Κοινή Διακήρυξη Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (5 Οκτωβρίου 2024)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2024
04/10/24

Κοινή Διακήρυξη Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για την

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2024

 

  «Εκτιμώντας τις φωνές των εκπαιδευτικών: προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εκπαίδευση» 

Οι Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ΠΟΕΔ, KTÖS, ΟΕΛΜΕΚ, KTOEÖS, OΛTEK και DAÜ-SEN, μέλη της Εκπαιδευτικής Διεθνούς (EI) και της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση (ETUCE), γιορτάζουν μαζί, όπως κάθε χρόνο, την 5η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Τιμούμε τους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες που δημιουργούν το μέλλον καθημερινά, σε αίθουσες διδασκαλίας σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό θέμα, «Αξιολόγηση των φωνών των δασκάλων – Προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εκπαίδευση», τονίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εκπαίδευσης. Οι απόψεις και οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών είναι σημαντικές και καθοριστικές  για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας και προκλήσεων.

Η διασφάλιση της κατάρτισης και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών είναι ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε την εκπαίδευση που χρειαζόμαστε για το μέλλον που οραματιζόμαστε – ένα μέλλον όπου η ισότητα, η διαφορετικότητα και η ένταξη αποτελούν θεμελιώδεις αρχές. Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα ανεκτικότητας στα σχολεία μας, καθιστώντας τα ασφαλείς χώρους τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς.

Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών απαιτεί επίσης την εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται για να πετύχουν. Η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης.  Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να αντισταθούμε στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, η οποία υπονομεύει τις αρχές της δημόσιας ευθύνης και της ίσης πρόσβασης.

Εκτιμώντας τις φωνές των εκπαιδευτικών και ενδυναμώνοντας το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που όχι μόνο εξοπλίζει τους μαθητές/ριες με τις δεξιότητες που χρειάζονται για το μέλλον, αλλά προάγει επίσης τις αξίες της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της κοινωνικής συνοχής. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, πιο δίκαιο μέλλον για όλους.

Όσον αφορά τη χώρα μας, είναι επίσης ευθύνη μας να εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και να διδάξουμε στα σχολεία μας τη σημασία της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

 

5 Οκτωβρίου 2024