facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
 
 
 

 

 

Απόφαση ΠΣΓΑ 21ης Ιουνίου 2012 για την παραβατικότητα


Κοινή διαπίστωση εκπαιδευτικών, γονιών, Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και των οργανωμένων μαθητών, είναι ότι χρόνο με το χρόνο οξύνονται τα κρούσματα σχολικής βίας, παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών και γενικά των εξωσχολικών.

 

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι η παραβατικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά, ειδικά των μαθητών, που παρατηρείται στο σχολικό χώρο είναι μείζον θέμα, τόσο για την ίδια την Οργάνωση όσο και για την κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και με ριζοσπαστικά μέτρα.

 

Για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και παραβατικότητας, η ΟΕΛΜΕΚ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει, θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, το συντομότερο δυνατόν, στην υλοποίηση των πιο κάτω εισηγήσεων:

α).        Δημιουργία Κέντρων Εναλλακτικής Εκπαίδευσης για στήριξη μαθητών με αποκλίνουσα συμπεριφορά, με προγράμματα για ομαλή επανένταξή τους στις σχολικές μονάδες.

β).        Περαιτέρω ενίσχυση από ειδικούς της επιτελικής ομάδας άμεσης παρέμβασης η οποία έχει συσταθεί για αντιμετώπιση της σχολικής βίας, έτσι ώστε να δρα άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

γ).        Δημιουργία αιθουσών Δημιουργικής Απασχόλησης – Ψυχαγωγίας σε κάθε σχολείο με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού υπεύθυνου για τις αίθουσες αυτές.

δ).        Δημιουργία τάξεων υποδοχής για τους αλλόγλωσσους μαθητές πριν την ένταξή τους στις σχολικές μονάδες, σε υποχρεωτική βάση.

ε).        Επέκταση, όπου χρειάζεται, και περαιτέρω στήριξη του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).

στ).      Φύλαξη των σχολικών μονάδων για προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων από εξωσχολικούς που εισέρχονται παράνομα στους σχολικούς χώρους σε ώρα λειτουργίας των σχολείων.

ζ).        Τοποθέτηση των Συμβούλων Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) ανά έναν στα Γυμνάσια και δύο στα Λύκεια.

η).        Αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων και των σχολικών κοινωνικών λειτουργών.

Θ).        Η άμεση λειτουργία επιτροπής για αξιολόγηση των «Παιδαγωγικών μέτρων», που συμπεριλαμβάνονταν στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων.

ι).         Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί γονικής μέριμνας για τις διαδικασίες παραπομπής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για στήριξη των παιδιών στη βάση της εξυπηρέτησης των δικαιωμάτων του παιδιού.

 

Η ΠΣΓΑ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων που εισηγείται η ΟΕΛΜΕΚ, καθώς και όσων περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία (του 2008).

 

 

 

 

 

 

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης Ταλιαδώρος                                  Θέμης Πολυβίου

Λευκωσία,   22  Ιουνίου  2012.

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012(ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ