facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
 
 
 

Κανονισμοί Μετακίνησης/Τοποθέτησης

των Μόνιμων Απλών Καθηγητών

 

Ερμηνεία

Για τους παρόντες κανονισμούς, εκτός εάν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια:

1. Μόνιμος Απλός Καθηγητής (Μ.Α.Κ. ) σημαίνει τον εκπαιδευτικό λειτουργό που διορίζεται ως Μόνιμος/Μόνιμος επί Δοκιμασία για υπηρεσία σε Δημόσιο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης και δεν είναι Βοηθός Διευθυντής (Β.Δ.) ή Βοηθός Διευθυντής Α΄ (Β.Δ. Α΄) ή Διευθυντής.

 

2. Αρμόδια Αρχή σημαίνει τον Υπουργό ενεργούντα συνήθως διά του Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου.

 

3. Διαθέσιμη θέση Μ.Α.Κ. σε ένα σχολείο σημαίνει τη θέση που προκύπτει από τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου και που δεν είναι ήδη κατειλημμένη από εκπαιδευτικούς λειτουργούς του σχολείου, όπως οι Β.Δ., οι Β.Δ. Α΄ ή άλλοι Μ.Α.Κ., οι οποίοι δεν συμπληρώνουν, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, 7 10/12 έτη συνεχούς υπηρεσίας στο ίδιο σχολείο.

 

4. Τοποθέτηση Μ.Α.Κ. σε σχολείο/σχολεία μιας εκπαιδευτικής περιφέρειας σημαίνει τον καθορισμό του/των σχολείου/σχολείων στο/στα οποίο/οποία πρόκειται να υπηρετήσει την επόμενη σχολική χρονιά.

 

5. Μετακίνηση Μ.Α.Κ. σημαίνει αλλαγή τοποθέτησης σχολείου/σχολείων, εντός της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας.

 

6. Μονάδες μετάθεσης είναι οι μονάδες μετάθεσης που τηρεί και ανακοινώνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ.) στην ιστοσελίδα της και αποτελούν μέτρο σύγκρισης μεταξύ Μ.Α.Κ. για τις μετακινήσεις/τοποθετήσεις τους.

 

7. Σχολική έδρα Μ.Α.Κ. για σκοπούς μετακίνησης/τοποθέτησης σημαίνει τη σχολική μονάδα στην οποία ο Μ.Α.Κ. είναι τοποθετημένος τις περισσότερες περιόδους. Για τον Μ.Α.Κ. που δεν υπηρετεί εξ ολοκλήρου σε σχολική μονάδα, Σχολική έδρα για σκοπούς μετακίνησης/τοποθέτησης σημαίνει τη σχολική μονάδα στην οποία είναι τοποθετημένος τις περισσότερες περιόδους.

 

8. Σχολικό έτος σημαίνει τη χρονική διάρκεια που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου ενός έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

 

..........................................................................................................

 

1. Οι μετακινήσεις/τοποθετήσεις διενεργούνται από την Αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρόντων Κανονισμών. Η Αρμόδια Αρχή δύναται να μετακινεί/τοποθετεί ή να μη μετακινεί/τοποθετεί Μ.Α.Κ. για εκπαιδευτικές ανάγκες δεόντως τεκμηριωμένες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο επηρεαζόμενος Μ.Α.Κ. δικαιούται, εάν ο ίδιος το ζητήσει γραπτώς, να ενημερωθεί.

 

2. Ανάγκη μετακινήσεων/τοποθετήσεων προκύπτει από τη δημιουργία διαθέσιμων θέσεων στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και των διαφόρων πράξεων της Ε.Ε.Υ. (όπως μεταθέσεις, προαγωγές, τοποθετήσεις κτλ.).

 

3. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για μετακίνηση/τοποθέτηση σε όλες τις επαρχίες θα γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Όσοι M.A.K. μετατεθούν/τοποθετηθούν από την Ε.Ε.Υ., μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μέχρι τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να συμπληρώνουν αίτηση για μετακίνηση/τοποθέτηση, μέχρι και τα μεσάνυκτα της μεθεπόμενης μέρας από την ημέρα ανακοίνωσης των μεταθέσεων/τοποθετήσεων στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Υ.

Όσοι M.A.K. μετατεθούν/τοποθετηθούν από την Ε.Ε.Υ. μετά τις 15 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου θα μπορούν να συμπληρώνουν αίτηση για μετακίνηση/τοποθέτηση μέχρι τη 1:00 μ.μ. της επομένης μέρας, από την ημέρα ανακοίνωσης των μεταθέσεων/τοποθετήσεων στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Υ.

 

4. Η Αρμόδια Αρχή διενεργεί τις τοποθετήσεις/μετακινήσεις με κριτήριο τις μονάδες μετάθεσης που ανακοινώνει η Ε.Ε.Υ.

 

5. Ο Μ.Α.Κ. που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο υπηρεσίας του δεν μετακινείται, με εξαίρεση τις πρόνοιες της παραγράφου 1 των παρόντων Κανονισμών.

 

6. Οι μετακινήσεις/τοποθετήσεις ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέχρι 25 Ιουλίου.

 

7. Ενστάσεις για τις μετακινήσεις/τοποθετήσεις υποβάλλονται προς τον οικείο Επαρχιακό Π.Λ.Ε. ή τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μέχρι και τα μεσάνυκτα της μεθεπόμενης μέρας από την ημέρα ανακοίνωσης των μετακινήσεων/τοποθετήσεων στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ. Εκπρόθεσμες ενστάσεις δεν γίνονται αποδεκτές.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων από την Αρμόδια Αρχή, ανακοινώνονται συμπληρωματικές μετακινήσεις/τοποθετήσεις. Οι μετακινήσεις/τοποθετήσεις αυτές δεν ανατρέπονται από συμπληρωματικές μετακινήσεις/τοποθετήσεις, ως αποτέλεσμα μετέπειτα μεταθέσεων και διορισμών της Ε.Ε.Υ.

 

8. Ο Μ.Α.Κ. μετακινείται μετά τη συμπλήρωση 7 10/12 ετών υπηρεσίας στο ίδιο σχολείο. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, που αφορούν σε σοβαρούς λόγους υγείας, δεν μετακινείται.

 

9. Για σκοπούς των παρόντων κανονισμών, στην υπηρεσία ενός Μ.Α.Κ. σε ένα σχολείο συνυπολογίζεται και η προηγούμενη συνεχής υπηρεσία του ως μόνιμος επί δοκιμασία ή συμβασιούχος ή έκτακτος στο ίδιο σχολείο.

 

10. Μερικοί από τους Μ.Α.Κ. δυνατόν να υπηρετούν, για λόγους εκπαιδευτικών αναγκών, σε περισσότερα του ενός σχολεία.

 

11. Ο MAΚ που προέρχεται από μετάθεση ή που θα έχει συμπληρώσει, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, 7 10/12 έτη συνεχούς υπηρεσίας στο ίδιο σχολείο, ή δεν υπηρετεί σε σχολείο (αποσπασμένος, αδειούχος, υπηρετεί σε ΚΙΕ, κτλ), υποχρεούται να συμπληρώσει αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης, δηλώνοντας κατά σειρά προτίμησης όλα τα σχολεία της Εκπαιδευτικής του περιφέρειας. Αν δεν συμπληρώσει αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης, τότε τοποθετείται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Υπηρεσίας.

 

12. Οι δύο Μ.Α.Κ. από κάθε ειδικότητα με τα λιγότερα έτη υπηρεσίας στο σχολείο, καθώς επίσης και εκείνος που θα έχει συμπληρώσει, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, επτά (7) έτη συνεχούς υπηρεσίας στο σχολείο υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης που καλύπτει όλα τα σχολεία της Εκπαιδευτικής τους περιφέρειας. Τα στοιχεία αυτά θα ληφθούν υπόψη μόνο σε περίπτωση πλεονάσματος στο διδακτικό προσωπικό της συγκεκριμένης ειδικότητας. Όσοι Μ.Α.Κ. εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και επιθυμούν βελτίωση θέσης, μπορούν στη αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης να δηλώσουν αριθμό επιλογών σχολείων για βελτίωση θέσης. Αν δεν συμπληρώσουν αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης, και υπάρχει πλεόνασμα στο διδακτικό προσωπικό της ειδικότητάς τους, τότε τοποθετούνται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Υπηρεσίας. Κάθε Μ.Α.Κ., ως τελευταίος προσελθών, δεν θα μετακινείται δύο συνεχόμενες χρονιές, εκτός αν δεν υπάρχει άλλος Μ.Α.Κ. της ειδικότητάς του, δεδομένου ότι στην αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης δήλωσε ότι την προηγούμενη χρονιά μετακινήθηκε λόγω πλεονάσματος στο διδακτικό προσωπικό της ειδικότητάς του.

 

13. Ο Μ.Α.Κ. έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση βελτίωσης της θέσης του. Στην περίπτωση που ο Μ.Α.Κ. υποβάλλει αίτηση για βελτίωση θέσης, δηλώνει μόνο τα σχολεία που τον ενδιαφέρουν. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η επιθυμία του για βελτίωση της θέσης του, τότε παραμένει στο σχολείο που είναι τοποθετημένος.

 

14. Ο Μ.Α.Κ. που είναι τοποθετημένος σε δύο εκπαιδευτικές περιφέρειες δικαιούται να υποβάλει αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης και στις δύο εκπαιδευτικές περιφέρειες. Η μετακίνηση/τοποθέτησή του στην εκπαιδευτική περιφέρεια που είναι η σχολική του έδρα γίνεται με κριτήριο τις μονάδες μετάθεσης που τηρεί η Ε.Ε.Υ. Η μετακίνηση/τοποθέτησή του στην εκπαιδευτική περιφέρεια που είναι τοποθετημένος τις λιγότερες περιόδους γίνεται με κριτήριο τις μονάδες μετάθεσής του που τηρεί η Ε.Ε.Υ., με στόχο όμως να υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότεροι μοιρασμένοι εκπαιδευτικοί της κάθε ειδικότητας.

 

15. Εάν μία διαθέσιμη θέση διεκδικείται από περισσότερους του ενός Μ.Α.Κ., αυτή παραχωρείται στον ενδιαφερόμενο που έχει τις περισσότερες μονάδες μετάθεσης. Σε περίπτωση που οι διαθέσιμες διδακτικές περίοδοι δεν είναι αρκετές για την εξολοκλήρου μετακίνηση/τοποθέτηση ενός Μ.Α.Κ. στο Σχολείο, ο Μ.Α.Κ. μπορεί, αν το επιθυμεί, να μετακινηθεί/τοποθετηθεί για αυτές τις περιόδους στο συγκεκριμένο σχολείο, εφόσον θα αποτελεί τη σχολική του έδρα, και τις υπόλοιπες περιόδους σε άλλο ή άλλα σχολεία, νοουμένου ότι στην αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησής του έχει δηλώσει επιθυμία να υπηρετεί σε περισσότερα του ενός σχολεία.

 

16. Κατά προτεραιότητα, πριν από την έναρξη της διαδικασίας των μετακινήσεων, ο Μ.Α.Κ. που δεν υπηρετεί εξ ολοκλήρου σε ένα σχολείο, μετακινείται/τοποθετείται εξ ολοκλήρου στο σχολείο που είναι η σχολική του έδρα, νοουμένου ότι υπάρχει διαθέσιμη θέση και χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησης. Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται αναγράφεται η φράση ″Τοποθέτηση εξ ολοκλήρου στη σχολική του/της έδρα″ για κάθε Μ.Α.Κ. που ολοκληρώνεται σε ένα σχολείο.

Ο Μ.Α.Κ αυτός, μπορεί να υποβάλει και αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησής για βελτίωση θέσης σε άλλο Σχολείο, με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στους παρόντες Κανονισμούς.

Όταν υπάρχουν πέραν του ενός Μ.Α.Κ. με την ίδια σχολική έδρα, τότε έχει προτεραιότητα να ολοκληρωθεί στο σχολείο ο Μ.Α.Κ. που έχει τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας στο σχολείο αυτό. Εάν στην περίπτωση αυτή υπάρχουν και ίσα χρόνια υπηρεσίας στο σχολείο, τότε ολοκληρώνεται αυτός που έχει τις περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

 

17. Αν για διάφορους λόγους δημιουργείται πλεόνασμα στο διδακτικό προσωπικό μιας ειδικότητας, τότε μετακινείται κατά σειρά:

 

i) Ο Μ.Α.Κ. που θα έχει συμπληρώσει, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, επτά (7) έτη συνεχούς υπηρεσίας στο σχολείο

 

ii) Ο Μ.Α.Κ. με τα λιγότερα έτη υπηρεσίας στο σχολείο (τελευταίος προσελθών).

 

Και στις δύο περιπτώσεις, σε περίπτωση ίσου αριθμού ετών υπηρεσίας στο σχολείο, μετακινείται ο Μ.Α.Κ. με τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης. Εάν στην περίπτωση αυτή υπάρχει και ίσος αριθμός μονάδων μετάθεσης, μετακινείται αυτός που έχει τα λιγότερα έτη υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση.

 

18. Ο Μ.Α.Κ. δεν δικαιούται να επανέλθει σε σχολείο που έχει υπηρετήσει προηγουμένως, πριν από την παρέλευση τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών.

Εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις:

  • Όταν Μ.Α.Κ. μετατίθεται από την Ε.Ε.Υ., δικαιούται με την επάνοδό του στην εκπαιδευτική περιφέρεια που υπηρετούσε πριν μετατεθεί, να διεκδικήσει θέση και στο σχολείο που υπηρετούσε, νοουμένου ότι δεν έχει υπηρετήσει στο σχολείο αυτό πέραν των τεσσάρων (4) ετών. Συνολικά, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα οκτώ (8) έτη υπηρεσίας στις δύο αυτές περιόδους, στο ίδιο σχολείο. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για Μ.Α.Κ. που δεν υπηρετεί σε σχολείο (αποσπασμένος, αδειούχος, υπηρετεί σε ΚΙΕ, κτλ)
  • Όταν Μ.Α.Κ. μετακινηθεί, λόγω πλεονάσματος του διδακτικού προσωπικού της ειδικότητάς του, δικαιούται τις επόμενες σχολικές χρονιές να συμπεριλάβει στην αίτηση μετακίνησης/τοποθέτησής του και το σχολείο που υπηρετούσε πριν μετακινηθεί, νοουμένου ότι δεν έχει υπηρετήσει στο σχολείο αυτό πέραν των τεσσάρων (4) ετών. Συνολικά, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα οκτώ (8) έτη υπηρεσίας στις δύο αυτές περιόδους, στο ίδιο σχολείο.

 

19. Ο Μ.Α.Κ. δεν μετακινείται/τοποθετείται σε σχολείο, στο οποίο υπηρετεί ως εκπαιδευτικός ή ως Γραμματειακό Προσωπικό ο/η σύζυγος, ο γονιός του ή παιδί του, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί ειδικοί λόγοι για τους οποίους δίδεται σχετική έγκριση από τον Επαρχιακό Π.Λ.Ε. ή τη Διεύθυνση Μ.Τ.Ε.Ε.

 

20. Μ.Α.Κ., ο οποίος είχε αποσπαστεί πλήρως ή είναι αδειούχος ή υπηρέτησε σε ΚΙΕ, για μία μόνο σχολική χρονιά, έχει το δικαίωμα, κατά προτεραιότητα, να επανέλθει στο σχολείο που υπηρετούσε προηγουμένως, νοουμένου ότι δεν έχει υπηρετήσει στο σχολείο αυτό πέραν των τεσσάρων (4) ετών και εξακολουθεί να υπάρχει διαθέσιμη θέση. Στην περίπτωση αυτή, ο Μ.Α.Κ. θα πρέπει να υποβάλει γραπτώς αίτημα στον Επαρχιακό Π.Λ.Ε. ή τη Διεύθυνση Μ.Τ.Ε.Ε. Συνολικά, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα οκτώ (8) έτη υπηρεσίας στις δύο αυτές περιόδους, στο ίδιο σχολείο.

 

21. Μ.Α.Κ. που μετατέθηκε και με τις επόμενες πράξεις της Ε.Ε.Υ. επανέρχεται στην εκπαιδευτική περιφέρεια που υπηρετούσε, πριν μετατεθεί, ισχύουν τα ακόλουθα:

Αν επανέλθει μέσα στον ενιαίο κύκλο μεταθέσεων (είναι οι μεταθέσεις που πραγματοποιούνται από την Ε.Ε.Υ. από τις 15 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουλίου), επανατοποθετείται στο σχολείο του.

Αν επανέλθει μετά τον ενιαίο κύκλο μεταθέσεων και μέχρι τις 31 Αυγούστου, επανατοποθετείται στο σχολείο του, νοουμένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει κενή θέση που να μην είναι κατειλημμένη από άλλο Μ.Α.Κ. Σε διαφορετική περίπτωση, τοποθετείται σύμφωνα με τους παρόντες κανονισμούς.

 

22. Για σκοπούς των παρόντων κανονισμών, ο χρόνος υπηρεσία ενός Μ.Α.Κ., σε ένα σχολείο στο οποίο δεν υπηρετεί εξ ολοκλήρου, θεωρείται μόνο το μέρος της τοποθέτησής του στο εν λόγω σχολείο. Σημειώνεται όμως ότι στην περίπτωση αυτή, η υπηρεσία του συγκεκριμένου Μ.Α.Κ. δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δέκα (10) συνεχόμενες σχολικές χρονιές στο ίδιο σχολείο.

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ