ΟΕΛΜΕΚ: Απουσιάζει από το ΥΠΑΝ το όραμα και η αποφασιστικότητα για υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2024
12/07/24

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΟΕΛΜΕΚ: Απουσιάζει από το ΥΠΑΝ το όραμα και η αποφασιστικότητα για  υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτικών

 

 

Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την έντονη ενόχληση και απογοήτευσή της για το γεγονός ότι στη Μέση Εκπαίδευση παρέμεινε ημιτελής η προσπάθεια ποιοτικής και παιδαγωγικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών υποστηρικτικών προγραμμάτων (ΔΡΑΣΕ, ΚΙΕ), καθώς επίσης και για την ξεκάθαρα άνιση αντιμετώπιση της Μέσης Εκπαίδευσης από το ΥΠΑΝ και την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

 

 

Από τη μια, το ΥΠΑΝ εκπλήρωσε τη δέσμευση που είχε δώσει πέρσι, προωθώντας την παιδαγωγική αναβάθμιση του προγράμματος ΔΡΑΣΕ και στη Μέση Εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025. Μια αναβάθμιση, που θα διασφαλίσει την έγκαιρη λειτουργία των ενισχυτικών προγραμμάτων από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπως επίσης και την ενίσχυση των προγραμμάτων για τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, τα οποία πλέον, πέρα από την επέκτασή τους, θα προσφέρονται με ομοιόμορφο τρόπο και στελέχωση από τους πίνακες διοριστέων και διορισίμων της ΕΕΥ, αφού με βάση την πάγια θέση της Οργάνωσής μας δεν νοείται να υπάρχει διαφοροποιημένος τρόπος εργοδότησης εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ, που στόχο έχουν τη διδασκαλία προς υλοποίηση στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος.

 

 

Από την άλλη, η πιο πάνω αρχή δεν εφαρμόζεται στα ΚΙΕ, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η εξαγγελθείσα από την Υπουργό Παιδείας παιδαγωγική αναβάθμιση των απογευματινών προγραμμάτων που προσφέρονται στη Μέση Εκπαίδευση. Η έντονη ενόχληση της Οργάνωσής μας σχετικά με την πιο πάνω εξέλιξη εδράζεται στο γεγονός, ότι το ΥΠΑΝ δεν αξιοποίησε τον έναν ολόκληρο χρόνο που του έδωσε πίστωση η Οργάνωσή μας είχε στη διάθεσή του για την πραγματοποίηση ενός συστηματικού διαλόγου για τη βελτίωση των απογευματινών προγραμμάτων στη Μέση Εκπαίδευση και τη μετεξέλιξη των ΚΙΕ, έστω σταδιακά, σε μια αναβαθμισμένη μορφή ολοήμερου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας  (όπως και των άλλων υποψηφίων), με σωστή σύνδεση των απογευματινών προγραμμάτων με το πρωινό πρόγραμμα του σχολείου.

 

Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι οι θέσεις που καταθέτει η Οργάνωσή μας σχετικά με τα υποστηρικτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ έχουν ως μοναδικό γνώμονα την ποιοτική και παιδαγωγική αναβάθμισή τους. Δεν στρέφεται ούτε κατά άλλων Οργανώσεων ούτε και κατά των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα υποστηρικτικά προγράμματα, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι αυριανοί συνάδελφοί μας στα σχολεία, αφού εκατοντάδες είναι οι υφιστάμενοι Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που πέρασαν πριν τον διορισμό τους από τα υποστηρικτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε από την Υπουργό Παιδείας να τηρήσει τη δέσμευσή της για μη θυματοποίηση των επηρεαζομένων, κάτι που είναι εφικτό με βάση και την περσινή εμπειρία αντίστοιχων αλλαγών στη Δημοτική Εκπαίδευση.

 

 

Είναι φανερό ότι απουσιάζει από το ΥΠΑΝ το όραμα και η αποφασιστικότητα για  υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτικών. Μέσα από τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος αποκαλύπτεται η μεροληπτική στάση του ΥΠΑΝ και γενικότερα της Κυβέρνησης σε βάρος της Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Οργάνωσή μας. 

 

 

Ο  Πρόεδρος                                     Ο  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης Ταλιαδώρος                        Χρήστος Τζιώρτας

Λευκωσία,    12  Ιουλίου  2024

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311-511.2024