Η Κύπρος συμμετέχει μαζί με το Βέλγιο, τη Δανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Ισπανία στο Πρόγραμμα “Ενσωμάτωση παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα τοπικά Εκπαιδευτικά Συστήματα”. Η χώρα μας, ως εκπρόσωπος και των υπόλοιπων χωρών, είχε προσφάτως προσκληθεί από τη Βελγική Κυβέρνηση σε διήμερη επίσκεψη στο Φλαμανδικό Βέλγιο, με σκοπό να ενημερωθεί τόσο για το Βελγικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενσωμάτωση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία του Βελγίου. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο εν λόγω Πρόγραμμα ο κ. Παντελής Νικολαΐδης, Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης prof Nihad Bunar, επικεφαλής του Προγράμματος, η εκπρόσωπος της ETUCE Paola Cammilli, καθώς και διμελές κινηματογραφικό συνεργείο.
Πρώτη μέρα της επίσκεψης (7 Νοεμβρίου 2018)
Συνάντηση με τη σχολική διεύθυνση σε Δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Αμβέρσας:
- Η διεύθυνση του σχολείου παρουσίασε:
- Το πολιτικό σύστημα του Βελγίου
- Το εκπαιδευτικό σύστημα του Βελγίου
- Το διοικητικό σύστημα του σχολείου τους:
- Πλήρως αυτοδιοικούμενο σχολείο
- Σχέσεις με το προσωπικό και μαθητές
- Επίσκεψη στις τάξεις, καθώς και στις εγκαταστάσεις του σχολείου
- Συνομιλία με καθηγητές και μαθητές
- Επίσκεψη στο εστιατόριο του σχολείου, όπου σιτίζονται όλοι οι μαθητές
- Συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες
- Επίσκεψη σε σχολείο για Ενήλικες
Δεύτερη μέρα της επίσκεψης (8 Νοεμβρίου 2018)
Επίσκεψη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αμβέρσα:
- Συνάντηση με τη Διεύθυνση του σχολείου
- Συνάντηση με τους καθηγητές
- Επίσκεψη στις τάξεις
Τελικές συσκέψεις στα Γραφεία της ETUCE στις Βρυξέλλες και συζήτηση με κοινωνικούς εταίρους :
- Βελγικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας
- Βελγικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
- Ομοσπονδία εργοδοτών (EFEE)
Συμπερασματικά, η εν λόγω εκπαιδευτική αποστολή κρίνεται, στο σύνολό της, ως απόλυτα χρήσιμη και εποικοδομητική, γιατί είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε άμεση επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα του Βελγίου και να πάρουμε γνώση και εμπειρίες, τόσο από τις γενικές εκπαιδευτικές πρακτικές, όσο και από τον τρόπο διαχείρισης των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία.
Τέλος, στο περιθώριο των δραστηριοτήτων μας είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε κατ’ ιδίαν τη Διευθύντρια της ETUCE Susan Flocken για τα πρόσφατα γεγονότα που είχαν συμβεί στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Η κα Flocken, η οποία απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξή της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τη στήριξή της στους Κύπριους εκπαιδευτικούς. Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί για στην επερχόμενη διάσκεψη της ETUCE στην Αθήνα.