facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Οδηγίες ΟΕΛΜΕΚ προς τα μέλη της ενόψει της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων
 
 
 
 
Ημερομηνία: 16-05-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Οδηγίες ΟΕΛΜΕΚ προς τα μέλη της ενόψει της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων

 

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/-σσες,

 

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και των σχετικών εγκυκλίων του ΥΠΠΑΝ, από την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης για τους μαθητές/τριες των Γυμνασίων. Στα σχολεία επανέρχονται και οι Καθηγητές/-τριες που διδάσκουν στο Γυμνάσιο, οι οποίοι φρόντισαν, με την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού, να μην αποκοπούν ποτέ οι συγκεκριμένοι μαθητές-/τριες από τη μαθησιακή διαδικασία.

Ως ΟΕΛΜΕΚ τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, στον βαθμό που μας αναλογεί, τόσο στην επιστροφή στην κανονικότητα όσο και στην επανεκκίνηση του Κράτους και της οικονομίας. Εξακολουθούμε όμως να θεωρούμε αχρείαστο το ρίσκο που προκύπτει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για επιστροφή των μαθητών στα Γυμνάσια από την ερχόμενη Πέμπτη. Για την Οργάνωσή μας εκείνο που προέχει ενόψει της επαναλειτουργίας των πιο πάνω τάξεων είναι η διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού και γενικά της Δημόσιας Υγείας.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η ΟΕΛΜΕΚ δεν πρόκειται να δεχτεί καμία έκπτωση στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και άλλων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

 

Ως εκ τούτου, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων για όλους τους/τις μαθητές/-τριες, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας μεταφέρουμε τα εξής:

 

1. Καλούμε τις Διευθύνσεις των Γυμνασίων και τους συναδέλφους, να ενεργοποιήσουν άμεσα την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Σχολείου και μετά από έλεγχο να συμπληρώσουν σχετικό έντυπο που θα αποστείλει η Οργάνωσή μας στα σχολεία και που άπτεται ζητημάτων ασφάλειας και υγείας.

 

2. Καλούμε τα μέλη μας να μην εκτελούν οδηγίες που εξόφθαλμα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των ίδιων αλλά και των μαθητών/-τριών και να ενημερώνουν αμέσως την ΟΕΛΜΕΚ για οποιαδήποτε παραβίαση των πρωτοκόλλων και οδηγιών ασφάλειας και υγείας.

 

3. Αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών από την 21η Μαϊου 2020, και τα μαθήματα που θα διδάσκονται στο Γυμνάσιο, θέση της Οργάνωσής μας είναι η διδασκαλία των μαθημάτων να γίνεται κατά τρόπο αναλογικό τόσο για τα εξεταζόμενα όσο και για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα. Η θέση αυτή τέθηκε από την ΟΕΛΜΕΚ στην τηλεσύσκεψη που έγινε με τον Υπουργό Παιδείας, την Τετάρτη 13.5.2020.

 

4. Εξετάσεις ECDL: Θέση της ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα αυτό είναι ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις ECDL, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθούν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου. Η προετοιμασία/διδασκαλία των μαθητών για τις εξετάσεις αυτές, απαιτεί μετακίνηση των μαθητών από τις κανονικές τους τάξεις στις αίθουσες της Πληροφορικής, γεγονός το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σημειώνουμε ότι το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και οι συστάσεις του ΥΠΠΑΝ προς τους Διευθυντές/-τριες των Σχολείων αναφέρει σχετικά τα εξής:

  • Ο/Η κάθε μαθητής/μαθήτρια θα έχει το δικό του θρανίο, το οποίο θα χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι μαθητές/μαθήτριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θρανίο άλλου παιδιού.

  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντικειμένων όπως μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από άλλους».

Θεωρείται, βεβαίως, αυτονόητο ότι το μάθημα της Πληροφορικής θα διδάσκεται εντός των κανονικών αιθουσών διδασκαλίας, όπως και τα υπόλοιπα μη εξεταζόμενα μαθήματα.

 

5. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που έχουν την ευθύνη φροντίδας  παιδιών  ηλικίας μέχρι 15 ετών ή και παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας, η Οργάνωσή μας θα επανέλθει με νέες οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με το άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, καθώς επίσης και του τρόπου που θα λειτουργήσουν, με την εναλλαγή των δύο ομάδων μαθητών ανά εβδομάδα.

 

Σημειώνουμε ότι, όπου μπορούν να γίνουν ικανοποιητικές για τους επηρεαζόμενους συναδέλφους διευθετήσεις στον καταρτισμό του Ωρολογίου Προγράμματος, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν στα σχολεία και να διεκπεραιώσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα, αυτές μπορούν να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν θα γίνει με τη μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο, ούτε και με απαράδεκτους εκβιασμούς που δέχονται από χθες, σε παράβαση του Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας.

 

6. Καλούμε τους/τις Διευθυντές/-τριες μέλη της ΟΕΛΜΕΚ να σεβαστούν τις οδηγίες της ΟΕΛΜΕΚ και να στηρίζουν αλλά και να συνδράμουν με κάθε τρόπο όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς. Οι συνθήκες που όλοι βιώνουμε, απαιτούν συναδελφική αλληλεγγύη για αντιμετώπιση των ετσιθελικών και προκλητικών αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

 

Η Οργάνωσή μας, συγχαίρει για μία ακόμη φορά τους συνάδελφους για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα για τη μαθησιακή στήριξη των μαθητών, εφαρμόζοντας τη σύγχρονη αλλά και ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ιδιαίτερα, η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους συνάδελφους καθηγητές της Πληροφορικής, οι οποίοι την περίοδο αυτή βρίσκονταν σε συνεχή και διαρκή δράση επιμορφώνοντας και στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους υπόλοιπους συναδέλφους, για τη χρήση των ψηφιακών μέσων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ευχαριστίες, επίσης, η Οργάνωσή μας εκφράζει και προς τους προγραμματιστές των σχολείων, που παρά τις πολλές δυσκολίες και τους αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς του Υπουργείου, προέβαιναν τάχιστα στον καταρτισμό ωρολογίων προγραμμάτων θυσιάζοντας αμέτρητες ώρες, για να μπορέσει να λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και στους/στις  Διευθυντές/-τριες και Διευθυντικές ομάδες των σχολείων για το δύσκολο έργο που επιτέλεσαν την περίοδο αυτή και τη στήριξη που παρείχαν στους εκπαιδευτικούς.

 

Με δεδομένο ότι εκκρεμούν απαντήσεις από το ΥΠΠΑΝ για διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και ζητήματα που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και όσους έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, η Οργάνωση μας θα επανέλθει με νεότερες οδηγίες, όταν λάβει τις συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε ότι πρώτιστο μέλημά μας, ενόψει της επαναλειτουργίας και των υπόλοιπων τάξεων, είναι η διαφύλαξη και προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικά κάθε εργαζόμενου εντός του σχολικού χώρου και κατ΄ επέκταση της Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μονομερείς αποφάσεις ή αποφάσεις που εκφεύγουν των όσων συμφωνούνται κατά καιρούς με το ΥΠΠΑΝ και ακολούθως αθετούνται από το ίδιο.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, σας καλούμε να εφαρμόσετε πιστά τις πιο πάνω οδηγίες, να μην υποκύψετε σε ενδεχόμενες πιέσεις ή εκβιασμούς, απ΄ όπου και αν προέρχονται, προκειμένου να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, την οποία κάποιοι προσβάλλουν αδιάλειπτα δοκιμάζοντας την υπομονή μας.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                              Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Λευκωσία,   15  Μαΐου  2020

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 103-352.2020

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ