facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2019–2020
 
 
 
 
Ημερομηνία: 02-09-2019

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Προς Διευθυντές / Διευθύντριες

Καθηγητές / Καθηγήτριες

Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(Με την παράκληση να αναγνωστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)

 

 

Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2019–2020

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει σ’ όλους τους συναδέλφους εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε στο νέο επαγγελματικό τους χώρο τους πέραν των 200 νέους συναδέλφους που έχουν μονιμοποιηθεί στη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς, επίσης, και όλους τους έκτακτους / συμβασιούχους συναδέλφους που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σχολείο τη νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020.  Τους καλούμε να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, το θεσμικό όργανο των Εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζεται, τους διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους καθώς επίσης και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Οι συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, είναι αναμφισβήτητα διαφορετικές σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά την οποία, εξαιτίας των μονομερών και ετσιθελικών αποφάσεων του Υπουργού Παιδείας και του Υπουργικού Συμβουλίου, βιώσαμε όλοι μας μια πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά δρώμενα κρίση.  Οι δυναμικές αντιδράσεις των ηγεσιών των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, αλλά και σύσσωμης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τις δυο μεγαλειώδεις πορείες / συγκεντρώσεις, την 48ωρη απεργία, την αγωνιστική και σταθερή στάση που τηρήσαμε καθόλη τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου, δικαίωσαν τον αγώνα μας και απεδείχθη ότι μια ισχυρή ΟΕΛΜΕΚ, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μπορεί να πετύχει πολλά προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικά του Δημόσιου Σχολείου.

 

Έτσι, από τη νέα σχολική χρονιά:

 

 • Επανέρχεται το δίωρο του Υπεύθυνου Τμήματος για όλες τις τάξεις.

 

 • Επανέρχονται για όλους τους Καθηγητές (συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιοριζομένων) οι μειώσεις των δύο (2) διδακτικών περιόδων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους δηλαδή στα 8, 16 και 21 χρόνια.

 

 • Επανέρχονται οι μειώσεις των δυο περιόδων στους Βοηθούς Διευθυντές με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους στα 5 και 11 χρόνια.

 

 • Οι Β.Δ.Α’ από τώρα και στο εξής, θα αρχίζουν με εννέα (9) διδακτικές περιόδους και θα παραμείνουν με το ίδιο καθεστώς καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη θέση.  Νοείται ότι, όσοι Β.Δ.Α’ βρίσκονται στις 8 δ.π., παραμένουν στις ίδιες διδακτικές περιόδους.

 

Η επαναφορά των πιο πάνω συνέτεινε σημαντικά στον επαναδιορισμό όλων των συναδέλφων μας, οι οποίοι κατά την περσινή σχολική χρονιά και εξαιτίας των απαράδεκτων αποφάσεων του ΥΠΠ, δυστυχώς, εκατοντάδες συνάδελφοι απώλεσαν την εργασία τους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά προβλήματα και εκκρεμότητες που έχουμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε με στόχο την επίλυση τους ή τη δρομολόγηση των λύσεων τους για μια καλύτερη Δημόσια Παιδεία, για ένα ασφαλές εργασιακό και μαθησιακό περιβάλλον για Καθηγητές και μαθητές, είναι πολλά και δεν είναι δυνατόν να τα απαριθμήσουμε.

 

Η Οργάνωσή μας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα σχολική χρονιά 2019/2020, προγραμμάτισε σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Παιδείας και άλλους αξιωματούχους του ΥΠΠ ενώπιον των οποίων κατέθεσε προς συζήτηση, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την παραβατικότητα, τις συνθήκες εργασίας των Εκπαιδευτικών και βεβαίως την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.

 

 • Λήψη ουσιαστικών, πλέον, μέτρων για πάταξη της παραβατικότητας εντός των σχολικών χώρων
 • Δημιουργία τάξεων υποδοχής για τους αλλόγλωσσους μαθητές
 • Επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην 4η Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού στην Α’ Λυκείου, αλλά και παρόμοια προβλήματα στην 5η και 6η κατεύθυνση στην Β’ και Γ’ Λυκείου
 • Αξιολόγηση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων
 • Αξιολόγηση των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων, η οποία εκκρεμεί από το φθινόπωρο του 2018
 • Επίσπευση των διαδικασιών για νομοθετική ρύθμιση της «Ενιαίας Εκπαίδευσης», η οποία θα περιλαμβάνει πρόνοιες για τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
 • Τοποθέτηση κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις κακές καιρικές συνθήκες
 • Βελτίωση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων (χρήση κινητών τηλεφώνων, αποβληθέντες μαθητές κ.λπ)
 • Νομοθετική ρύθμιση των Κανονισμών τοποθετήσεων/μετακινήσεων των Καθηγητών, των Β.Δ. και των Β.Δ.Α’ και δημιουργία Κανονισμών τοποθετήσεων/μετακινήσεων για τους Διευθυντές
 • Επαναφορά της πρακτικής που ίσχυε παλαιότερα για την καταβολή οδοιπορικών σε καθηγητές που μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες Επαρχίες.

 

Οφείλουμε, δυστυχώς, να ομολογήσουμε ότι η παρελκυστική πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο το ΥΠΠ διαχειρίζεται και προσεγγίζει τα πιο πάνω σημαντικά ζητήματα και άλλα εκπαιδευτικής φύσεως θέματα, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομη επίλυσή τους.

 

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία εκφράζουμε, επίσης, για τη νέα δομή και το νέο τρόπο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ). Οι μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει χωρίς διάλογο με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και τους γνώστες του αντικειμένου στη διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας της ΟΑΠ, υποχρέωσαν σε παραίτηση όλα  σχεδόν τα εξειδικευμένα στελέχη της ομάδας αυτής, που είχε ως αποστολή, μεταξύ άλλων δράσεων, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση ακραίων παραβατικών συμπεριφορών. Η Οργάνωσή μας θα παρακολουθεί στενά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και δεν θα διστάσει να προβεί σε έντονες αντιδράσεις σε περίπτωση που διαπιστώσει υποβάθμιση ή αναποτελεσματικότητα του σημαντικού αυτού θεσμού.

 

Αναφορικά με την παραβατικότητα, αποτελεί θετική εξέλιξη το μέτρο της τοποθέτησης «Επιτηρητών ασφαλείας», από τη νέα σχολική χρονιά, για την προστασία των σχολικών μονάδων σε όλα τα Λύκεια, τα εξατάξια σχολεία και τις Τεχνικές Σχολές. Απαίτηση της Οργάνωσής μας, είναι όπως η τοποθέτηση «Επιτηρητών ασφαλείας» επεκταθεί και στα Γυμνάσια.

 

Από τις πιο σημαντικές προτεραιότητές μας είναι η συνταξιοδοτική αποκατάσταση των συναδέλφων μας που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011.  Η Οργάνωσή μας καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην κυβερνητική πλευρά για την καθυστέρηση και την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Οργάνωσή μας, με δική της πρωτοβουλία, διευθέτησε κοινές συναντήσεις με τις Οργανώσεις ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ - ΣΑΚ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη σοβαρή αυτή συνταξιοδοτική εκκρεμότητα, η οποία επηρεάζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και κρατικούς υπαλλήλους.

Η ΟΕΛΜΕΚ σε συνεργασία με την ΠΟΕΔ και την ΟΛΤΕΚ έχει ήδη αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης των Κομμάτων για το ζήτημα αυτό με στόχο τη δίκαιη επίλυσή του, το συντομότερο δυνατό. Αναφορικά με το αίτημά μας, για πρόωρες αφυπηρετήσεις, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, για μία μόνο χρονιά, σας πληροφορούμε ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για Νομοτεχνικό Έλεγχο. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η πρόταση αυτή θα καλύψει όσους ενδιαφέρονται να αφυπηρετήσουν τη σχολική χρονιά 2019/2020.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και δύσκολα και απαιτούν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες για προώθηση και επίλυσή τους. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πολιτικές που πλήττουν και υπονομεύουν το Δημόσιο Σχολείο και επηρεάζουν αρνητικά το εργασιακό καθεστώς και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ως Οργάνωση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και αγωνιστικής διεκδίκησης  και πάντοτε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

 

Απευθύνουμε σε όλους τους συναδέλφους προσκλητήριο στήριξης και συμπόρευσης, για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο για τα παιδιά μας και τα δικαιώματα των καθηγητών.

 

Τέλος, σας ευχόμαστε ξανά κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

 

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                                     Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Λευκωσία,     2  Σεπτεμβρίου  2019

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΟΕΛΜΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (2019-2020)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ