο σημείο αυτό σημειώνω ότι η ίδια η ΠΑΣΥΔΥ είχε υπογράψει τη δική της Συμφωνία Πλαίσιο 2017-2018 με το Υπουργείο οικονομικών και είχε δεσμευτεί για μη παραχώρηση Γενικών Αυξήσεων μέχρι και το 2018.

Εντέλει, κληθήκαμε στις 31 Μαΐου 2018 στο Υπ. Οικονομικών, όπου μας παραδόθηκε η πρόταση του Υπουργείου για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών, καθώς και ένα έγγραφο, αποτελούμενο από οκτώ σημεία για το Ταμείο Προνοίας, πάνω στα οποία θα έπρεπε να τοποθετηθούμε εντός μίας εβδομάδας, πράγμα που πράξαμε. Σημειώνω ότι το απαντητικό κείμενο συντάχθηκε από τον Αναλογιστικό μας Σύμβουλο και επικυρώθηκε από τα συλλογικά όργανα και των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Υπ. Οικονομικών για την αποκατάσταση των μισθών οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις τοποθετήθηκαν, επίσημα, με ανακοινώσεις τους, αλλά και με επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν θετικά, ως προς τη φιλοσοφία που διέπει την Πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση των αποκοπών στους μισθούς και ταυτόχρονα κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους επί αυτής (σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων, αναθεώρηση των ποσοστών που επιστρέφονται σε πρώτη φάση, αναδρομικότητα, Γενικές Αυξήσεις κ.λπ.). Ταυτόχρονα, στάθηκαν επικριτικά απέναντι στον τρόπο που διεξήχθη ο διάλογος, σημειώνοντας ότι αυτός «παρουσίασε ελλείματα που επηρέασαν και το τελικό αποτέλεσμα» και υποδείξαμε ότι στο μέλλον ο διάλογος θα πρέπει να είναι δομημένος και  συγκροτημένος για να είναι και πιο αποτελεσματικός. Ξεκαθαρίσαμε, επίσης, ότι δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα Γενικών Αυξήσεων για το διάστημα μετά το 2018 και ότι απαιτούμε να ανοίξουν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο και τα άλλα ζητήματα, όπως το Ταμείο Προνοίας, η άρση των επιβαρύνσεων σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικού, καθώς και το θέμα των οδοιπορικών. Για συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων αναμένεται πολύ σύντομα η διευθέτηση συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου και μιαν παρέκβαση. Εκτιμώ ότι αν, το συντομότερο, δεν υπάρξει συντονισμός μεταξύ των Συντεχνιών του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, τότε το συνδικαλιστικό κίνημα θα κατακερματιστεί πολύ σύντομα επΆ ωφελεία της εργοδοσίας. Αυτό ακριβώς έθεσα και στον Γλαύκο Χατζηπέτρου, στην τελευταία μας συνάντηση, για να συμφωνήσει και ο ίδιος προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει να δούμε. Δεν θεωρώ ότι η συμπεριφορά της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΠΑΣΥΔΥ ήταν υπεύθυνες συμπεριφορές Συντεχνιών με μια τεράστια ιστορία. Από την άλλη, δεν θεωρώ ότι και κάποιες δικές μας συμπεριφορές και νοοτροπίες, εμπεδωμένες για χρόνια, ήταν οι πρέπουσες.

 

2. Νέο Κυβερνητικό Ταμείο Προνοίας

Όπως προαναφέρθηκε, στις 11 Ιουνίου 2018 αποστείλαμε στον Υπουργό Οικονομικών τις θέσεις μας επί των οκτώ σημείων που μας ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του Ταμείου Προνοίας. Το κείμενο ανέλαβε να το προετοιμάσει ο Αναλογιστικός μας Σύμβουλος και έτυχε της ομόφωνης έγκρισης των σωμάτων και των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Αναμένουμε τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να θέσουμε το θέμα για εντατικοποίηση του διαλόγου, καθώς και τη συνάντηση με τους Αναλογιστές του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών ότι αν δεν υπάρχει οριστική κατάληξη του ζητήματος μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου, τότε η ΟΕΛΜΕΚ, θέλω να ελπίζω μαζί και με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, θα πρέπει να προχωρήσει πλέον σε δυναμικά μέτρα.

Σημειώνω ότι το θέμα αυτό τέθηκε και στην ατζέντα των συναντήσεών μας με κοινοβουλευτικά κόμματα, από τα οποία ζητήσαμε και λάβαμε τη συγκατάθεση τους για εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε περίπτωση που μέχρι την 31η Μαΐου 2018 το Υπουργείο Οικονομικών αθετούσε τους όρους της Συμφωνίας Πλαίσιο.

 

3. Ασφάλεια και Υγεία στους σχολικούς χώρους

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της απώλειας του μικρού Σταύρου ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας, η οποία δυστυχώς πολύ σύντομα μετατοπίστηκε σε άλλα επίπεδα, αφού ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συνεπικουρούντων και των Οργανωμένων Γονέων, πρωτίστως της Δημοτικής Εκπαίδευσης, φρόντισαν γιΆ αυτό. Έτσι, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο στόχαστρο για τις ανεπάρκειές τους, αλλά ακόμα και για τον χρόνο που τους παραχωρείται από την πολιτεία προκειμένου να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

Παρά τα πιο πάνω, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις  επέμειναν στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας, με αποτέλεσμα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού να αναγκαστεί να συγκαλέσει στις 29 Μαΐου 2019 ευρεία σύσκεψη, η οποία ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα. Η ΟΕΛΜΕΚ παρευρέθηκε στην συγκεκριμένη σύσκεψη, πλήρως προετοιμασμένη, καταθέτοντας υπόμνημα είκοσι τριών (23) σελίδων. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι στις 18 Ιουνίου 2018 συναντηθήκαμε, μετά από πρωτοβουλία δική μας, με τον Παθολογοανατόμο Πανίκο Σταυριανό, ο οποίος μας ενημέρωσε για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Ασφάλεια και Υγεία των Εκπαιδευτικών, και για συμβουλευτικό ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει να προσφέρει στα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή άλλων προβλημάτων στους σχολικούς χώρους.  Επιπρόσθετα χθες, 20 Ιουνίου 2018, κληθήκαμε σε νέα σύσκεψη, υπό την Προεδρία του κυρίου Ηλία Μαρκάτζιη. Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απτά δείγματα γραφής γιΆ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο σκόπιμα διασυνδέσαμε και με άλλα παθογενή φαινόμενα των σχολικών μονάδων, όπως τα ναρκωτικά, τους εξωσχολικούς, το αλκοόλ, το κάπνισμα κ.λπ. Περιορίζομαι σε αυτά τα λίγα, γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχει στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα και προφανώς να συζητηθεί στη συνέχεια.

Κοντά σε αυτά επιτρέψτε μου μια ακόμα παρέκβαση. Μετά από συνεννόηση με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Λούη Κυπριανό, το οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ έχει ήδη αποκτήσει τον δικό του απινιδωτή. Και αυτό το οφείλουμε και στον αγαπητό συνάδελφο Χρίστο Αντωνιάδη, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι ανέλαβε αυτή την εργασία, θα αναλάβει και την επιμόρφωση του προσωπικού της ΟΕΛΜΕΚ στο προσεχές διάστημα. Με την ευκαιρία, λοιπόν, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά.

 

4. Στοχοποίηση εκπαιδευτικών με αφορμή απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και άλλων φορέων

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, με αφετηρία τον θάνατο του δεκάχρονου Σταύρου, ξεκίνησε μια προσπάθεια διασυρμού του εκπαιδευτικού κόσμου. Προεξάρχοντος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους εκπαιδευτικούς και με ένα πνεύμα γενίκευσης, που συνοδεύτηκε όμως και με απειλές για σύλληψη συντεχνιακών αλλά και με διαρροές στον τύπο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τον συνάδελφο εκπαιδευτικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης, που είχε εμπλοκή στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό. Το ίδιο απαράδεκτες ήταν και οι δηλώσεις των Οργανωμένων Γονέων (γιΆ αυτό και ως ΚΔΣ εκδώσαμε σχετική καταδικαστική Ανακοίνωση), πόσο δε μάλλον αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε απαξιωτικές δηλώσεις για τους Συντεχνιακούς, αναφερόμενος σε Συνδικαλιστικά Φέουδα.

Υπό το φως των πιο πάνω δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να στηρίξουμε, ως ΟΕΛΜΕΚ, τους συναδέλφους της Δημοτικής Εκπαίδευσης, πράγμα που έπραξε και η ΟΛΤΕΚ, όχι μόνο χάρη ηθικής αλληλεγγύης αλλά και για καθαρά ουσιαστικούς λόγους. ΓιΆ αυτό λοιπόν και οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις δεν προσήλθαμε στη συνάντηση για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και του Εκπαιδευτικού, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. Ζητήσαμε, επίσης, ξεκάθαρη δήλωση από τον Υπουργό Παιδείας, με την οποία θα ανακαλούσε τα όσα απαράδεκτα δήλωσε για τους Εκπαιδευτικούς, πράγμα που έπραξε αμέσως μετά τη συνάντηση της 29ης Μαΐου 2018, σε κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, αλλά και δημοσίως. Σημειώνω την αναφορά του στον χαιρετισμό που έκανε στην τελετή βράβευσης της κυρίας Ζαφειράκου, σημειώνοντας ότι «στο πρόσωπό της [κ. Ζαφειράκου], τιμούμε και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Κύπρου, που δίνουν κάθε μέρα με ευσυνειδησία και αφοσίωση έναν ωραίο και δύσκολο αγώνα, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή παιδεία».

 

5. Εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων

Μετά την απόφαση της τελευταίας ΠΣΓΑ για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, το ΚΔΣ ανέλαβε την υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης. Το δημοψήφισμα, όπως γνωρίζετε, διενεργήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και σε αυτό η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών (75,66%)  τάχθηκε κατά των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, ενώ το 24,34% τάχθηκε υπέρ. Σημειώνω ότι το ποσοστό των ΛΕΥΚΩΝ ανήλθε στο 0,52% και των ΑΚΥΡΩΝ στο 0,3%. Η διαδικασία διεξήχθη με απόλυτη τάξη και αυτό είναι κάτι που τιμά όλους μας και που αποδεικνύει και τις πραγματικές δυνατότητές μας, ως ΟΕΛΜΕΚ, όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις μικρότητες και τις όποιες σκοπιμότητες.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα ξεκίνησε μια προσπάθεια από το ΚΔΣ για ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς και για τους λόγους που, ως ΟΕΛΜΕΚ, δηλώνουμε τη διαφωνία μας με τις συγκεκριμένες πρόνοιες των κανονισμών που προνοούν εισαγωγή των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, από τη σχολική χρονιά 2018-2019. Στείλαμε σχετικές επιστολές σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, στους Οργανωμένους Γονείς κ.α. Αποτέλεσμα της δραστηριοποίησής μας ήταν η αναγνώριση από τον ίδιο τον Υπουργό των ανησυχιών και των προβληματισμών μας, με αποτέλεσμα στις 8 Μαρτίου 2018, οκτώ (8) δηλαδή μέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, να μας υποβάλει νέα πρόταση, η οποία, εν πολλοίς, αντιστρατευόταν, σε πολλά σημεία, την υφιστάμενη.  Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικράτησε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι και το γεγονός ότι μετά την ομόφωνη απόρριψη από το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ της συγκεκριμένης πρότασης του Υπουργού, ο τελευταίος μας ενημέρωσε στις 2 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαμε ότι σύντομα θα επανέλθει με νέα πρόταση. Αυτό ακριβώς δήλωσε και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στις 13 Ιουνίου 2018, με την Βουλή να κλείνει στις 13 Ιουλίου 2018! Υπενθυμίζω απλώς την πάγια θέση του προηγούμενου Υπουργού ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο και ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες είναι κάτι που ψηφίστηκαν και πρέπει να εφαρμοστούν. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΟΕΛΜΕΚ, όπως και οι αντιδράσεις άλλων φορέων ήταν ουσιαστικά και ο λόγος που το συγκεκριμένο θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου και συνεχίζεται η συζήτηση. Ο τίτλος του θέματος, όπως έχει εγγραφεί, είναι ενδεικτικός: «Οι αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ, των οργανωμένων γονιών και των μαθητών στην εισαγωγή των εξετάσεων των τετραμήνων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης». Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το δημοψήφισμα κίνησε τα νερά. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται στη Βουλή να έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία για αναβολή, για έναν τουλάχιστον χρόνο, των συγκεκριμένων διατάξεων των κανονισμών, προκειμένου να ανοίξει ο φάκελος της αξιολόγησης του μαθητή συνολικά. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση, αν τελικά ληφθεί, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεπώς, στο θέμα αυτό θα αναμένουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα αντιδράσουμε.

 

6. Στελέχωση σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και προληπτική διαχείριση ενδεχόμενων προβλημάτων

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινήσαμε πριν από τρεις σχεδόν μήνες διαβουλεύσεις με το ΥΠΠ, έτσι ώστε αφενός να θέσουμε έγκαιρα ενώπιον του ΥΠΠ τα αιτήματά μας και αφετέρου να εξετάσουμε τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων, π.χ. προβλήματα αδιοριστίας σε κάποιες ειδικότητες, που σχετίζονται και με την εφαρμογή του νέου Συστήματος Διορισίμων στην Εκπαίδευση.

Αναλυτικά αναφέρω τα αιτήματα που τέθηκαν τόσο στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης όσο και στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας Και Πολιτισμού, καθώς και τον βαθμό υλοποίησής τους, μέχρι σήμερα:

  • Επαναφορά του παλαιού τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Οικιακής Οικονομίας και του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, στην Α΄ Γυμνασίου. (θετική κατάληξη)
  • Εφαρμογή της συμφωνίας για τη μικτή γύμναση (μόνο στα μονά τμήμα της Α΄ Γυμνασίου και γενικότερα σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων με ιδιαιτερότητες). (θετική κατάληξη)
  • Παραχώρηση δύο πρόσθετων περιόδων στους καθηγητές Μουσικής που στελεχώνουν τις Τεχνικές Σχολές (αύξηση δηλαδή των περιόδων από τρεις σε πέντε περιόδους), για τις μουσικές εκδηλώσεις  και συνεπώς εξίσωση τους με τους συναδέλφους των Λυκείων. (θετική κατάληξη)
  • Εργαστηριοποίηση της 2ης ώρας της Φυσικής στην Α΄ Λυκείου. (θετική κατάληξη)
  • Απαλλαγή των Καθηγητών που τοποθετούν ή έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της μικροφωνικής εγκατάστασης,  είτε από τις εφημερεύσεις είτε από τις αναπληρώσεις. (θετική κατάληξη)
  • Παραχώρηση μίας ώρας, σε κάθε Γυμνάσιο, σε εκπαιδευτικό της Πληροφορικής, ο οποίος θα εκτελεί χρέη συντονιστή των εργασιών για το Πρόγραμμα ECDL. (εκκρεμεί απάντηση από τον ΥΠΠ)
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών στα μαθήματα της Τεχνολογίας και της Χημείας. (για την Τεχνολογία στάλθηκε μια σχετική οδηγία για την Α΄ Λυκείου και για συγκεκριμένα τμήματα, αλλά ουσιαστικά εκκρεμεί απάντηση από τον ΥΠΠ)
  • Παραχώρηση μιας ώρας για την προετοιμασία των εργαστηρίων της Χημείας. (εκκρεμεί απάντηση από τον ΥΠΠ)
  • Εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας στην Α΄ Γυμνασίου. (εκκρεμεί απάντηση από τον ΥΠΠ)

 

7. Καθεστώς Αορίστου Χρόνου στην Εκπαίδευση

Θέση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, αλλά και των άλλων δύο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ), είναι ότι εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου θα πρέπει να θεωρούνται όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν αθροιστικά εκπαιδευτική υπηρεσία τριάντα (30) μηνών στο Δημόσιο Σχολείο, με οποιοδήποτε εργασιακό καθεστώς.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2018). Ως ΟΕΛΜΕΚ, στη συνεδρία αυτή, απορρίψαμε, όπως σχεδόν και όλα τα κόμματα, στην απαράδεκτη πρόταση του ΥΠΠ, που προβλέπει τον μη επαναδιορισμό εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται με συμβόλαιο είκοσι τεσσάρων (24) μηνών (βλ. κυβερνητική πρόταση για κλείσιμο της στρόφιγγας παραγωγής 30μηνιτών). Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής βλέποντας το αδιέξοδο που διαμορφωνόταν έδωσαν περιθώριο ενός μηνός (μέχρι αρχές Ιουνίου) στο ΥΠΠ, προκειμένου αυτό να συζητήσει το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να βρει μια κοινή, κατά το δυνατόν, λύση. Το ΥΠΠ συγκάλεσε όντως σύσκεψη τέλη Μαϊου 2018, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας να αναλάβει δέσμευση να εξετάσει το τι ισχύει και στην Ελλάδα γιΆ αυτό το θέμα και να επανέλθει με νέα πρόταση. Μέχρι σήμερα δεν προέκυψε οποιαδήποτε εξέλιξη.

 

8. Συνέχιση της στενής συνεργασίας ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ

Συνεχίσαμε και σΆ αυτό το εξάμηνο τις προσπάθειές μας για περαιτέρω ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού μετώπου μεταξύ των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, με  στόχο την προώθηση κοινών εκπαιδευτικών αιτημάτων. Στα αποτελέσματα της έως τώρα συνεργασίας μας, συγκαταλέγονται τα πιο κάτω:

  1. Υπογραφή, στις 18 Ιανουαρίου 2018, της Συμφωνίας Πλαίσιο 2017-2018 με τον Υπουργό Οικονομικών, που αφορά μια σειρά οικονομικών/συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
  2. Συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών (23 Απριλίου, 31 Μαΐου και 8 Ιουνίου 2018) για την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας Πλαίσιο 2017-2018.
  3. Συντονισμός και κοινή πολιτική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τις Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.
  4. Προετοιμασία και αποστολή στο Υπ. Οικονομικών των θέσεων μας για το Ταμείο Προνοίας, πράγμα που μας ζητήθηκε από το Υπ. Οικονομικών στη συνάντηση της 31ης Μαΐου 2018.
  5. Αλληλοϋποστήριξη σε διάφορα ζητήματα που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος για τις εξετάσεις των τετραμήνων κατά τη διάρκεια του β΄ διαλείμματος ή τα θέματα που προέκυψαν μετά την τραγική απώλεια του μαθητή, σχετικά με τους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς και τα ζητήματα Ασφάλειας και Υγείας στις σχολικές μονάδες.

 

9. Συναντήσεις της Γραμματείας με Συνδέσμους της ΟΕΛΜΕΚ

Η Γραμματεία ανταποκρίθηκε στα αιτήματα πολλών Συνδέσμων για συνάντηση και διευθέτηση διαφόρων ζητημάτων (βλ. Σύνδεσμος Ιταλικών, Τεχνολογίας, Ισπανικών κ.λπ.). Συνοδεύσαμε, επίσης, πολλούς Συνδέσμους (Φυσικής Αγωγής, Βιολογίας, Φωτογραφίας κ.ά.) στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Ωρολογίων Προγραμμάτων, αλλά και στον Υπουργό Παιδείας, με τελευταία τη συνάντηση με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων.

 

10. Αναλυτικά Προγράμματα (Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας), Εκπαιδευτικό Υλικό, Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ΟΕΛΜΕΚ απαίτησε, με πολύ επιτακτικό τρόπο από τον περασμένο Ιούνιο, τη μέτρηση του πραγματικά διαθέσιμου διδακτικού χρόνου ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα και να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα του τεράστιου και μη διαχειρίσιμου όγκου της διδακτέας ύλης. Μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε επί Υπουργίας του κ. Κώστα Καδή,  ο νέος Υπουργός Παιδείας έδωσε οδηγίες για άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Αφού λήφθηκαν οι απόψεις των Συνδέσμων (δυστυχώς όχι όλων γιατί κάποιοι δεν απέστειλαν θέσεις), αλλά και οι απόψεις των μάχιμων εκπαιδευτικών, αυτές κοινοποιήθηκαν στους Ακαδημαϊκά Υπεύθυνους των ΝΑΠ και τους Επιθεωρητές των ειδικοτήτων, οι οποίοι και θα πρέπει να παραδώσουν σύντομα αναθεωρημένα ΑΠ.

Ως ΟΕΛΜΕΚ θα πιέσουμε να αναρτηθεί το συντομότερο δυνατόν το σύνολο των αναθεωρημένων ΝΑΠ, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν έγκαιρα για τις όποιες αλλαγές έχουν προκύψει σε αυτά. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας δε θα είναι το αναμενόμενο, σε όλα τουλάχιστον τα μαθήματα καθώς αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική, θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να είμαστε έτοιμοι να αναδείξουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται προβλήματα που θα εμφανιστούν.

 

11. Διεθνής εκπροσώπηση της ΟΕΛΜΕΚ

Βασικός στόχος του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ είναι η συνεχής ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της Οργάνωσής μας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο είναι που η ΟΕΛΜΕΚ εκπροσωπήθηκε σε μια σειρά Συνεδρίων στον ευρωπαϊκό χώρο και έλαβε μέρος σε συζητήσεις, σχετικά με κοινού ενδιαφέροντος ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω την τελευταία συμμετοχή μας σε Συνέδριο για τον Κοινωνικό Διάλογο, που πραγματοποιήθηκε στις 13 – 14 Ιουνίου στη Σόφια, με θέμα: Οι Ευρωπαίοι  κοινωνικοί εταίροι στον τομέα της εκπαίδευσης και η επιδίωξη αποτελεσματικής επίδρασης μέσω επιτυχούς  κοινωνικού διαλόγου στην προσπάθεια οικοδόμησης αποτελεσματικών  Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών πολιτικών. Στο συνέδριο αυτό εκπροσωπηθήκαμε από τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Παντελή Νικολαΐδη.

 

Λεπτομερή παρουσίαση της δραστηριότητας της ΟΕΛΜΕΚ στον τομέα αυτό, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Οργάνωσής μας.

 

12. Εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

Η διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μας με τις Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις αποτελεί βασική παράμετρο της ευρύτερης συνδικαλιστικής δράσης. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2018 Δικοινοτική Εκδήλωση στην Πύλα και επίσκεψη στα δύο σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, που βρίσκονται στο εν λόγω χωριό. Ακολούθησε δεντροφύτευση τόσο στον υπαίθριο χώρο των δύο σχολείων, όσο και σε μικρό πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στα σχολεία και το οποίο ονομάστηκε «ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ».

Ταυτόχρονα, στις 15 και 16 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε Διήμερο Συνέδριο για τους Συνδικαλιστές των έξι Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, υπό την αιγίδα της ETUCE και στην παρουσία της Susan Flocken, European Director της ETUCE.  Εκτιμώ ως πολύ σημαντικές τις επαφές που έλαβαν χώραν στο πλαίσιο του διήμερου αυτού συνεδρίου. Στα αρνητικά του Συνεδρίου σημειώνω την πενιχρή εκπροσώπηση, εκ μέρους των συνδικαλιστών της ΟΕΛΜΕΚ. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

 

13. Διαμερίσματα Πάφου

Σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι απαραίτητες εργασίες ενόψει της έναρξης της θερινής λειτουργίας των διαμερισμάτων στην Πάφο. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η περίφραξη του χώρου με σιδερένιο κιγκλίδωμα, ενώ αντικαταστάθηκαν πεπαλαιωμένα αντικείμενα, όπως έπιπλα, ειδικό χαλί περιμετρικά της πισίνας κ.λπ. Οι προσπάθειές μας για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάληπτες.

 

14. Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει νέο Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, το οποίο στο εξής, θα ονομάζεται Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης, μετά από τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, λόγω των αναγκών που προέκυψαν με την εφαρμογή του νέου Συστήματος διορισίμων. Για να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα κλήθηκαν 422 συνάδελφοι δεκαπέντε (15) ειδικοτήτων και από τους δύο καταλόγους (163 από τους πίνακες διοριστέων και 259 από τους πίνακες διορισίμων).

Αναλόγως της ανταπόκρισης από τους υποψήφιους να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα, ενδέχεται οι αριθμοί ανά ειδικότητα να διαφοροποιηθούν. Η ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθάρισε προς την Αρμόδια Αρχή ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε να μην σημειωθεί καμία, αν είναι δυνατόν, απώλεια θέσης.

 

15. Καταστατικές Τροποποιήσεις

Η Έφορος Συντεχνιών σε συνάντηση που είχαμε μαζί της αρχές του τρέχοντος έτους μας ξεκαθάρισε ότι οι καταστατικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από δύο προηγούμενες ΠΣΓΑ, του 2007 και του 2013 είναι άκυρες, καθώς αυτές δεν υποβλήθηκαν έγκαιρα στον τότε Έφορο Συντεχνιών, αλλά και γιατί συγκεκριμένες πρόνοιες δεν ήταν συμβατές με άλλες νομοθεσίες και συνεπώς το καταστατικό που ισχύει για την ίδια είναι αυτό του 2002. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, επεξεργαστήκαμε ξανά από την αρχή όλες τις καταστατικές τροποποιήσεις τις οποίες και αποστείλαμε εκ νέου στην Έφορο Συντεχνιών, προκειμένου να λάβουμε τη συγκατάθεσή της και να αποφύγουμε πρόσθετες περιπέτειες. Όντως, η Έφορος Συντεχνιών μας ενημέρωσε γραπτώς ότι το σύνολο των τροποποιήσεων που της υποβάλαμε κρίνονται ως ορθές και ότι θα πρέπει να περάσουμε όλες αυτές τις τροποποιήσεις από τη σημερινή ΠΣΓΑ, η οποία είναι και καταστατική, γιΆ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μάλιστα, μου διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με μυστική ψηφοφορία.

 

16. Επανέναρξη του Προγράμματος Επιμόρφωσης Διοικητικών Στελεχών

Η επανέναρξη του Προγράμματος Επιμόρφωσης Διευθυντικών Στελεχών (Βοηθών Διευθυντών) ήταν ένα ακόμα αίτημά μας, που έγινε αποδεκτό από το ΥΠΠ. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι οι Β/Δ δώδεκα (12) ειδικοτήτων, που δεν επιμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θα παρακολουθήσουν από τη νέα σχολική χρονιά το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

 

17. Κανονισμοί Τομποθετήσεων/Μετακινήσεων Μόνιμων Απλών Καθηγητών, Βοηθών Διευθυντών, Βοηθών Διευθυντών Α΄

Μετά από πολλά χρόνια διεργασιών και αδιέξοδων συζητήσεων με το ΥΠΠ, συμφωνήθηκαν με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης κανονισμοί Τοποθετήσεων/Μετακινήσεων για τους Μόνιμους Απλούς Εκπαιδευτικούς και για τους απλούς Βοηθούς Διευθυντές, οι οποίοι θα εφαρμοστούν από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Αυτοί έχουν μάλιστα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΟΕΛΜΕΚ. Σημειώνεται ότι το ΥΠΠ ήταν ανέτοιμο να συζητήσει τους Κανονισμούς για τους Βοηθούς Διευθυντές Α΄. Η ΟΕΛΜΕΚ για να αποτρέψει τις όποιες αυθαιρεσίες στο θέμα των ΒΔ Α΄, ζήτησε από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης να εφαρμοστεί, ενόψει των επικείμενων τοποθετήσεων/μετακινήσεων, η 5ετία σε ένα σχολείο, ακολούθως να κληθούν οι ΒΔ Α΄ να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους και τέλος, αναλόγως των μονάδων τους, να γίνουν οι τοποθετήσεις/μετακινήσεις. Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης με έχει ήδη ενημερώσει προφορικά ότι αποδέχεται την πιο πάνω ομόφωνη θέση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ.

 

18. Οδοιπορικά Εκπαιδευτικών Λειτουργών

Η Οργάνωσή, αφού έλαβε σχετική γνωμάτευση από τον Νομικό της Σύμβουλο για το πιο πάνω θέμα, συναντήθηκε στις 4 Μαϊου 2018 με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, στην παρουσία και εκπροσώπων των άλλων δύο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Στη συνάντηση αυτή η ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την απόφαση του ΤΔΔΠ να τερματίσει την καταβολή των οδοιπορικών στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς, όπως την γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι αυτή «είναι νομικά εσφαλμένη και αντίθετη με το Σύνταγμα, τον Νόμο και τις Αρχές του Διοικητικού Δικαίου».

Θέσαμε, επίσης, συγκεκριμένα ερωτήματα και αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Ωστόσο συγκατανεύσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες πληρωμής των συναδέλφων, έστω και με την υφιαστάμενη πρακτική, για αυτονόητους λόγους. Σημειώνω, επίσης, ότι οι συνεχείς πιέσεις της Οργάνωσης είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοχή της θέσης μας ότι οι συνάδελφοι  δεν πρέπει να επιστρέψουν οποιοδήποτε ποσό αφορά τα οδοιπορικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Αναλόγως των εξελίξεων της επόμενης συνάντησης θα είναι και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε, συμβουλευόμενοι πάντοτε και τον νομικό μας Σύμβουλο.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η λογοδοσία μου. Ασφαλώς και θα μπορούσαν να λεχθούν πολύ περισσότερα, όμως, τα στενά χρονικά πλαίσια δεν μου επιτρέπουν κάτι τέτοιο. ¶λλωστε στη συζήτηση των θεμάτων θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ περισσότερα, για κάποια, τουλάχιστον, από αυτά τα ζητήματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στη Γραμματεία, αλλά και το ΚΔΣ, για την εξαιρετική συνεργασία, την προθυμία, τη διάθεση, την ευελιξία και το εποικοδομητικό πνεύμα που επέδειξαν στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα. Αισθάνομαι έντονα - και θέλω αυτό να το μοιραστώ μαζί σας - ότι αυτό το εξάμηνο το κλίμα στα διάφορα σώματα της ΟΕΛΜΕΚ ήταν καλύτερο από το προηγούμενο και ασφαλώς αυτό είναι ελπιδοφόρο. Και αυτό το πιστώνονται όλα ανεξεραίτως τα μέλη της Γραμματείας και του ΚΔΣ. Όλοι, λοιπόν, μαζί θα πρέπει προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Μάλλον, όχι όλοι, καθώς κάποιοι συνάδελφοι στη Γραματεία και το ΚΔΣ θα μας εγκαταλείψουν, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο προσφοράς στην Οργάνωσή μας. ΣΆ αυτούς, λοιπόν, τους συναδέλφους θέλω να πω ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ. Ελευθερία Θεοδώρου, Μαρία Λίλη, Χρήστο Κουλλά και Ξένια Γιουκκά, πραγματικά σας ευχαριστώ για όσα προσφέρατε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως και προς τους συναδέλφους εκείνους που κλείνουν τον κύκλο της προσφορά τους σε Επαρχικά Σώματα της ΟΕΛΜΕΚ. Οφειλόμενες ευχαριστίες επιτρέψτε μου, λοιπόν, και προς τους Βασίλη Παυλίδη, Γιώργο Γεωργίου, Εύα Τρίαρου, Λευτέρη Ζαχαριουδάκη, Σάββα Περατικό και Κώστα Ιερείδη. Ταυτόχρονα, με την ίδια ζέση και εκτίμηση υποδεχόμαστε τους αντικαταστάτες των πιο πάνω συναδέλφων, οι οποίοι θα συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια για μια ΟΕΛΜΕΚ σοβαρή, δυνατή και υπεύθυνη.

Προτού αφήσω το βήμα και ενόψει του καλοκαιριού, επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε όλους και όλες καλή ξεκούραση και δύναμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις πολλαπλές απαιτήσεις μιας νέας σχολικής χρονιάς, που ήδη μας κτυπά την πόρτα.

Ξανά σας ευχαριστώ και Καλό καλοκαίρι!

 

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ