facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς/κηδεμόνες για την κρίση στην Εκπαίδευση
 
 
 
 
Ημερομηνία: 17-09-2018

 

 

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας,

 

Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας, γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για τα παιδιά σας, την εξαιρετικά κρίσιμη αυτή περίοδο για το δημόσιο σχολείο. Γιατί θα θέλαμε αύριο, όπως και τις επόμενες μέρες να είμαστε μαζί με τα παιδιά σας και να τους προσφέρουμε αυτό που αξίζουν: τις καλύτερες συνθήκες μάθησης.

Όμως, κάποιοι φέτος μονομερώς αποφάσισαν ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να «εξορθολογιστεί». Και ετσιθελικά επέβαλαν αυτό που θεώρησαν ως εξορθολογισμό, παραγνωρίζοντας, βασικές αρχές της δημοκρατίας, κάθε έννοια διαλόγου και, κυρίως, τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και το πώς θα έπρεπε μέσα από τη συλλογική σοφία και τις θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες να αντιμετωπιστούν.

Αυτή η επιστολή δεν έχει σκοπό να σας υπενθυμίσει τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου σχολείου, τα οποία κι εσείς, όπως κι εμείς, γνωρίζουμε και που δυσχεραίνουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Με αυτά τα προβλήματα δεν ασχολήθηκαν οι αρμόδιοι το καλοκαίρι που πέρασε. Ασχολήθηκαν μόνο με εξοικονομήσεις εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών σας. Γι’ αυτό και η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με μεγάλες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία, ξεκίνησε χωρίς να έχει μειωθεί ο φόρτος της διδακτέας ύλης των μαθημάτων (παρά τις υποσχέσεις που γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραμε), ξεκίνησε χωρίς να έχουν στελεχωθεί πλήρως τα σχολεία με εκπαιδευτικούς (παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου), ξεκίνησε χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα αναγκαία κατασκευαστικά έργα, για να φοιτούν τα παιδιά σας σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, αυτό το καλοκαίρι δεν έχουν διευθετηθεί σημαντικές εκκρεμότητες που θα επηρεάσουν από τη φετινή χρονιά τα παιδιά σας, όπως είναι για παράδειγμα οι εξετάσεις τετραμήνων, οι οποίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα διεξαχθούν τον φετινό Δεκέμβρη για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου/Τεχνικών Σχολών, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και παρά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για αναβολή ενός έτους.

Αυτή η επιστολή έχει σκοπό να σας μιλήσει για το πλήγμα που δέχθηκε αυτό το καλοκαίρι το Δημόσιο Σχολείο και η μόρφωση των παιδιών σας, λόγω των αποφάσεων που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αποφάσεις που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και εφαρμόστηκαν ετσιθελικά.

Αποφάσεις, που όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα απολύτως πρόβλημα του Δημόσιου Σχολείου, αλλά αντιθέτως προκαλούν άλλα, με δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά σας.

Αποφάσεις, που υποβαθμίζουν την ποιότητα του Δημόσιου Σχολείου, αφού κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι με λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν περισσότερες ώρες στην τάξη θα πετύχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Αποφάσεις, που μειώνουν τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε ως παιδαγωγοί για τις ανάγκες των παιδιών σας. Κι εσείς γνωρίζετε, πως ο χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά σας, δεν είναι μόνο ο χρόνος που ο εκπαιδευτικός τους διαθέτει στην τάξη την ώρα του μαθήματος.

Αποφάσεις, που οδηγούν περισσότερους από 200 εκπαιδευτικούς που εργάζονταν μέχρι πέρσι στην ανεργία.

Αποφάσεις, που συνοδεύτηκαν με μια πρωτοφανή προσπάθεια εξευτελισμού και απαξίωσης των εκπαιδευτικών και υποτίμησης του ουσιαστικού παιδαγωγικού ρόλου που επιτελούν.

Αποφάσεις που συνοδεύτηκαν με μια πρωτοφανή προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας για τη σχολική ζωή, εξίσωσης του διδακτικού με τον εργάσιμο χρόνο και υποβάθμισης της αξίας του εξωδιδακτικού και άλλου παιδαγωγικού έργου, το οποίο γνωρίζετε πόσα πολλά προσφέρει στα παιδιά σας.

Αποφάσεις που στηρίχθηκαν σε επιλεκτικά δεδομένα για τα μαθησιακά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν με τρόπο απαξιωτικό για τους μαθητές μας, παραγνωρίζοντας τις επιτυχίες τους, υποτιμώντας τα πολλαπλά τους ταλέντα και προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των παιδιών σας.

Για όλα τα πιο πάνω, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αποφασίσαμε να αγωνιστούμε.

Για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου! Για να μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά σας με ειλικρίνεια την αξία του διαλόγου και τις αρχές της δημοκρατίας. Για την Αξιοπρέπειά μας και για το δικαίωμα στην Παιδεία που οφείλουμε στα παιδιά! Για τα παιδιά όλων!

Εμείς αυτό το καλοκαίρι δεν ζητήσαμε τίποτα. Ούτε λιγότερες ώρες διδασκαλίας, ούτε περισσότερα χρήματα. Στις 23 Αυγούστου μας προτάθηκαν μισθολογικές αυξήσεις έναντι του χρόνου που αφαίρεσαν από τον χρόνο που διαθέτουμε στα παιδιά σας εκτός τάξης. Τις απορρίψαμε. ΟΜΟΦΩΝΑ!

Διάλογο ζητήσαμε, πριν και όχι μετά τις αποφάσεις. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης, καταθέτοντας προτάσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Τα μέτρα αντίδρασης δεν ήταν για μας ποτέ αυτοσκοπός. Αντιθέτως, επιδιώξαμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα στις ενέργειές μας να τα αποφύγουμε. Άλλοι μας οδήγησαν σε αυτά, για λόγους που πιθανόν να μην έχουν καν σχέση με την εκπαίδευση.

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας,

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου. Δεν θα συναινέσουμε στα σχέδια κάποιων για ένα «χαμηλού κόστους» δημόσιο σχολείο, που δεν θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση στα παιδιά μας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Σας ζητούμε να σταθείτε συμπαραστάτες στον αγώνα μας, που έχει ως στόχο να προστατεύσει άμεσα και μακροπρόθεσμα την παιδεία στον τόπο μας. Σας καλούμε να παραμερίσετε όσους επιχειρούν να συκοφαντήσουν αυτό τον αγώνα.

Να είστε σίγουροι πως με τον αγώνα μας, το όφελος για τα παιδιά σας θα είναι πολύ περισσότερο από αυτά που σας λένε ότι θα χάσουν.

 

 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ     Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ     Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ

Γιάννος Σωκράτους             Φίλιος Φυλακτού             Παναγιώτης Λυσάνδρου

 

Λευκωσία,   14  Σεπτεμβρίου  2018

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Αρ. πρωτ.  103-1119.2018(1)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ