Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το ΥΠΑΝ να ανακαλέσει την απόφασή του για εγκατάσταση του εναλλακτικού προγράμματος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2024
14/10/24

Η ΟΕΛΜΕΚ εισηγήθηκε και υποστήριξε με θέρμη και τεκμηριωμένα τη δημιουργία ενός εναλλακτικού προγράμματος φοίτησης για τα παιδιά με ακραία παραβατική συμπεριφορά. Η πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ πέρα από τη στόχευση και το περιεχόμενο του προγράμματος έθεσε και δύο βασικές προϋποθέσεις: α) να είναι εκτός σχολικής μονάδας και β) να δημιουργηθούν εναλλακτικά προγράμματα και σε άλλες πόλεις, έτσι ώστε να διαφανούν καλύτερα τα όποια αποτελέσματα.

 

Η Οργάνωσή μας εδώ και μήνες, μετά τον Οκτώβριο του 2023 που λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για λειτουργία Εναλλακτικού Προγράμματος, έχει ζητήσει επανειλημμένως από το ΥΠΑΝ να της αποσταλεί η πρόταση του για το περιεχόμενο, τη δομή και τη λειτουργία του Εναλλακτικού Προγράμματος, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Μια συμπεριφορά εντελώς ακατανόητη και απαράδεκτη. Εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο το ΥΠΑΝ είχε τα χρονικά περιθώρια να προετοιμάσει και να εφαρμόσει το Εναλλακτικό Πρόγραμμα με την κοινή συναίνεση όλων

 

Δυστυχώς, είδαμε το Υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει, χωρίς να ενημερώσει κανένα από τους ενδιαφερόμενους φορείς, να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα σε χώρο εντός του Παγκυπρίου Γυμνασίου! Μια απόφαση αψυχολόγητη, αντιπαιδαγωγική που σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τους παιδαγωγικούς στόχους του προγράμματος. Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ επισκέφθηκε και είδε επιτόπου τον χώρο και διαπίστωσε ότι είναι εντελώς ακατάλληλος που δεν ικανοποιεί καμία από τις παιδαγωγικές παραμέτρους που πρέπει να υπηρετεί. Τραγική είναι και η απόφαση του ΥΠΑΝ να ανεγείρει τοίχος για να αποσπάσει και να διαχωρίσει τον χώρο αυτό από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Είναι ένας τοίχος έντονα καταθλιπτικός ιδιαίτερα για τα παιδιά που θα φιλοξενεί  το εναλλακτικό πρόγραμμα.

 

Η Οργάνωσή μας θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια του ΥΠΑΝ να ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα στο χώρο χωρίς να ενημερώσει ακόμα και το ίδιο το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

 

Η ΟΕΛΜΕΚ καταδικάζει κάθε προσπάθεια εκφοβιστικών και απειλητικών συμπεριφορών προς τη Διεύθυνση και τον Καθηγητικό Σύλλογο του Παγκυπρίου Γυμνασίου από οποιοδήποτε αξιωματούχο του ΥΠΑΝ προέρχονται.  

 

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση της λανθασμένης απόφασης για εγκατάσταση του προγράμματος εντός του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Καλούμε την κ. Υπουργό να συζητήσει άλλες προτάσεις που της προτάθηκαν για τον χώρο λειτουργίας του εναλλακτικού προγράμματος. Η παιδεία δεν είναι ο χώρος της εφαρμογής ετσιθελικών αποφάσεων.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                      Ο  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης Ταλιαδώρος                                                     Χρήστος Τζιώρτας

Λευκωσία,    12  Οκτωβρίου  2024

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311-1038.2024