facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Εκπαίδευση για τον ψηφιακά δημοκρατικό πολίτη στην εποχή του Διαδικτύου (2 Απριλίου 2019, Βερολίνο)
 
 
 
 
Ημερομηνία: 10-06-2019

 

Στις 2 Απριλίου 2019, η ETUCE πραγματοποίησε στο Βερολίνο την τρίτη  διάσκεψη ETUCE, EFEE (European Federation of Education Employers)  και ESHA (European School Heads Association) στο πλαίσιο του project.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε με τη βοήθεια και υποστήριξη της Γερμανικής Εκπαιδευτικής Οργάνωσης και εταίρου του προγράμματος , GEW. Την ΟΕΛΜΕΚ αντιπροσώπευσε ο Αντιπρόεδρος Παντελής Νικολαϊδης και ο Ταμίας Λάκης Γαβριήλ.

Τα κυριότερα συμπεράσματα ήταν ότι χρειάζεται:

  • επαρκής και σύγχρονη σχολική υποδομή και εξοπλισμός.
  • επαρκής και σχετική κατάρτιση εκπαιδευτικών.
  • η τεχνική υποστήριξη στην τάξη είναι καθοριστικής σημασίας για την  εκπαίδευση ενός ψηφιακά ενημερωμένου δημοκρατικού πολίτη.
  • οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι στα αναλυτικά προγράμματα δεν υπάρχει ικανοποιητική σύνδεση με τη χρήση των ΤΠΕ.

 

Περίπου 40 συμμετέχοντες από το Βέλγιο, την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Τουρκία, συμμετείχαν στη διάσκεψη.

 

Παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της on line έρευνας των οργανώσεων ETUCE, EFEE και ESHA:

  • ο ερευνητής του project Dominque Danau ανέφερε ότι, οι κυριότερες προκλήσεις όσον αφορά τη διδασκαλία της ψηφιακής δημοκρατίας και της ηλεκτρονικής ασφάλειας είναι η μη πρόσβαση σε διδακτικό υλικό και αποδεικτικά στοιχεία και πως η  επεξεργασία των  πληροφοριών από προερχόμενες  πηγές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη για ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Επίσης, πρόβλημα είναι ότι τα ΤΠΕ δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένα στα Αναλυτικά Προγράμματα, ώστε να βοηθούν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
  • Η Elizabeth Milovidov από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έδωσε μια εικόνα για διάφορα υλικά και οδηγούς που παράγονται από τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο του project  «Εκπαίδευσης του Ψηφιακά Ενημερωμένου Πολίτη».
  • Η Catherine Lowry-O'Neil, School for  Lifelong learning of ‘Waterford Institute of Technology’ (Ireland), υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της παιδείας για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και την αποτροπή της κακοποίησης και του ρατσισμού.

 

Στις ομάδες εργασίας, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη  χρήση των ΤΠΕ και των κοινωνικών δικτύων, στο πλαίσιο του ψηφιακά δημοκρατικού πολίτη και το πώς παρέχονται καλές πρακτικές και λύσεις.

 

Οι εκπρόσωποι της ETUCE, EFEE και ESHA από τη Δανία, την Κροατία και το Βελγίου , καθώς και ο Martin Schmalzried από την COFACE Families Europe, παρουσίασαν επιπλέον καλές πρακτικές και λύσεις που περιλαμβάνουν την ενημέρωση μαθητών και γονιών.

 

Οι καλές αυτές πρακτικές θα συμπεριληφθούν σε  Open Online (MOOC) που προετοιμάστηκε από το European Inter-University Center for Human Rights and Digitalisation.

 

Το project ολοκληρώνεται με  τελική διάσκεψη στη Βαρσοβία, στις 14-15 Νοεμβρίου 2019.

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ