facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΟΕΛΜΕΚ: Δεν αποδεχόμαστε τη διαφοροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των Λυκείων
 
 
 
 
Ημερομηνία: 14-10-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο ΥΠΠΑΝ, με την παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, στην οποία ο Υπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε αιφνιδιαστικά για ειλημμένες αποφάσεις, τόσο του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον περιορισμό της πληρότητας των σχολικών λεωφορείων στο 50%, όσο και για την συνεπακόλουθη απόφαση του ΥΠΠΑΝ να διαφοροποιήσει τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης σε δύο επαρχίες, Λάρνακας και Αμμοχώστου, για 15 μέρες, χωρίς να αποκλειστεί η επέκταση του μέτρου και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Η ΟΕΛΜΕΚ αντιλαμβάνεται πλήρως την κρίσιμη συγκυρία και τα προβλήματα που δημιουργούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, που δυστυχώς επιδεινώνονται. Θεωρούμε, όμως, ότι οι πιο πάνω αποφάσεις αντί να επιλύσουν θα δημιουργήσουν πολλαπλά πρόσθετα προβλήματα.

Κατ’ αρχάς διερωτώμαστε, γιατί από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ενώ ήταν ορατός ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων, δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού λεωφορείων, ώστε να μεταφέρονται οι μαθητές/τριες μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην περίπτωση που απαιτηθεί ο περιορισμός της πληρότητας επιβατών. Δυστυχώς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αποτελεί τον μοναδικό τομέα, στον οποίο δεν έγινε η απαιτούμενη προεργασία (π.χ. ψηφιακή αναβάθμιση σχολείων).

Παράλληλα, τονίζουμε ότι η ξαφνική διαφοροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των σχολείων με βεβαιότητα θα προκαλέσει τεράστιες ή/και ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές (αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων, εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ταυτόχρονα σε Γυμνάσια και Λύκεια, εκπαιδευτικοί τοποθετημένοι σε διαφορετικές επαρχίες, εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν το πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης, γονείς με παιδιά σε Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά κ.ά.). Σημειώνουμε δε, ότι η όποια σκέψη για εφαρμογή των εν λόγω ωραρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα θα προσέκρουε στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται τις συγκεκριμένες ώρες, η οποία θα καθιστούσε αδύνατη την έγκαιρη διεξαγωγή των δρομολογίων.

Για όλους τους πιο πάνω και πολλούς άλλους λόγους, η πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να διαφοροποιήσει τα  ωράρια λειτουργίας των σχολείων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Διαφωνούμε κάθετα με την πρόκληση όλων αυτών των προβλημάτων και της αναστάτωσης, για δύο εβδομάδες, με τη δικαιολογία ότι δήθεν δεν υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να εξευρεθούν κατόπιν διαβούλευσης ρεαλιστικές λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των υφιστάμενων δεδομένων, αντί να ανακοινώνονται αποφάσεις, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα έρχονται να λύσουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Οργάνωσή μας είναι έτοιμη και θα ζητήσει άμεσα συναντήσεις με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο για να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας, όπως τους εκφράσαμε και χθες στο Υπουργείο, όσο και για να καταθέσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, με στόχο να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές υπό τις περιστάσεις λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θέμης Πολυβίου                                 Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,  14  Οκτωβρίου  2020

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  0311-906.2020

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ