Λογοδοσία από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο για τη δράση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στην ΠΣΓΑ της 20ης Ιουνίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2024
21/06/24

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ

κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ

ΣΤΗΝ Π.Σ.Γ.Α. ΤΗΣ 20ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας, σας καλωσορίζω στην Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων.

 

Στην υπό λογοδοσία περίοδο το Κ.Δ.Σ. συνήλθε σε δύο (2) συνεδρίες, ενώ η Γραμματεία της Οργάνωσης συνήλθε σε είκοσι οκτώ (28) συνεδρίες. 

 

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Κ.Δ.Σ. την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024 είναι τα εξής:

 

Πλαίσιο Διεκδικήσεων Εκπαιδευτικών, Οικονομικών και Εργασιακών θεμάτων

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ στις 28 Αυγούστου 2023, ενέκρινε το Πλαίσιο των Οικονομικών Διεκδικήσεων, στο οποίο καθόρισε τα βασικά εκπαιδευτικά – οικονομικά – εργασιακά αιτήματα της Οργάνωσής μας για τους επόμενους μήνες. Το πλαίσιο αυτό επικυρώθηκε από την ΠΣΓΑ του Δεκεμβρίου 2023. Αιτήματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, όπως οι περικοπές εκπαιδευτικής υφής που έγιναν την περίοδο 2013-2019, και τα Υποστηρικτικά Προγράμματα του ΥΠΑΝ, έχουν ήδη κατατεθεί και επεξηγηθεί στην Υπουργό Παιδείας και τη Γενική Διευθύντρια. Τα θέματα αυτά τέθηκαν αναλυτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη, στις 20 Μαΐου 2024, συνάντησή του με τη Γραμματεία της Οργάνωσή μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να απαντήσει σε ένα μήνα.

Για την προώθηση των Οικονομικών – Εργασιακών - Συνταξιοδοτικών αιτημάτων μας, είχαμε συναντήσεις με το σύνολο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Δημόσιου Τομέα, στα Γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2024. Από την ΠΑΣΥΔΥ ιεραρχήσαν τα αιτήματα της παραχώρησης Γενικών Αυξήσεων, της ΑΤΑ και της Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Η Οργάνωσή μας κατέθεσε και τα ζητήματα των παγοποιημένων προσαυξήσεων της περιόδου της Οικονομικής Κρίσης και της μείωσης της κλίμακας των νεοεισερχομένων Α8 -2.

 

Εγκατάσταση Κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες

Η Οργάνωσή μας τα τελευταία χρόνια θέτει επιτακτικά το ζήτημα της εγκατάστασης κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες μας και ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας την κατάθεση σχετικού χρονοδιαγράμματος. Το ζήτημα το θέσαμε κατεπανάληψη στην Υπουργό Παιδείας. Το θέσαμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή μας στις 20 Μαΐου 2024. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση. Είναι γνωστή η ιστορία της εγκατάστασης κλιματιστικών σε 50 σχολεία, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου 2024 και ακόμα είμαστε στις υποσχέσεις ότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2024.

Οι φετινές ανυπόφορες κλιματολογικές συνθήκες για τα σχολεία μας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να αναθεωρήσουν το γενικό και αόριστο χρονοδιάγραμμα της τριετίας που έθεσαν για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις Σχολικές Μονάδες. Η ΟΕΛΜΕΚ προς την κατεύθυνση αυτή θα εργαστεί σε συνεργασία με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και τις Παγκύπριες Συνομοσπονδίες Γονέων. 

 

Αύξηση των Μόνιμων Θέσεων

Στις 17 Ιουνίου 2024 η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρώτη φάση της αύξησης των μονίμων θέσεων. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα  συμφωνίας των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ, τον περασμένο Νοέμβριο, για την αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων στην Εκπαίδευση, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων και να περιοριστεί σε βάθος τριετίας σε ένα ποσοστό 7% επί του συνόλου των μονίμων. Στη Μέση Εκπαίδευση, την τριετία 2024-2026, θα παραχωρηθούν 604 πρόσθετες θέσεις. Οι θέσεις αυτές θα αυξηθούν εφόσον θα αυξηθεί ο αριθμός των συμβασιούχων, λόγω των ρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του ΥΠΑΝ.

 

Νεανική Βία και Παραβατικότητα

Ένα σοβαρό θέμα που διαχειρίστηκαν η Γραμματεία τους τελευταίους μήνες είναι η μαθητική παραβατικότητα, η οποία την περίοδο αυτή βρίσκεται σε έξαρση με σοβαρά επεισόδια. Το θέμα συζητήθηκε σε επανειλημμένες συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας. Στις συναντήσεις αυτές η Οργάνωση έθεσε τις αποφάσεις που έχει για τα θέματα της βίας και της παραβατικότητας, όπως και άμεσα μέτρα όπως:

Η εφαρμογή εναλλακτικών προγραμμάτων εκτός του σχολείου, για τους μαθητές με σοβαρή και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά,

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές μονάδες

Η εγκατάσταση καμερών, οι οποίες θα καλύπτουν τους εξωτερικούς χώρους των Σχολείων, κατά τις ώρες που δεν θα λειτουργούν,

Η φύλαξη των σχολικών μονάδων μετά το τέλος της λειτουργίας των σχολείων.

 

Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει πιλοτικά μόνο ένα Κέντρο Εναλλακτικής Εκπαίδευσης. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Τροποποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με την οποία απαγορεύεται όχι η μεταφορά κινητού τηλεφώνου στο σχολείο, αλλά η χρήση του. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας τις επόμενες βδομάδες. Επίσης, το Υπουργείο αποφάσισε από τον Σεπτέμβριο θα εγκατασταθούν σε πέντε σχολεία (τέσσερα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό) κάμερες κλειστού κυκλώματος. Η Οργάνωση θα παρακολουθεί την υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων έτοιμη να καταθέσει τις απόψεις της.    

 

 

Στρεβλώσεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Η Οργάνωσή μας αντέδρασε έντονα με τη συνέχιση της ύπαρξης σχολείων παρομοίου τύπου με αναγνωρισμένη ισοτιμία και αντιστοιχία με τα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η Βουλή των Αντιπροσώπων κατήργησε πρόνοιες της Νομοθεσίας του 2019 με τις οποίες υπήρχαν διαδικασίες αναγνώρισης των προσόντων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Ιδιωτικά Σχολεία. Η Οργάνωσή μας αντέδρασε έντονα και είχε επαφές με την Υπουργό Παιδείας και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε με επιστολή της στις 21 Μαρτίου 2024 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναπομπή του Νόμου που ψήφισε η Βουλής. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Τα ζητήματα που υπάρχουν με τα Ιδιωτικά Σχολεία η Γραμματεία έθεσε και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν στις 20 Μαΐου 2024, όπως ζήτησε από την Υπουργό να του παρουσιάσει προτάσεις.

 

 

Αναλυτικά Προγράμματα

Την περίοδο αυτή εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ειδικοτήτων της ΟΕΛΜΕΚ συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας, που έργο τους ήταν η επικαιροποίηση και αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθήματων Γυμνασιακού και Λυκειακού Κύκλου. Στο αποτέλεσμα των εργασιών κάποιων από τις Επιτροπές αυτές παρουσιάστηκαν διάφορα ζητήματα τα οποία η Γραμματεία θα συζητήσει με την Υπουργό Παιδείας τις επόμενες μέρες.

 

 

50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή

Η Οργάνωσή μας σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας πραγματοποίησε στις 30 Μαΐου 2024 μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Τουρκικής Εισβολής. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οκτώ (8) πεσόντες ή αγνοούμενοι κατά την Εισβολή καθηγητές και 15 Ελλαδίτες που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα τα οστά τους. Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Εξαιρετική υπήρξε η συμμετοχής της Χορωδίας της ΟΕΛΜΕΚ και της Ορχήστρας Καθηγητών τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά όπως επίσης και τη μαέστρο μας συνάδελφο καθηγήτρια Μουσικής κ. Αντριάνα Σεργίδου. Η όλη εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και ξύπνησε μνήμες του 1974.

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική Εισβολή και Κατοχή, η Οργάνωσή μας αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου στον χώρο των Κεντρικών Γραφείων μας για τους πεσόντες καθηγητές κατά την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας κατά το καλοκαίρι του 1974.

 

Να αναφέρω εδώ και μια άλλη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωσή μας, με πρωτοβουλία της Χορωδίας της. Ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μανό Χατζιδάκι πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024 στο Λανίτειο με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

 

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Κατά την περίοδο αυτή το Κ.Δ.Σ.  ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα και διαχειρίστηκε τόσο τα τρέχοντα και καθημερινά προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης όσο και τα σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 

Σίγουρα, τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών παραμένουν ανοικτά, για αυτό χρειάζεται η εγρήγορση και η συστράτευση τόσο του συνόλου των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσής μας όσο και της βάσης του καθηγητικού κόσμου. 

 

Η προσπάθεια της διασφάλισης και της αναβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου και της Δημόσιας Εκπαίδευσης αφενός και του κύρους και της αξιοπρέπειας των καθηγητών / καθηγητριών αφετέρου είναι συνεχής και αδιάκοπη. Θεωρούμε όμως ότι η ΟΕΛΜΕΚ αποτελεί διαχρονικά το βασικό εκπαιδευτικό θεσμό που τα υπερασπίζεται με συνέπεια και σταθερότητα.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε κάθε διευκρινιστική σας ερώτηση επί του απολογισμού του Κ.Δ.Σ. Είμαι έτοιμος να ακούσω με προσοχή την εποικοδομητική σας κριτική, αναγκαία για την περαιτέρω και συστηματική βελτίωση της δουλειάς και του έργου που επιτελεί το Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσής μας.

 

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και σας εύχομαι Καλό Καλοκαίρι, Καλή ξεκούραση

 

 

Λευκωσία,  20  Ιουνίου  2024

Αρ. πρωτ.  ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024(ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ)