facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2020–2021
 
 
 
 
Ημερομηνία: 04-09-2020

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Προς Διευθυντές / Διευθύντριες

Καθηγητές / Καθηγήτριες

Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(Με την παράκληση να αναγνωστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)

 

Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2020–2021

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει σ’ όλους τους συναδέλφους εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε στο νέο επαγγελματικό τους χώρο τους 164 νέους συναδέλφους που έχουν μονιμοποιηθεί στη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς, επίσης, και όλους τους έκτακτους / συμβασιούχους συναδέλφους που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σχολείο τη νέα σχολική χρονιά 2020 – 2021.  Τους καλούμε να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, το θεσμικό όργανο των Εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, που, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζεται, τους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους καθώς επίσης και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Οι συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά είναι αναμφισβήτητα πολύ διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες ένεκα της πανδημίας, η οποία, δυστυχώς, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, καθιστώντας το έργο εκπαιδευτικών και μαθητών εξαιρετικά δύσκολο. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ειδικά από τις 13 Μαρτίου 2020, με την αναγκαστική αναστολή της κανονικής φοίτησης των μαθητών, απέδειξαν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά, πράγμα το οποίο οφείλεται σε εσάς τους εκπαιδευτικούς, στις διευθύνσεις των σχολείων αλλά και στις παρεμβάσεις και στους υπεύθυνους χειρισμούς της Οργάνωσής μας, που συνεχώς βρισκόταν επί ποδός για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που συνεχώς αναφύονταν.

 

Τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, μεταξύ άλλων:

  • Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τους καθηγητές / καθηγήτριες που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, αλλά και τους συνάδελφους που είχαν την ευθύνη της προστασίας των παιδιών τους.
  • Καθοδηγούσαμε το εκπαιδευτικό προσωπικό με συνεχείς οδηγίες που είχαν στόχο την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και την επίλυση διαφόρων εκπαιδευτικών ζητημάτων, όταν οι εγκύκλιοι του ΥΠΠΑΝ προκαλούσαν σύγχυση και αναστάτωση.
  • Αποτρέψαμε στη Βουλή τροποποίηση στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων που έδινε υπερεξουσίες στον Υπουργό Παιδείας για διαφοροποίηση, κατά το δοκούν, των ημερομηνιών λειτουργίας και εργασιών των σχολείων.
  • Οι εκθέσεις για τις αξιολογήσεις 2650 συναδέλφων, παρά τις πολλές δυσκολίες, συμπληρώθηκαν κανονικά, έστω και αν οι υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικοί, είχαν είτε μία αξιολόγηση είτε καθόλου, τόσο για σκοπούς προαγωγής όσο και για σκοπούς μονιμοποίησης.
  • Η επιμονή και οι έντονες προσπάθειές μας, για προσέλευση μόνο των τελειόφοιτων μαθητών στα Λύκεια, μας δικαίωσε αφού προστατεύσαμε τους τελειόφοιτους μαθητές μας αλλά και διασφαλίσαμε την ομαλή διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων.
  • Καταφέραμε εν μέσω πανδημίας να ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο των πρόωρων αφυπηρετήσεων χωρίς αναλογιστικές μειώσεις, με πολλαπλά οφέλη για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.  Διασφαλίσαμε με τον τρόπο αυτό την εργασία πολλών εκτάκτων/συμβασιούχων καθηγητών, ταυτόχρονα όμως προσφέρθηκαν επιπρόσθετοι διορισμοί σε πολλούς νέους συναδέλφους.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Παρά τα όσα βιώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, παρά τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων για νέο κύμα κορωνοϊού το Φθινόπωρο και ενώ η Οργάνωσή μας, από τον περασμένο Ιούνιο απαιτούσε από το ΥΠΠΑΝ ολοκληρωμένους σχεδιασμούς πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δυστυχώς, το ΥΠΠΑΝ παρουσιάζεται μέχρι αυτή τη στιγμή ανέτοιμο να διασφαλίσει από κάθε άποψη την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

Σίγουρα τα ζητήματα τα οποία διαχειριστήκαμε την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας ήταν πολλά και δεν  είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα.  Ταυτόχρονα, καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια για κάθε εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό πρόβλημα με στόχο την επίλυσή τους ή τη δρομολόγηση των λύσεών τους για μια καλύτερη δημόσια παιδεία, για ένα ασφαλές εργασιακό και μαθησιακό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Παιδείας για:

  • Τη δημιουργία Κανονισμών Τοποθετήσεων / Μετακινήσεων και για τους Διευθυντές.
  • Τη δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για εξέταση των ενστάσεων για τις αξιολογήσεις των Καθηγητών.
  • Τη δημιουργία Τάξεων Υποδοχής για τους Αλλόγλωσσους μαθητές.  Ήδη η συμφωνία αυτή έχει αρχίσει να υλοποιείται.
  • Πετύχαμε άρση της αδικίας σε βάρος των καθηγητών αορίστου χρόνου, αφού δικαιούνται πλέον συνταξιοδοτικά ωφελήματα είτε με την μονιμοποίησή τους είτε κατά την αφυπηρέτησή τους.
  • Επιλύσαμε το πρόβλημα για μείωση στο διδακτικό ωράριο των καθηγητών που διορίστηκαν από τον Κατάλογο Διορισίμων, κατά δύο διδακτικές περιόδους, λόγω αναγνωρισμένης υπηρεσίας.
  • Διευκολύνονται, ειδικά τη φετινή σχολική χρονιά, σε μεγάλο βαθμό οι καθηγητές που θα      παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης,  αφού τα μαθήματα της Τρίτης και της   Παρασκευής θα διδάσκονται εξ αποστάσεως.  Μία θετική εξέλιξη που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους υπό επιμόρφωση καθηγητές.

 

Οφείλουμε, βεβαίως, να σας ενημερώσουμε ότι στις συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και άλλους αξιωματούχους του ΥΠΠΑΝ, η Οργάνωσή μας κατέθετε προς συζήτηση σειρά αιτημάτων, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω:

  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων.
  • Τοποθέτηση Επιτηρητών Ασφαλείας και στα Γυμνάσια.
  • Επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην 4η Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού στην Α’ Λυκείου, αλλά και παρόμοια προβλήματα στην 5η και 6η κατεύθυνση στην Β’ και Γ’ Λυκείου.
  • Αξιολόγηση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.
  • Αξιολόγηση των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων, η οποία εκκρεμεί από το φθινόπωρο του 2018
  • Τοποθέτηση κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας.
  • Βελτίωση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων (χρήση κινητών τηλεφώνων, αποβληθέντες μαθητές κ.λπ).
  • Νομοθετική ρύθμιση των Κανονισμών τοποθετήσεων/μετακινήσεων των Καθηγητών, των Β.Δ. και των Β.Δ.Α’.
  • Επαναφορά της πρακτικής που ίσχυε παλαιότερα για την καταβολή οδοιπορικών σε καθηγητές που μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες Επαρχίες.
  • Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες ειδικότητες.

 

 

Εκπαιδευτικοί που δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα Συνταξιοδοτικό Σχέδιο

 

Αγαπητοί συνάδελφοι / -ισσες,

Το πιο σημαντικό εργασιακό ζήτημα που απασχολεί την Οργάνωσή μας, αφορά τους εκπαιδευτικούς που μονιμοποιούνται μετά την 1η Οκτωβρίου 2011, οι οποίοι παραμένουν εδώ και 8 χρόνια συνταξιοδοτικά ανασφάλιστοι, ένεκα της αδιαφορίας της κυβερνητικής πλευράς.

 

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, η Οργάνωσή μας ανέπτυξε το τελευταίο χρονικό διάστημα πλούσια δράση και πρωτοστάτησε στην σύμπηξη μετώπου με  τις Οργανώσεις ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ – Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου, με στόχο την δίκαιη επίλυση του προβλήματος αυτού χωρίς καμία διάκριση σε βάρος των επηρεαζομένων εκπαιδευτικών.

 

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο οι πέντε Οργανώσεις, με πρωτοβουλίες της ΟΕΛΜΕΚ, πραγματοποιήσαμε πέραν των 15 συσκέψεων συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με όλα τα κόμματα.  Επιπρόσθετα, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ έλαβε την απόφαση για διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της πανδημίας.  Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, όλες οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που έχουμε κάνει για επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, προσκρούουν στην  απάθεια και την αδιαφορία της κυβερνητικής πλευράς.

 

Στην τελευταία συνάντηση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ που έγινε στις 26 Αυγούστου 2020, ο Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι εντός Σεπτεμβρίου 2020, θα αποστείλει στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις την πρόταση της κυβέρνησης για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος.  Επαναλαμβάνουμε ότι θέση της Οργάνωσής μας, με βάση τις αποφάσεις της ΠΣΓΑ, είναι η ένταξη των συναδέλφων αυτών στο Κρατικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο.  Η Οργάνωσή μας, διαβεβαιώνει τους εν λόγω συναδέλφους ότι θα συνεχίσει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές της, προς κάθε κατεύθυνση για επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος το συντομότερο δυνατόν.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες,

Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και δύσκολα και απαιτούν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες για προώθηση και επίλυσή τους. Σας διαβεβαιώνουμε, όπως εξάλλου το έχουμε αποδείξει, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πολιτικές που πλήττουν και υπονομεύουν το Δημόσιο Σχολείο και επηρεάζουν αρνητικά το εργασιακό καθεστώς και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ως Οργάνωση, σας διαβεβαιώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και αγωνιστικής διεκδίκησης  και πάντοτε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

 

Σε όλους τους συναδέλφους απευθύνουμε προσκλητήριο στήριξης και συμπόρευσης, για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο για τα παιδιά μας και τα δικαιώματα των καθηγητών.

Τέλος, σας ευχόμαστε ξανά κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

 

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                         Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                                         Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Λευκωσία,    4   Σεπτεμβρίου  2020

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΟΕΛΜΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (2020-2021)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ