facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημερωτικό δελτίο αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας με τον ΥΠΠΑΝ
 
 
 
 
Ημερομηνία: 10-04-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Αγαπητοί/-ες συνάδελφοι/-ισσες,

 

Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ είχε την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προκειμένου να συζητήσει μαζί του μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που άπτονται, κατά κύριο λόγο, της Λειτουργίας των Σχολείων και της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, εν μέσω έκτακτων συνθηκών, που βιώνει η χώρα μας.

 

Η ΟΕΛΜΕΚ επισήμανε την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν οι Καθηγητές/-τριες από την πρώτη μέρα αναστολής των μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, για να ξεπεράσουν τα πρακτικά, λειτουργικά, διαδικαστικά και όχι μόνο προβλήματα που αναφύονται καθημερινά, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο, προς τις χιλιάδες των μαθητών/-τριών τους, η οποία αναγνωρίστηκε από τον ΥΠΠΑΝ. Σημείωσε, περαιτέρω, ότι μέσω ασύγχρονης επικοινωνίας αρχικά και σταδιακά σύγχρονης, οι Καθηγητές/-τριες βρίσκονται συνεχώς κοντά στους/στις μαθητές/-τριες τους με στόχο να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο και μέσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες και κρίσιμες στιγμές που βιώνει η χώρα μας, αλλά και η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, η θετική αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, οφείλεται, κυρίως, στον επαγγελματισμό, το φιλότιμο και στην τιτάνια προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά ασφαλώς και στη συνεργασία και τις προσπάθειες των μαθητών των γονέων/κηδεμόνων τους, παρά τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

 

Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ παρουσίασε στον Υπουργό Παιδείας τα πρακτικά, λειτουργικά, διαδικαστικά και όχι μόνο προβλήματα που προκύπτουν  καθημερινά, στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να επιτελέσουν το έργο τους. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά σε σειρά προβλημάτων, που χρήζουν άμεσου χειρισμού και επίλυσης:

 

  • Καταιγισμός των σχολείων και των εκπαιδευτικών με εγκυκλίους και οδηγίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες.
  • Αβεβαιότητα που συνεχίζει να υφίσταται στο θέμα της εξεταστέας ύλης, η οποία επιβάλλεται άμεσα να καθοριστεί επακριβώς, κυρίως, για την Γ΄ Λυκείου.
  • Αριθμός μαθητών/-τριών που αδυνατεί να παρακολουθήσει μαθήματα είτε γιατί δεν έχει τα προαπαιτούμενα (ηλεκτρονικές συσκευές, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.λπ.) για την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση είτε για διάφορους άλλους λόγους.
  • Διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μεταξύ των σχολικών μονάδων, οι οποίες πολλές φορές εκφεύγουν του μέτρου και της φιλοσοφίας της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.
  • Αντιπαιδαγωγική προσπάθεια κάποιων να εφαρμοστεί το κανονικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα μέσω της τηλεκπαίδευσης, η οποία αγνοεί τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συνεχή έκθεση μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών σε οθόνες οπτικής απεικόνισης.
  • Η απαράδεκτη προσπάθεια κάποιων να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα, ως συνδιαχειριστές, για σκοπούς ιεραρχικού ελέγχου και επιτήρησης, αγνοώντας τα όσα προνοούνται θεσμικά για τα προσωπικά δεδομένα.

 

Η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε ότι η περίοδος του Πάσχα που ακολουθεί, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Υπουργείο να προχωρήσει στην επίλυση όλων των πιο πάνω προβλημάτων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να συνεχιστεί η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μετά τις γιορτές και για χρόνο που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα.

 

Ειδικότερα, συζητήθηκε με τον Υπουργό το θέμα της μείωσης του ενδιαφέροντος των  μαθητών, εξαιτίας της ψυχολογικής κόπωσης, του βεβαρημένου σχολικού προγράμματος και των συνθηκών εντός των οποίων πραγματοποιείται η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

 

Ως εκ τούτου,  τις δύο εβδομάδες των εορτών του Πάσχα, δεν θα εφαρμοστούν τα προγράμματα που έχουν διαμορφώσει τα σχολεία, προσφέροντάς στους/στις μαθητές/-τριες εκείνες τις ανάσες που χρειάζονται ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευχέρεια να διατηρήσουν την επαφή με τους/τις μαθητές/-τριες τους με τον τρόπο που αυτοί θα επιλέξουν.

 

Επιπροσθέτως, διευκρινίστηκαν και τα πιο κάτω ζητήματα:

 

  • Ατομικά Δελτία: Θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Γραμματείες των σχολείων από τους εκπαιδευτικούς χωρίς υπογραφή. Θα υπογραφούν από τους ίδιους, όταν αυτοί επιστρέψουν κανονικά στις σχολικές τους μονάδες, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

 

  • Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Λειτουργών: Ο πρώτος κύκλος των μεταθέσεων θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου του 2020 και όχι εντός Απριλίου.

 

  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (βλ. Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης, Μόνιμοι επί δοκιμασία, μόνιμοι εκπαιδευτικοί κ.λπ.): Η ΟΕΛΜΕΚ θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μη θυματοποιηθεί κανένας συνάδελφος/-ισσα.

 

  • Παραχώρηση Tablets σε μαθητές/-τριες: Όσοι μαθητές/-τριες παραλάβουν tablets θα τα επιστρέψουν στις σχολικές τους μονάδες στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

  • Προαγωγές Εκπαιδευτικών Λειτουργών: Η διαδικασία προαγωγών θα συνεχιστεί αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων. Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους έγκαιρα.

 

  • Μαθήματα που γίνονται στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Οι μαθητές/-τριες που εμπίπτουν στο πιο πάνω πλαίσιο θα στηρίζονται σε λελογισμένο χρόνο, στο πλαίσιο της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Το ΥΠΠΑΝ θα μελετήσει ξανά το θέμα και θα επανέλθει.

 

 

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους και όλες Καλό Πάσχα και κάθε προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία! Είθε το συντομότερο ο τόπος μας και η ανθρωπότητα να βγουν νικητές από αυτό τον ανελέητο πόλεμο με την πανδημία.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο  Πρόεδρος                                                                   Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                                      Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Λευκωσία,  10  Απριλίου 2020

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Αρ. πρωτ. 0311-285.2020

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ