Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο για τη δράση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στην ΠΣΓΑ της 21ης Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2023
22/12/23

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο για τη δράση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στην ΠΣΓΑ της 21ης Δεκεμβρίου 2023

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας, σας καλωσορίζω στην Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων.

Το νέο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσής μας προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2023. Στις 27 Ιουνίου 2023 καταρτίστηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Δημήτρης Ταλιαδώρος
Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Μαυράτσας
Γραμματέας: Χρήστος Τζιώρτας
Ταμίας: Στέλιος Στυλιανού
Οργανωτικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος
Βοηθός Γραμματέας: Πέτρος Γάης
Βοηθός Ταμίας: Ονούφριος Χαραλάμπους

Μέλη του Κ.Δ.Σ. είναι οι: Γιάννης Αντωνιάδης, Λίζα Ευριπίδου, Χρίστος Πατάτας, Τερέζα Μισού, Σάββας Στάσης, Ιωάννης Ιωάννου, Ανδρέας Χατζηστυλλής, Πελοπίδας Πελοπίδα, Κυριάκος Ματθαίου, Γεώργιος Γεωργίου, Κατερίνα Ανδρεάδου, Πολύκαρπος Παπαδόπουλος, Βαλεντίνα Σαλτέ και Παντελής Νικολαΐδης.

Στην υπό λογοδοσία περίοδο το Κ.Δ.Σ. συνήλθε σε έξι (6) συνεδρίες, ενώ η Γραμματεία της Οργάνωσης συνήλθε σε τριάντα τρεις (33) συνεδρίες.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Κ.Δ.Σ. την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2023 είναι τα εξής:

Πλαίσιο Διεκδικήσεων Εκπαιδευτικών, Οικονομικών και Εργασιακών θεμάτων

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ στην τρίτη συνεδρία του, στις 28 Αυγούστου 2023, ενέκρινε το Πλαίσιο Διεκδικήσεων, στο οποίο καθόρισε τα βασικά εκπαιδευτικά – οικονομικά – εργασιακά αιτήματα της Οργάνωσής μας για τους επόμενους μήνες. Το πλαίσιο αυτό επισυνάπτεται στα ψηφίσματα που έχουν κατατεθεί στη σημερινή ΠΣΓΑ. Αιτήματα που αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας, όπως οι περικοπές εκπαιδευτικής υφής που έγιναν την περίοδο 2013-2019, και στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του ΥΠΑΝ, έχουν ήδη κατατεθεί και επεξηγηθεί στην Υπουργό Παιδείας και τη Γενική Διευθύντρια. Η κ. Υπουργός όρισε τη Γενική για να αναλάβει τη σχετική διαβούλευση με την Οργάνωσή μας. Στην προχθεσινή συνάντηση του ΚΔΣ με την Υπουργό, της αναφέραμε ότι θα πρέπει μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2024 να έχουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου επί των αιτημάτων μας. Για προώθηση των Οικονομικών – Εργασιακών αιτημάτων μας, είχαμε συναντήσεις με τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ στις 18 Οκτωβρίου 2023, με τις Γραμματείες της ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ στις 2 Νοεμβρίου 2023 και με το σύνολο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Δημόσιου Τομέα στα Γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ στις 13 Νοεμβρίου 2023. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και συμφωνήθηκε μια στενότερη συνεργασία των Οργανώσεών μας, η οποία θα καταγραφεί σε σχετικό κοινό έγγραφο.

Αύξηση των Μόνιμων Θέσεων

Τον Νοέμβριο, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ, καταλήξαμε σε συμφωνία για την αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων στην Εκπαίδευση, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων και να περιοριστεί σε βάθος τριετίας σε ένα ποσοστό 7% επί του συνόλου των μονίμων. Στη Μέση Εκπαίδευση, την τριετία 2024-2027, θα παραχωρηθούν 604 πρόσθετες θέσεις. Οι θέσεις αυτές θα αυξηθούν εφόσον θα αυξηθεί ο αριθμός των συμβασιούχων, λόγω των ρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του ΥΠΑΝ. Το θέμα αυτό χρήζει παρακολούθησης από την Οργάνωση, γιατί η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται μόνο στη Σχολική Χρονιά 2024-2025.

Νεανική Παραβατικότητα

Ένα σοβαρό θέμα που διαχειρίστηκαν το ΚΔΣ και η Γραμματεία τους τελευταίους μήνες είναι η μαθητική παραβατικότητα, η οποία την περίοδο αυτή βρίσκεται σε έξαρση με σοβαρά επεισόδια. Το θέμα συζητήθηκε σε επανειλημμένες συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας. Στις συναντήσεις αυτές η Οργάνωση έθεσε τις αποφάσεις που έχει για τα θέματα της βίας και της παραβατικότητας, όπως και άμεσα μέτρα όπως:

  • Η εφαρμογή εναλλακτικών προγραμμάτων εκτός του σχολείου, για τους μαθητές με σοβαρή και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά,
  • Η φύλαξη των σχολικών μονάδων μετά το τέλος της λειτουργίας των σχολείων,
  • Η εγκατάσταση καμερών, οι οποίες θα καλύπτουν τους εξωτερικούς χώρους των Σχολείων,
  • Η ενίσχυση του εξωτερικού φωτισμού των σχολικών κτηρίων.

Για το θέμα της μαθητικής παραβατικότητας κληθήκαμε από την Υπουργό Παιδείας χθες το μεσημέρι σε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία ήταν παρών, μεταξύ άλλων, και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος μας ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει καταγράψει το 2023 243 περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων ζημιών σε σχολικά κτήρια.

Υποστηρικτικά Προγράμματα Υπουργείου Παιδείας: Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και ΔΡΑΣΕ

Με την κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι όπως η στελέχωση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης γίνεται με προσφορά συμβάσεων από την ΕΕΥ και από τους καταλόγους της ΕΕΥ.

Στα ΚΙΕ έχουν ενταχθεί προγράμματα του πρωινού σχολείου, όπως το Πρόγραμμα Αναλφαβητισμού της Γ΄ τάξης Γυμνασίου. Επίσης, στα ΚΙΕ προσφέρονται μαθήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Ελληνικά και τα Μαθηματικά για τους μαθητές που διαπιστώνεται από διαγνωστική εξέταση που γίνεται στο πρωινό πρόγραμμα ότι τα χρειάζονται. Τα μαθήματα στα ΚΙΕ γίνονται με βάση τα πρότυπα του πρωινού σχολικού προγράμματος και με χαρακτηριστικά της λειτουργίας των Σχολείων μας.

ΔΡΑΣΕ+: Θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι όπως η στελέχωση των προγραμμάτων του ΔΡΑΣΕ+ γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που αυτό έχει εφαρμοστεί από τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 για το ΔΡΑΣΕ+ στη Δημοτική Εκπαίδευση, δηλαδή με προσφορά συμβάσεων από τους καταλόγους της ΕΕΥ. Περαιτέρω, σημειώνουμε ότι για την προσφορά ενισχυτικής διδασκαλίας στο πλαίσιο του έργου ΔΡΑΣΕ+, προκρίνουμε για τη Μέση Εκπαίδευση αντί της ενίσχυσης με τον εκπαιδευτικό εντός τάξης, την αξιοποίηση του 2ου εκπαιδευτικού, όπου αυτό είναι εφικτό, για το μοίρασμα των μαθητών κατά τη διάρκεια της ενισχυτικής διδασκαλίας σε δύο τμήματα. Τις πιο πάνω θέσεις της Οργάνωσής μας καταθέσαμε σε συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας, τη Γενική Διευθύντρια (9.10.2023) και τον ΑΛΕΠ, ο οποίος χειρίζεται εκ μέρους της Γενικής το θέμα.

Στρεβλώσεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Η Οργάνωσή μας αντέδρασε έντονα με τη συνέχιση της ύπαρξης σχολείων παρομοίου τύπου με αναγνωρισμένη ισοτιμία και αντιστοιχία με τα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Οι νομοθετημένες πιο πάνω πρόνοιες από το 2019 δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά σχολεία να δημιουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα που ανατρέπουν την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τα δημόσια σχολεία. Για το ζήτημα αυτό, είχαμε συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, η οποία χειρίζεται το θέμα και τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης. Για το θέμα αυτό, η Οργάνωσή μας έχει ταύτιση θέσεων με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και το χειρίζονται από κοινού.

Αναλυτικά Προγράμματα

Η Υπουργός Παιδείας με επιστολή της ημερομηνίας  25 Σεπτεμβρίου 2023 προς την Οργάνωσή μας ζήτησε να ορίσουμε εκπροσώπους μας σε ομάδες εργασίας, που έργο τους θα είναι η επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθήματων Γυμνασιακού και Λυκειακού Κύκλου. Στα μέσα Οκτωβρίου, η ΟΕΛΜΕΚ απέστειλε τους εκπροσώπους της, τους οποίους όρισαν οι Σύνδεσμοι. Το έργο των Επιτροπών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2024. Η όλη λειτουργία των Επιτρόπων αυτών παρακολουθείται από την Οργάνωσή μας και, όπου προκύπτουν προβλήματα, παρεμβαίνει στην Υπουργό για την αποκατάσταση της εύρυθμης και παραγωγικής λειτουργίας τους.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο η Οργάνωσης μας χειρίστηκε τις δεκάδες ενστάσεις των συναδέλφων για τους διορισμούς, τοποθετήσεις, μεταθέσεις και μετακινήσεις τους σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και των Επαρχιακών Γραφείων του Υπουργείου  Παιδείας. Η Οργάνωσή μας, την ίδια περίοδο, πέτυχε την πίστωση μιας διδακτικής περιόδου στους συναδέλφους Βοηθούς Διευθυντές που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Η ΟΕΛΜΕΚ, στην υπό αναφορά περίοδο, είχε συναντήσεις και συνεργάστηκε με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για το θέμα της ΑΤΑ, της Ακρίβειας & του πληθωρισμού, με την Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για Όλους», με  την Πρωτοβουλία για την ανασύσταση της Συνεργατικής Τράπεζας κ. ά. Η ΟΕΛΜΕΚ εκπροσωπήθηκε σε δεκάδες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και άλλων Επιτροπών του Κοινοβουλίου, στις οποίες κλήθηκε, και συζητήθηκαν θέματα όπως έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σχολικός εκφοβισμός, σχολικός αθλητισμός, σχολικά λεωφορεία, διαδικασίες τοποθέτησης συμβασιούχων κ.ά. Επίσης, η Οργάνωσή μας εκπροσωπήθηκε στις συναντήσεις Ελληνοκυπριακών και Τουρκοπριακών Οργανώσεων στο «Σπίτι της Συνεργασίας».

70χρονα της ΟΕΛΜΕΚ

Η ΟΕΛΜΕΚ κατά τη φετινή χρονιά, συμπλήρωσε 70 χρόνια από την ίδρυσή της, στις 29 Νοεμβρίου 1953. Η Οργάνωσή μας για να τιμήσει το γεγονός αυτό οργάνωσε πανηγυρική εκδήλωση στο Παγκύπριον Γυμνάσιον στις 28 Νοεμβρίου 2023 με ομιλητή τον παλαιό συνάδελφο, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και με χαιρετισμό από την Πρόεδρο της Βουλής. Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας διάβασε η Υπουργός Παιδείας. Κατά την εκδήλωση, τιμήθηκαν μεταθανατίως τα εννέα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ. Εξαιρετική ήταν η παρουσία της νεοσύστατης Χορωδίας της ΟΕΛΜΕΚ υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κ. Αντριάνας Σεργίδου, την οποία και ευχαριστούμε και από αυτό το βήμα.

50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική Εισβολή και Κατοχή, η Οργάνωσή μας αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου στον χώρο των Κεντρικών Γραφείων μας για τους πεσόντες καθηγητές κατά την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας κατά το καλοκαίρι του 1974. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, στις 24 Απριλίου 2024, η ΟΕΛΜΕΚ οργανώνει στο Παγκύπριον Γυμνάσιον μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στη σκλαβωμένη για 50 χρόνια πατρίδα μας. Να αναφέρω εδώ και μια άλλη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Οργάνωσή μας, με πρωτοβουλία της Χορωδίας της. Ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μανό Χατζιδάκι στις 29 Ιανουαρίου 2024 στο Λανίτειο με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων

Ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων στον Πρωταρά

Η Οργάνωσή μας με στόχευση την προώθηση της ανέγερσης τουριστικών καταλυμάτων στην ιδιοκτήτη κτηματική περιουσία στον Πρωταρά είχε συναντήσεις αρχικά (25/9/2023) με τον Αρχιτέκτονα του Έργου και τον Λογιστή μας και στη συνέχεια με εκπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου (5.10.2023) και της Ελληνικής Τράπεζας (12.10.2023) με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης της επένδυσης αυτής από τους δυο αυτούς πιστωτικούς οργανισμούς.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατά την περίοδο αυτή το Κ.Δ.Σ.  ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα και διαχειρίστηκε τόσο τα τρέχοντα και καθημερινά προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης όσο και τα σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Σίγουρα, τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών παραμένουν ανοικτά, για αυτό χρειάζεται η εγρήγορση και η συστράτευση τόσο του συνόλου των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσής μας όσο και της βάσης του καθηγητικού κόσμου.

Η προσπάθεια της διασφάλισης και της αναβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου και της Δημόσιας Εκπαίδευσης αφενός και του κύρους και της αξιοπρέπειας των καθηγητών / καθηγητριών αφετέρου είναι συνεχής και αδιάκοπη. Θεωρούμε όμως ότι η ΟΕΛΜΕΚ αποτελεί διαχρονικά το βασικό εκπαιδευτικό θεσμό που τα υπερασπίζεται με συνέπεια και σταθερότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε κάθε διευκρινιστική σας ερώτηση επί του απολογισμού του Κ.Δ.Σ. Είμαι έτοιμος να ακούσω με προσοχή την εποικοδομητική σας κριτική, αναγκαία για την περαιτέρω και συστηματική βελτίωση της δουλειάς και του έργου που επιτελεί το Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσής μας.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά και ας ευχηθούμε το νέο έτος να αποτελέσει χρονιά βελτιωτικών αλλαγών στη Μέση Εκπαίδευση που θα την αναβαθμίζουν ποιοτικά και ότι θα ανάψουν και πάλι οι φάροι της παιδείας μας στα Ελληνικά Γυμνάσια της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και της Κερύνειας σε μια ελεύθερη Κύπρο.


Σας ευχαριστώ.