facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός ΟΕΛΜΕΚ για τη σχολική χρονιά 2018-2019
 
 
 
 
Ημερομηνία: 03-09-2018

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Χαιρετισμός ΟΕΛΜΕΚ για τη σχολική χρονιά 2018/2019

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η νέα σχολική χρονιά 2018/2019 ξεκινά, δυστυχώς, με τους χειρότερους οιωνούς, μετά από το καλοκαίρι που ήταν τραυματικό για το Δημόσιο Σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Οι καταστάσεις που όλοι οι εκπαιδευτικοί βιώσαμε το τελευταίο δίμηνο, με την ενορχηστρωμένη εκστρατεία δυσφήμισης και απαξίωσής μας από μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κυβερνητικών αξιωματούχων,  του Γενικού Ελεγκτή και άλλων είναι πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα.

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αντί να επικεντρωθεί στην επίλυση και διόρθωση υπαρκτών προβλημάτων, για να διασφαλίσει όχι μόνο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αποφάσισε, μονομερώς και ετσιθελικά, να προβεί σε απαράδεκτες περικοπές, στο όνομα ενός δήθεν εξορθολογισμού, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018:

Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου (4 Ιουλίου 2018)

α).       Μείωση των διδακτικών περιόδων που παραχωρούνται για τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τμήματος από δύο σε μία διδακτική περίοδο,

β).        Μείωση των απαλλαγών από τα διδακτικά καθήκοντα στους Καθηγητές, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, από δύο σε μία διδακτική περίοδο,

γ).        Ακύρωση όλων των μειώσεων που παραχωρήθηκαν στους Β.Δ.Α΄ και Β.Δ. ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους και επαναφορά τους στις 10 δ.π. και 14 δ.π. αντιστοίχως,

δ).        Οι νεοεισερχόμενοι καθηγητές θα διδάσκουν, εσαεί, 24 δ.π.

ε).        Οι απαλλαγές των εκλελεγμένων αξιωματούχων της ΟΕΛΜΕΚ, για άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων τερματίζονται.

 

Ως ΟΕΛΜΕΚ, σε στενή και αγαστή συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανατροπή των τετελεσμένων που διαμόρφωσαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις τους. Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή την καταστρατήγηση του θεσμικού διαλόγου, οργανώσαμε δύο μαζικότατες ιστορικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και προσήλθαμε, παρά τις ανοίκειες επιθέσεις που δεχόμασταν όλο αυτό το διάστημα, σε συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης με συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες δυστυχώς απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι πιο πάνω προσπάθειες απέτυχαν, επειδή προσέκρουσαν στη στείρα άρνηση και τους αδέξιους χειρισμούς κυρίως του άμεσα υπεύθυνου γι’ αυτή την κρίση, που δεν είναι άλλος από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος, με προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά, έμεινε πεισματικά προσκολλημένος στις μονομερείς και απαράδεκτες εισηγήσεις του, που:

α). Υπονομεύουν και υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.

β). Καταστρατηγούν και καταργούν ουσιαστικά τον επί δεκαετίες καθιερωμένο θεσμικό διάλογο μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και του ΥΠΠ για εκπαιδευτικά ζητήματα, προ της λήψης οποιασδήποτε απόφασης.

γ). Καταργούν το νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Ν.30(ΙΙΙ)/95 της Κ.Δ) της ενάσκησης του συνδικαλιστικού καθήκοντος, αλλά και τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε και την μετέτρεψε σε Νόμο.

δ). Προκαλούν ανισότητες και διακρίσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και πλήττουν παλαιούς και νέους εκπαιδευτικούς.

 

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Αναμφίβολα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και οι άστοχες και αστόχαστες πολιτικές του. Προβλήματα, τα οποία δεν επιλύονται με τον υποτιθέμενο εξορθολογισμό που προωθείται.

 

Δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Δεν αποδεχόμαστε όμως τη λήψη αποφάσεων με αυταρχικό τρόπο, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς θεσμικό διάλογο. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μέτρα που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείου. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε το ποδοπάτημα της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού, ως εργαζόμενου και ως ανθρώπου.

Τα συλλογικά όργανα και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων έχουν αποφασίσει, ομόφωνα, τον πολυεπίπεδο ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την απόσυρση των ετσιθελικών και απαράδεχτων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Ζητούμε, συνεπώς, τη στήριξη και τη συμπόρευσή σας για  τον αγώνα αυτό, του οποίου στόχοι είναι:

  1. Η προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου.
  2. Ο σεβασμός  στον  θεσμικό διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
  3. Η άρνηση στο ξεπούλημα όσων πετύχαμε τόσα χρόνια με αγώνες και θυσίες προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου, των μαθητών αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών.
  4. Η αντίσταση σε κάθε αντιπαιδαγωγική, αντιεκπαιδευτική και αυταρχική πολιτική.

 

Πάνω απ΄ όλα όμως στοχεύουμε στη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού, στον οποίο οφείλουν όλοι, κ. Υπουργέ της Παιδείας και κ. Γενικέ Ελεγκτή, κατά τον Μ. Αλέξανδρο το «ευ ζην». Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και καθοριστική για τις ζωές των αυριανών πολιτών, των αγαπημένων του μαθητών και, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς απαντώντας στους δύο αξιωματούχους πολέμιους των εκπαιδευτικών: «τι κι αν πολλοί σ΄ έχουνε λησμονήσει; Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί το βάρος που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη…χτίζε σοφέ της ευτυχίας το παλάτι».

 

Με εκτίμηση,

 

Ο  Πρόεδρος                                                          Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                                Μάριος Κανικλίδης

Λευκωσία,   3  Σεπτεμβρίου  2018

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  103-1044.2018

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ