facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
ΠΣΓΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
 
 
 




ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΣΓΑ 28ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΣΤΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΣΓΑ 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009)

 

Θέμα: Πορεία Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης

(Αναλυτικά Προγράμματα, Σχέδιο Αξιολόγησης, Ενιαίο Λύκειο)

 

Η ΠΣΓΑ που συνήλθε στις 28/01/2010 θεωρεί θετική εξέλιξη το άνοιγμα σημαντικών κεφαλαίων της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.  Κάποια απ’ αυτά προχωρούν με αρκετά καλούς ρυθμούς σε άλλα όμως παρατηρείται καθυστέρηση.


Αναλυτικά Προγράμματα

Το κεφάλαιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.  Η Οργάνωση παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία διαμόρφωσης και εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και θα παρεμβαίνει όποτε κρίνει απαραίτητο.

Με την παρουσία της στην Επιτροπή των Αναλυτικών Προγραμμάτων η Οργάνωση θα εργαστεί στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας πρότασης που θα στηρίζεται στις αρχές που έχουν συμφωνηθεί και στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των Συνδέσμων και των δεκάδων μάχιμων εκπαιδευτικών στις επιτροπές και πιστεύει ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.  Θεωρεί απαραίτητη την παράλληλη εξέλιξη και των άλλων παραμέτρων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: Αναλυτικά Προγράμματα, Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών, Επιμόρφωση, Αναδόμηση Ενιαίου Λυκείου, Σύστημα Πρόσβασης.


Αξιολόγηση

Εκτιμά ως θετική εξέλιξη την κατάθεση νέου σχεδίου αξιολόγησης από το ΥΠΠ.

Με βάση το Σχέδιο έχει ξεκινήσει διάλογος μεταξύ του ΥΠΠ και της ΟΕΛΜΕΚ.  Στη πρώτη φάση του διαλόγου έχει κατατεθεί από πλευράς της ΟΕΛΜΕΚ κατάλογος με διάφορα ερωτήματα.  Δυστυχώς παρατηρείται καθυστέρηση από πλευράς του ΥΠΠ όσον αφορά τις απαντήσεις που οφείλει προς την ΟΕΛΜΕΚ.  Η ΟΕΛΜΕΚ εκτιμά ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με βάση το προτεινόμενο σχέδιο, γιατί αυτό βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας και των θέσεων της για ένα σχέδιο αξιολόγησης που θα καταργήσει τον επιθεωρητισμό.

Όσον αφορά τα δύο σενάρια για τη διαδικασία προαγωγών η ΠΣΓΑ έχει την άποψη ότι το β’ σενάριο βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της Οργάνωσής μας και προωθεί το στόχο για κατάργηση του επιθεωρητισμού.

Η ΠΣΓΑ εκφράζει ετοιμότητα για διάλογο και αναμένουμε από το ΥΠΠ γρήγορη και ουσιαστική ανταπόκριση, ώστε να γίνει πραγματικότητα η κατάργηση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος αξιολόγησης και η συμφωνία για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Σχέδιο Ψηφίσματος: Ενιαίο Λύκειο – Πρόσβαση

Το Ενιαίο Λύκειο όπως λειτουργεί σήμερα με τις πολλαπλές – απεριόριστες επιλογές έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.  Θα πρέπει να καταργηθεί το δυαδικό διπλό δίκτυο (Μέσης και Τεχνικής) και να προχωρήσουμε σε νέο τύπο Λυκείου όπου θα προσφέρεται ικανοποιητικός αριθμός προγραμμάτων σπουδών που θα ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων.

Ο νέος τύπος Ενιαίου Λυκείου θα πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθεί πλήρως από το σύστημα πρόσβασης.  Στόχος μας πρέπει να είναι η προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ.  Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτό το στόχο θα πρέπει σταδιακά ν’ αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων στα Πανεπιστήμια, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον ανταγωνισμό αλλά και την παραπαιδεία.  Σε μεταβατικό στάδιο θα ισχύουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, που κατά γενική ομολογία, θεωρούνται αδιάβλητες, παρά τις όποιες αδυναμίες τους.

Εισηγούμαστε όπως συζητηθούν τα μαθήματα πρόσβασης και ο τρόπος αξιολόγησης στα πλαίσια των Παγκύπριων εξετάσεων.

 

Οι τελικές εισηγήσεις για τα πιο πάνω κεφάλαια θα τεθούν ενώπιον της ΠΣΓΑ για τελική έγκριση.

 

Λευκωσία,  28  Ιανουαρίου  2010.

Αρ. πρωτ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΣΓΑ 28ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ