facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ανακοίνωση ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων
 
 
 
 
Ημερομηνία: 08-05-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αναφορικά με τη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, και σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων που ανακοινώθηκαν σ’ αυτή, η ΟΕΛΜΕΚ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΔΣ ημερομηνίας 7 Μαΐου 2020, αναφέρει τα ακόλουθα:

 

1. Aιφνιδιαστικά πληροφορηθήκαμε το άνοιγμα όλων των τάξεων από την Α’ Γυμνασίου μέχρι την Β’ Λυκείου στις 21 Μαΐου, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση της Οργάνωσης και ενώ οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας, στις τηλεδιασκέψεις που προηγήθηκαν ήταν διαμετρικά αντίθετες.

 

2. Πρόκειται σαφέστατα για πολιτικές αποφάσεις οι οποίες, με βάση και σημερινές δηλώσεις μελών της επιδημιολογική ομάδας, δεν βασίστηκαν στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε σε αλλότρια κίνητρα και πιέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως η ίδια διακήρυσσε εμφατικά το προηγούμενο διάστημα ή/και με εκπαιδευτικούς στόχους. Ως εκ τούτου, η ευθύνη για τις βεβιασμένες και πρόχειρες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και οι όποιες επιπτώσεις τους, περιλαμβανομένων αστικών και ποινικών ευθυνών, βαραίνουν αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία.

 

3. Καταγγέλλουμε τους χειρισμούς του Υπουργού Παιδείας, όχι μόνο σχετικά με τη χθεσινή απόφαση, αλλά γενικότερα για τη διαχείριση του προβλήματος τις τελευταίες 60 περίπου ημέρες. Οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί του, όλο αυτό το διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση αχρείαστης αναστάτωσης και αβεβαιότητας στον χώρο της Εκπαίδευσης. Είναι πλέον σαφές ότι η αξιοπιστία του εν λόγω Υπουργού έχει τρωθεί, όχι μόνο στα μάτια του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ επικαλείται συνεχώς τον διάλογο λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να διαβουλευτεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και περιορίζεται στην ενημέρωση των φορέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατόπιν εορτής.

 

4. Εξακολουθούμε να θεωρούμε μεγάλο τον κίνδυνο που προκύπτει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για επάνοδο των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και οι ασάφειες για την υγεία και ασφάλεια από το πρώτο βήμα επανόδου στα σχολεία και ακόμη περισσότερα τα ερωτήματα και οι ανησυχίες με τη μαζική επιστροφή σαράντα και πλέον χιλιάδων μαθητών/-τριών της Μέσης Εκπαίδευσης από την 21η Μαΐου.

 

Ως εκ τούτου:

 

  • Τονίζουμε εμφατικά ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απολύτως έκπτωση στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και άλλων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

 

  • Η ΟΕΛΜΕΚ θα παρακολουθεί στενά την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγείας και θα είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε παραβίασή τους. Καλούμε, συνεπώς, τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους  συναδέλφους, να ενεργοποιήσουν άμεσα την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Σχολείου και μετά από έλεγχο να συμπληρώσουν σχετικό έντυπο που θα τους αποστείλει η Οργάνωση πολύ σύντομα. Νοείται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ενημερώνει αμέσως τη Γραμματεία της Οργάνωσης για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα  παρουσιαστεί.

 

  • Με δεδομένο ότι εκκρεμούν απαντήσεις τόσο από το ΥΠΠΑΝ, όσο και από την Επιστημονική Επιτροπή για σειρά ερωτημάτων που έθεσε η Οργάνωση και που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, η Οργάνωση θα επανέλθει και θα αξιολογήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει νέες αποφάσεις.

 

Κλείνοντας δηλώνουμε ξεκάθαρα, για μια ακόμα φορά, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο το υπέρτατο αγαθό της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικά κάθε εργαζόμενου εντός του σχολικού χώρου και κατ΄ επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                        Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                  Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Λευκωσία,   7  Μαΐου  2020

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311-335.2020

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ